Vragen goudsmeden


Heeft u vragen over het goudsmeden, dan stel ik u in de gelegenheid deze hier te stellen. Snel en eenvoudig kunt u kunt u gebruik maken van de digitale Helpdesk. De door u gestelde vraag zal zo spoedig mogelijk persoonlijk door mij worden beantwoord. Het antwoord is boven uw gestelde vraag terug te vinden.

Na het plaatsen van uw vraag wordt u nog gevraagd een Captcha-code na te type.


Stel een vraag aan de helpdesk!


*

Captcha Captcha Reload

366 berichten onder Vragen goudsmeden

 1. goud-smeden.nl schreef:

  Je kunt de twee ringen meestal wel in een ontwerp combineren tot een twee-kleuren gouden nieuw ontwerp. Samensmelten raad ik af. Technisch gezien kan het wel alleen krijg je een vage bleke kleur.

 2. Elisabeth schreef:

  Ik zou graag mijn geelgouden trouwring samen laten smelten met mijn witgouden verlovingsring. Samen dragen is gewoon niet mooi. Is dit mogelijk om van deze ringen samen een nieuwe ring te maken?

 3. goud-smeden.nl schreef:

  Stukje goud werken uitgehamerd tot een dunne plak. Hiervan werden dan smalle strookjes gehakt met een beiteltje. Daarvan werd de draad gerold tussen twee stenen. Of er tegenwoorig iemand zich daarmee bezighoud en er een filmpje van op internet heeft gezet zou ik niet weten. Misschien iets voor jou om te doen?

 4. Johan schreef:

  Ik las dat men bij een bepaalde gelegenheid 3.500 jaar geleden gouden platen perste en daar gouddraad om mee te borduren van maakte. Is een dergelijk proces misschien ergens op video of in een fotoserie vastgelegd?

 5. goud-smeden.nl schreef:

  Zeer waarschijnlijk is het een ring met een synthetische saffier en zirkonia’s. Dan kun je de stenen in de Boorzuur zetten en dan gewoon solderen. Uiteraard op eigen risico. Ik kan hier niet zien hoe of wat. Als je voor veilig kiest en de ring ondersteboven in een bakje water zet moet je een zuurstofbrander met een veel hetere vlam gebruiken. Je moet wel het solderen goed beheersen voordat jeje hieraan waagt. Met een “gewone” brander gaat het je niet lukken bij een zilveren ring. En altijd een vloeimiddel gebruiken!

 6. Delphine schreef:

  Beste Ady,
  Een kennis heeft deze verlovingsring aangekocht online https://www.partedi.me/nl/ponte-vecchio-925-sterling-zilveren-ring.html?utm_source=googleshopping#
  en vraagt nu om deze te verkleinen. De steen (ik vermoed glas) leg ik voor het solderen in een potje met water zodat deze niet zou barsten. Wanneer ik de ringband terug aan elkaar probeer te solderen merk ik dat het soldeer niet pakt. Ook merk ik dat zonder borax het zilver niet gaat oxideren? Hoe komt dit en hoe kan ik dit oplossen? Alvast heel erg bedankt voor uw hulp!

 7. goud-smeden.nl schreef:

  “Mag dit” is denk ik niet wat je bedoeld maar hoe het komt kan ik wel vertellen. Edelmetaal is relatief zacht materiaal. Platina dus ook. Wanneer het gepolijst wordt kan er snel materiaal af gaan. Kijk maar eens naar de kleur van je polijstborstel na polijsten. Je ziet het de glans van het metaal op de borstel. Je hebt dus materiaal afgenomen. Blinkende sieraden is natuurlijk geweldig mooi maar al snel raken ze bekrast door dragen. Polijst ze dan ook zo min mogelijk. Gravures en stempels kunnnen anders verdwijnen en zetpootjes te dun worden.

 8. Vermeir schreef:

  Beste,

  Mijn ring is van platina en er staat stempel in en gravure in handschrift, ring is nu voor derde-vierde keer gekuist, alles is eruit, zowel stempel als gravure, kan/mag dit?

  Mvg

  Lindsay

 9. goud-smeden.nl schreef:

  In mijn atelier mag geen RVS worden verwerkt. Het vijlsel is met een magneet niet te scheiden uit je edelmetaalvijlsel. Het maakt je edelmetaal bros. Het gereedschap is niet berekend op staalbewerken. Je kunt het in principe wel solderen. Staal krimpen in een ringenkrimper gaat niet. Dat zou heet moeten gebeuren. Een ijzersmid werkt immers met heet ijzer. Je kunt een zilveren ring maken die in de RVS ring past (losjes). Schuif deze in de RVS ring en schuif het geheel over de ringenrekker. Rek de zilveren ring strak vast in de RVS ring.

 10. Nathalie schreef:

  Ik heb een roestvrijstalen ring die me net iets te groot is en ik ben bang dat hij van mijn vinger valt als ik hem ga dragen. Juweliers zeggen hem niet te kunnen verkleinen, dus ik zit te twijfelen om er zelf iets bij te solderen aan de binnenkant zodat de ring als het ware krapper wordt. Kun je iets vast solderen aan roestvrijstaal?

  Alvast bedankt!

 11. goud-smeden.nl schreef:

  Dat is normaal. Ijzer mag niet in het zuur. Zelfs geen colliertjes met daaraan een slotje. In dat slotje kan een ijzeren veertje zitten. Het ijzer lost op en slaat daarna neer op het goud of zilver dat je in het zuur doet. Wat nu. Verschoon het zuur. Werk gewoon verder aan je ring. Je kunt het met polijsten weer weg krijgen. Zit het diep in een reliëf, dan de ring even gloeien en weer in het zuur. Het zuur is net vernieuwd en zal geen rode aanslag achterlaten.

 12. Heidi schreef:

  Hai ik probeerde een gouden ring af te koken in vitiool hij hing aan een ijzer draadje nu is ie rood geworden hie kan ik dit verhelpen en wat is er gebeurd?

 13. goud-smeden.nl schreef:

  Dat is lastig zo te beantwoorden. Je schrijft dat je fijnzilver (dus) puur gebruikt. Bij het verhitten van fijnzilver kan er geen koperoxide ontstaan. Er zit immers geen koper in. Zilver 925 wordt spierwit na het schoonetsen in het zuur. Dat is jouw bewerking niet. Wanneer ik gepolijst materiaal zo mooi mogelijk wil houden na verhitten smeer ik er Boorzuur op. Maar dat lijkt mij bij een emailleerproces niet zo slim. Het kan effect hebben op je contra-emaille. Ik denk dat de witte vlek die je ziet komt doordat het zilver bij de emailleertemperatuur rekristalliseert. Er ontstaan grotere kristallen. Dit gaat ten kosten van het oppervlak. Pas je werkvolgorde aan.Eerst uitgoeien van het zilver. Dan schoonetsen, kretsen met messing borsten en zeepwater. Achterkant contra-emaille aanbrengen en branden. Zo kort mogelijk en niet te heet. Het sieraad uit de oven op een koude vlakke ijzeren plaat laten afkoelen. Met een koude plaat er bovenop. Voorkant naschuren en polijsten. Mocht je met een open vlam werken, richt de vlam dan niet op het zilveren oppervlak maar juist op je contra-emaille. Probeer het meer indirekt te verhitten. Mogelijk helpt het nog iets om op je rooster eerst een micaplaatje en daarop je zilveren oppervlak. Of het zilveren oppervlak afdekken met isolerende koelpasta of Delfts gietzand of Brusselse aarde. Mag niet aan je emaille komen.

 14. Yvonne Manders schreef:

  Ik werk vooral met fijnzilver dat ik gebruik om geëmailleerde sieraden te maken. Als ik het tegen-emaille op de achterkant heb gestookt (780 graden C) zie ik regelmatig een witte doffe gloed op de zilveren voorkant.
  Dat is jammer omdat ik de voorkant dan weer moet polijsten.

  Wat veroorzaakt deze witte doffe gloed en kan ik dat voorkomen?

  Alvast bedankt! Yvonne

 15. goud-smeden.nl schreef:

  Wanneer de vorm vast staat kun je het thermisch harden. Gloeien bij 650-700 graden, aflessen, 10-25 min. nagloeien bij 300 graden. Aan de lucht af laten koelen. Je kunt een hardheid van 100 á 200 Hv behalen.

  Zelf kies ik er altijd voor het materiaal harder te maken door koud te vervormen. Hierdoor kun je het veel harder krijgen. Trek je draad 1 á 2 gaatjes dunner door je trekijzer. Uiteraard wordt het iets dunner. Daar moet je vooraf rekening mee houden. Door de koude vervorming is de draad harder geworden. Buig je er nu nog bijv. een oogje van dan wordt het weer koud vervormd en weer harder. Wanneer je eraan gaat solderen wordt het goud weer zacht.

 16. Annelies Boshouwers schreef:

  Hoe maak ik een 14 krt gouden draad van 0,8 mm verend?

 17. goud-smeden.nl schreef:

  10×0.1 gram fijngoud is totaal 1 gram. In 20 krt. goudlegering zit 83.3 % fijngoud en dus 16 2/3 bijzet. Naar gelang de kleur die je wilt kun je de bijzet samenstellen. Om dit allemaal te doen bij (maar) 1 gram fijngoud is in principe wel mogelijk maar je moet je bijzet wel heel nauwkeurig afwegen. Om dan samen te smelten en er dan nog iets van te maken. Het is niet veel. Theoretisch gezien kan het wel.

 18. Ishak schreef:

  Is het mogelijk om van o,1 gram puur goud haartje waarvan ik 10 stuks heb een legering te maken om er dan bv een sieraad van te maken. Of is het goudhaartje te zacht om te verhitting. Kunt u mij vertellen hoeveel bijzet er bij moet om 20krt legering te maken.

 19. Erkan schreef:

  Hoi.
  Kan ik eeb laagje goud over een zilveren armband laten zetten?
  Is stainless steel en zilver. Is dat mogelijk?

 20. goud-smeden.nl schreef:

  Een ingekocht zetbakje is al ingefreesd. Daar hoeft dan niets meer aan gedaan te worden. Tenzij je op de rusting soldeer laat lopen. Dat moet je dan ook niet doen. Wil je de rusting opnieuw of dieper frezen dan doe je dat met een dakfrees wanneer je een briljantvorm hebt. Die heeft nl. de goede vorm. Soms lopen facetslijpsels naar onder toe bol weg. Dan gebruik je een bolfrees. Welke frees ligt dus aan de vorm van de steen. Geen goede frees, dan steken met graveersteker. Wanneer je niet goed loodrecht freest gaat je steen tijdens het zetten wiebelen. Ook wanneer het freesgat groter is dan de steenmaat. En natuurlijk kruislinks aandrukken.

 21. Anne schreef:

  Dag, hierbij een vraag waarop ik tot op heden verschillende antwoorden krijg. Heb een gouden ring met kant-en-klaar zetkastje (goud), waarin een facetsteentje van 4,5 mm. moet komen. Steentje wiebelt echter teveel om goed te kunnen zetten. Heb het zetkastje wat dieper ingefreesd met bolfreesje van 4,5 mm. Wat veroorzaakt het wiebelen en welk type freesje was het meest geschikt geweest om het zetrandje iets in te fresen? Een chaton/recht of schuin? Diamantfreesje, bolfrees? Graag uw advies en alvast hartelijk dank!

 22. goud-smeden.nl schreef:

  Het meest gebruikelijke is om het via marktplaats aan te bieden. Vakschool Schoonhoven is ook een optie. In Belgie bij Syntra

 23. Glorieux Jürgen schreef:

  Geachte, voor een gepensioneerde goudsmid in België zoek ik iemand die zijn ambachtelijke machines zou kunnen overkopen. Weten jullie bij wie ik daarvoor terecht kan? ( opkoper ). Mag van Nederland of België zijn. Alvast bedankt op voorhand

 24. goud-smeden.nl schreef:

  Niet echt. In stof zit zand en in zand zit o.a. kwarts dat een behoorlijke hardheid heeft. Je zou bijv. een harde transparante laklaag erover kunnen doen maar de laag zal meestal een lagere hardheid hebben dan stof.

 25. Jessy Kok schreef:

  Is het mogelijk een verguld product te behandelen tegen krassen?

 26. goud-smeden.nl schreef:

  Of het is verguld of je hebt ijzer in het zuur gehad. Bijv. het slotje waar een ijzeren veertje in zit. Of misschien je ijzeren vuurpincet. Als je zeker weet dat het goud is dan kun je het gewoon wegpolijsten. Als het verguld is moet je het navergulden.

 27. Hel schreef:

  Ik heb op een gouden gourmet kettinkje een stukje gesoldeerd. Na het afgekookt te hebben in het vitriool blijft de ketting aan weerszijde verkleurd, een beetje rood/bruin. Ik heb het diverse malen opnieuw verwarmd maar zonder resultaat. Toevallig een goeie tip zodat het weer de juiste kleur krijgt?
  Alvast bedankt!

 28. goud-smeden.nl schreef:

  Ter volledigheid, eerst goed schoontrillen. Dan alleen water met een stukje ouderwetse vette zeep erin. Meer niet. Sommige mensen doen er afwasmiddel en/of Ammonia in. Niet doen. Het kan reageren met de binnenkant van de deksel/trommel.

 29. Lowell schreef:

  Zilver komt zwart uit polijsttrommel. Hoe voorkom ik het?

 30. goud-smeden.nl schreef:

  Stop in je handstuk een half kaasprikkertje met de punt naar buiten. Maak het puntje een beetje nat door eraan te likken. Pak een smalle pluk watten ca. 3 cm is lang genoeg. Leg het plukje watten op je vijlplankje. Laat het stokje zacht draaien en duw het zachtjes op de pluk watten. Breng dan een dun laagje polijstvet aan. Nu kun je heel plaatselijk polijsten. Een andere methode is flossen met polijstdraden. Kijk maar eens onder het hoofdstuk polijsten. Poetsen met een tandenborstel met tandpasta of krijtpoeder werkt ook.

 31. Mari schreef:

  Ik heb een paar 14 karaat geelhouden oorstekers. Hoewel schoongemaakt met een sopje en in de ultrasoon en opgepoetst met een zilverdoek, blijft de verkleuring die lijkt op een wat blauwige olieglans. Op de gedeelten van de stekers die het oor aanraakten. O.a. de pousettes.
  Echt poetsen is moeilijk, vanwege miniskule randjes
  Wat te doen om die verkleuring te verwijderen? Alvast bedankt voor het antwoord.

 32. goud-smeden.nl schreef:

  Zelf gebruik ik net dat wat ik heb liggen. Je kunt met elk soort goed vooruit. Wil je zo strak mogelijk kunnen werken dan zou je kunnen kiezen voor harde vijlwas. Wil je kunnen vervormen e.d. dan zou je de zachte kunnen gebruiken. Het maakt allemaal niet zoveel uit. Waar ik wel rekening mee houd is dat ik harde gebruik wanneer ik het gemaakte model ga gebruiken om af te drukken in Delfst gietzand. Dan beschadigd het minder. Ga je opbomen en vacuum/slingergieten dan kun je van alles gebruiken. Zelfs een stuk kaars.

 33. Gabrielle van de Sande schreef:

  ik wil een kleine neushoornhangertje maken in vijlwas om deze in goud te laten gieten. Welke vijlwas kan ik het beste gebruiken? Groen, paars of blauw?

 34. goud-smeden.nl schreef:

  Vul ter bescherming het bakje met natte Brusselse aarde. Stel dat je links van het kastje het 1e bolletje soldeert dan breng je ook Brusselse aarde aan aan de rechterkant van het zetkastje. Dit houdt alles straks op zijn plek. Vijl een klein vlakje aan het gouden bolletje. Likje Borax erop en voorsolderen. Dan die plek weer iets aanvijlen zodat er weer een vlakje ontstaat. Er moet wel soldeer blijven zitten. Zet je ring in een vuurpincet. Het hoogste punt van de buitenbocht is de plek waar je het bolletje komt. Breng daar wat Borax aan. Warm het op totdat de Borax is uitgeprutteld. Dep het bolletje in de natte Borax en plaats het met het aangevijlde gedeelte op de ring. Soldeer het vast. Soldeer zit er al op. Hoef je dus niet meer toe te voegen. Houd je soldeerpen constant vlakbij om eventueel corrigerend te kunnen duwen tegen het bolletje. Als het goed is hoeft het niet. Maak alles schoon. En herhaal alles voor het tweede bolletje. Dek dan wel het eerste bolletje ook af met Brusselse aarde.

 35. Marije Goethart schreef:

  Dag,
  Weer even een vraag: ik heb een ring gemaakt van zilver, bodem van zetbakje is ook van zilver, randje van goud, tot zover allemaal gelukt (dankzij hulp van u). Nu zou ik graag aan weerszijden van het zetbakje een gouden balletje plaatsen. Nog nooit gedaan en weet niet of het kan, gezien ik al zachtsoldeer heb gebruikt voor het solderen van het zetbakje op de ring, dus weet niet of het balletje wel zo dicht langs het zetbakjes geplaatst kan worden. En is het goed dan voor te solderen op het balletje zelf? Of op de ring?
  Mocht het mogelijk zijn, hoe kan ik dit het beste aanpakken, ik ben bang dat het gouden zetrandje (weer) gaat smelten..
  alvast dank voor een advies!

 36. goud-smeden.nl schreef:

  Steen in een bakje water zetten en zuurstofbrander gebruiken. Het belangrijkste is dat je goed kunt solderen. Anders niet aan beginnen.

 37. Willem beijers schreef:

  Kan ik een zilveren ring solderen als er al een zwarte onyx in zit?

 38. goud-smeden.nl schreef:

  Het rodineren wordt vooral gedaan om witgoud nog witter te kleuren. Het is een laagje van ongeveer 3 mu (3/1000 mm). Ook kun je geelgoud plaatselijk ermee wit kleuren. Het heeft geen nadeel voor de waarde van het goud. Kan gewoon mee omgesmolten worden.

 39. Marnix schreef:

  Beste heer/mevrouw,

  Ik wil een geelgouden hanger halen, is dat goed om dat te laten rhodineren of is dat nadelig. wat zijn de voor/nadelen ervan?

 40. goud-smeden.nl schreef:

  Is eigenlijk altijd wel goed. Witte parelkit voor parels of kindertandjes, zwarte kit voor zwarte onix, roodbruine zetterskit voor bruine stenen. Deze laatste gebruik ik ook om kitstokjes mee te maken waarop je dan een zetkast kunt kitten. Dan steen zetten en er weer afhalen.

 41. Carla Verkade schreef:

  Ik heb nog niet zo veel ervaring maar welke kit gebruik voor een ring die je vast moet zetten om een steen te zetten?

 42. goud-smeden.nl schreef:

  Natuurlijk kan dat. Neem een iets te grote zilveren onderkant. Zet het zetbakje erop. Leg aan de buitenkant van het bakje zilversoldeer. En solderen. Na het solderen alles mooi strakvijlen. Zie je nog zilversoldeer op het goud dan heb je niet goed strak gevijld. Aan de zijkant zie je uiteindelijk alleen maar goud. Daarna polijstklaar schuren.

 43. Anne Goethart schreef:

  Dag, ik wil graag een ring van zilver maken met daarop een steen in een zetbakje. Nu lijkt het me mooi als de zetrand van het bakje van goud is. Kan ik -om kosten te besparen- de bodem van het zetbakje van zilver maken en zo ja, hoe ga ik dan te werk met solderen? Alvast hartelijk dank voor uw reactie!

 44. goud-smeden.nl schreef:

  Dat ligt een beetje aan het model en aan wat je wilt. Je kunt alles heet maken en lossolderen. Lijkt mij niet zo handig met al je zetkastjes. Je kunt soldeerplekken uitkiezen en met een dun zaagje loszagen. Oude soldeer wegvijlen en gouden ring ertussen plaatsen. Je kunt alles heel laten en de ring er doorheen vlechten of de gouden ring over de zilveren ring heen zetten en dan vastsolderen. Alle oude soldeerplekken afdekken met een klein puntje natte Brusselse aarde, vermaalde oude gips of Stop off.

 45. Delphine schreef:

  Hoi, ik heb een zilveren ring die bestaat uit 3 gehamerde ringen die op verschillende plekken aaneen gesoldeerd zijn. Op die drie ringen is telkens ook een zirkoontje in een zetkast aangebracht. Nu zou ik heel graag tussen die zilveren ringen een fijne gouden ring toevoegen. Wat is de beste methode om die zilveren ringen uiteen te halen?

 46. goud-smeden.nl schreef:

  Druk 1 kastje ondersteboven 1/3 diep in je houtskooltje. Gebruik je iets anders dan die je daarop een likje natte brusselse aarde en daarin je kastje. Leg links en rechts een ijzerdraadje. Hiermee houd je afstand tussen de twee kastjes die je er nu links en rechts tegenaan zet. Ook voor 1/3 in erin drukken. Bovenaan moet alles elkaar raken. Dan solderen. Ik doe alles alleen met middel maar aks je jet anders doet, prima. Dan alles schoonmaken in het zuur. De achterkant van de kastjes hol vijlen zodat het mooi aansluit op de scheen. Kastjes met de bovenkant naar boven weer vastdrukken in het houtskoolblokje en de scheen plaatsen en solderen. houtskoolblokje. De ijzerdraadjes hebben ervoor gezorgd dat de zetranden vrij blijven zodat er gezet kan worden.

 47. Anne Goethart schreef:

  Dag, ik ben bezig met het maken van een gouden ring (doorsnede 1,5 mm draad) en wil daarop drie (kant en klare) zetkastjes (4 mm breed) voor drie facetsteentjes solderen, pal naast elkaar. Ik kan hier geen voorbeelden van vinden op internet. Moet ik nog op dingen letten? Zoals ik het nu bezie valt door de ronding van de ring zodanig dat ik de zetrandjes nog net kan ombuigen voor het zetten (kleine tussenruimte). Moet ik eerst de middelste solderen en dan de andere twee? Met dezelfde hardheid van soldeer? Ik hoor het graag, mvg

 48. goud-smeden.nl schreef:

  Ik snap waarom de goudsmid dit gedaan heeft. Stel dat je met je auto voor onderhoud naar de garage gaat. De garagehouder maakt per ongeluk de bladen van de ruitenwisser stuk. De bladen waren nog goed maar wel twee jaar oud. Dan kan hij vergelijkbare bladen gratis erop zetten. Tweedehands dus. Persoonlijk vind ik dat hij dit wel moet overleggen. Hij kan dan ook voorstellen gratis goede tweedehandse voor herstel of als je dat niet wilt nieuwe waarvoor je dan bijvoorbeeld alleen maar de inkoopsprijs hoeft te betalen. Uiteraard zijn er meer varianten maar daar moet je zelf verder met de goudsmid in kwestie uitkomen. Je mag er vanuit gaan dat de goudsmid naar eer en geweten vakkundig je reparatie heeft uitgevoerd. Ga gewoon in gesprek als je niet tevreden bent.

 49. jamie Grootenboer schreef:

  Ik heb een ring met steen (onyx) groter laten maken en teven de steen (die was verzakt) op laten hogen.

  Nu heeft de goudsmit deze steen gebroken en er een nieuwe in gezet zonder overleg.

  Nu moet ik 90,- betalen en de steen die er nu in zit zitten zelfs lichte krassen op.

  Wat kan ik hiermee ?

  Ik ben namelijk niet tevreden

 50. goud-smeden.nl schreef:

  Wanneer je zilver zelf hebt gesmolten en daarvan draad gemaakt kan het bros geworden zijn door verkeerd materiaal in de legering. Omsmelten en lauteren met smeltzout herstelt het vaak wel. Wanneer de scheen is ingekocht als halfronde draad dan moet het gewoon met gloeien zacht te krijgen. Waarschijnlijk heb je de gloeitempetatuur te laag gehad. Haal na het witkoken de witte laag van het zilver met een messing borstel met water met afwasmiddel. Gloei in de schaduw zodat je de (net) oranje kleur ziet ontstaan. Dan afschrikken in het water en weer witkoken. Dan moe het goed zijn.

 51. goud-smeden.nl schreef:

  Dat is vrij normaal. Het zit nl. zo. Wanneer een sieraad wordt gemaakt wordt het daarna naar de waarborg gestuurd om te laten keuren. Het keur wordt erin geslagen op een plek waar het tijdens het dragen niet direct zichtbaar is. Bijvoorbeeld op het veertje van het bakslotje. Je kunt er ook voor kiezen het juist op een goed zichtbare plek te laten zetten. De maker geeft dit dan aan bij de waarborg. Zonder overleg zet de waarborg het naast het meesterteken. Nu is bij jou d veer stuk. Dit kan eraan hesoldeerd worden. Het goudsoldeer kan dan in de stempel vloeien. Dan is het dus niet meer te zien. Ook bij het plaatsen van een nieuwe veer staat er dus geen keur in. Vind je dit vervelend dan kun je altijd de armband bij fe waarborg opnieuw laten keuren en stempelen.

 52. Anna Goethart schreef:

  Dag, ik heb voor een ring een halfrond stuk zilver van 2,5 mm dik (zes cm lang) vooraf uitgegloeid. In plaats van zachter (voor het buigen) is het hard geworden en lukt het haast niet deze rond te vormen. Wat heb ik verkeerd gedaan? En hoe kan ik het evt. weer zachter krijgen?

 53. Ed schreef:

  Mijn vrouw heeft bij een juwelier haar zware 18 karaat gouden schakelarmband gebracht omdat de sluiting te gemakkelijk open ging. Hij heeft er een nieuwe sluiting op gezet maar in de oude sluiting stond het keurmerk en dat staat er in de nieuwe sluiting niet op. Nu kun je dus niet meer zien dat het om een 18 karaat gouden armband gaat. De juwelier zegt dat dit normaal is maar ik vind het maar vreemd.

 54. goud-smeden.nl schreef:

  Naar mijn weten kan het galvanisch proces ook met legeringen. Je kunt ook in 18 krt. of 14 krt. Vergulden. Verzilveren met Argentium moet dan ook lukken. Ik weet alleen niet wat het Germanium in het Argentium doet. Kan zijn dat er in het proces iets gebeurt waardoor het niet zwart worden van de laag mogelijk niet werkt. Daarvoor zou je even naar de leverancier moeten bellen.

 55. Steve Silberberg schreef:

  Goedemiddag, kan een zilveren ring verzilverd worden met argentium 96?

  Mvgr. Steve

 56. goud-smeden.nl schreef:

  Op de site staat op meerdere plekken het mailadres. Het is ;

  info@goud-smeden.nl

  Stuur de foto gerust door dan kijk ik wel of ik er iets over weet. Mvg. Addy

 57. Peter Moreels schreef:

  Beste, Ik heb op de rommelmarkt twee staafjes in een soort metaal gekocht. Grijsachtig tot antraciet van kleur. Er lopen goudkleurige vlakken door en het gewicht is 95 gr het ene en het andere 109 gr. Lengte is 9 cm, hoogte ong. 2cm en dikte van het ene is 1 cm en andere 0,7 cm. op het eerste zicht zou je denken aan pyriet maar een deskundige vertelde me dat het dit niet is. Iemand anders gaf de uitleg dat het staafjes zijn die gebruikt worden in de goudsmederij. Ik zie niet hoe ik langs deze site een foto kan meesturen, die zou meer verklaren. Ik hoop dat u me kan helpen.

 58. goud-smeden.nl schreef:

  Helaas, zo werkt het niet helemaal. Wanneer je een roos in een gesmolten goudbad zou dompelen van rond de 1000 graden C blijft er weinig roos over. De roos wordt eerst gesprayed met een stroomgeleidende lak. Daarna wordt het in een galvanisch bad gestopt. Met stroom wordt er een goudlaagje van max. 0,003 mm dik aangebracht. Meer is het niet.

 59. Marie-Louise Streng schreef:

  Is een gouden roos (Echte roos onder gedompeld in goud) om te smelten om er vervolgens een ring oid mee te maken?

 60. goud-smeden.nl schreef:

  De scheen is het bandje om de vinger. Zeg maar de basis. Onder de 1mm dik kan het inderdaad wat makkelijker vervormen. Ik weet niet hoe het eruit ziet maar het gewicht van 1 paar trouwringen is 8 a 10 gram en kost ca. 1000,- Dan heb je een beetje idee van wat iets weegt.

 61. Erwin Zimmerman schreef:

  Dank voor de snelle reactie. Het zijn vrij dunne ringen. Bedoelt u dat met scheen? Ze heeft nergens tussen gezeten. Het is een erkende juwelier. Bij het weer rond maken zal het na een week weer vervormen?

 62. goud-smeden.nl schreef:

  Gelukkig vertegenwoordig ik niet al het goud dat verhandeld wordt. Het kan zijn dat de scheen vrij dun is. Liefst 1 a 1.5 mm dik. Bij dunnere schenen vervormd het makkelijker. Het kan ook zijn dat uw dochter ergens tussen heeft gezeten en dat dit de ring heeft vervormd. Deurtje van de vaatwasser, keukenla enz. Vraag teleurgesteld even bij de juwelier of hij het even weer netjes rond kan maken. Dat doet hij vast wel. Succes

 63. Erwin Zimmerman schreef:

  Ik heb voor mijn dochter 2 gouden ringen gekocht voor 175 per stuk. Na een week zijn ze niet rond meer, maar ovaal geworden. Dat is toch niet normaal?

 64. goud-smeden.nl schreef:

  Gasflessen kun je bij campingzaken, tuincentra (i.v.m. BBQ en terrasverwarming) en gas en lascentra kopen.

 65. goud-smeden.nl schreef:

  Klopt. In de karabijnhaak zit een gehard stalen veertje. Ijzer mag niet in het zuur. Het lost erin op en heeft je zilver een rode aanslag. De verkleuring kun je simpelweg gewoon wegpolijsten. Wel eerst eventuele Boraxresten wegschuren. Zelf hang ik altijd het slotje aan een koperen draadje. Dan alles in het zuur en het slotje net erboven. Dan buig ik het draadje over de rand van de zuurpot en laat het schoon worden. Zo blijft het ijzer van het slotje uit het zuur. Een extra tip is op na het solderen het slotje direkt nat te spuiten zodat het meteen afkoeld. De hitte kan het geharde stalen veertje ontlaten waardoor het zijn veerkracht verliest. Door het af te schrikken hard je het als het waren weer.

 66. Sanneke schreef:

  Beste, Weet u waar ik goede gasflessen kan kopen voor solderen met een smith little torch? Ik heb tot nu toe alleen gesoldeerd met een creme brûlée brander, maar heb laatst een little torch gekocht en moet nu nog een gasfles. Ik woon in omgeving Amsterdam. Heeft u advies waar te kopen of waar ik op moet letten? Alvast erg bedankt! Groet Sanneke

 67. Sanneke Zegwaard schreef:

  Hallo, ik heb een zilveren ringetje met dun kettinkje gesoldeerd aan een zilveren karabijnhaak. Nu is de karabijnhaak en een stukje van de zilveren ketting verkleurd door het oxideren. Ik durf het alleen niet in het zuur (afkook) te leggen, want er staat mij iets van bij dat het veertje van de karabijnhaak daar niet tegen kan. Klopt dat? En wat zou een andere manier zijn om de oxidevlekken toch weg te krijgen? Alvast bedankt!

 68. Jantien schreef:

  Ik heb een gouden hangertje waarvan het oogje van het hangertje dun is geworden,ik zou dat willen laten ophogen,wat gaat dat ongeveer kosten.Hartelijke groet Jantien

 69. goud-smeden.nl schreef:

  Als goudsmid houd je het goud juist zo zuiver mogelijk. Verontreinigingen maken vaak het goud bros. Ook is het zand vele malen lichter dan goud. Als het goud smelt zal het zich juist scheiden van het zand. Ook kan het zand op zich smelten. Denk maar hoe glas gemaakt wordt. Door de vlamboog van je brander verwaait het zand. Je zou het geheel dan net als bij vijlsel in een stukje toiletpapier moeten vouwen met natte Borax.
  Veel slimmer is het om een ring uit was te maken. Dan met heel grof schuurpapier in het oppervlak van de ring het schuurpapier in te drukken. Daarna in het gips zetten en nagieten.

 70. Reinier den Oudsten schreef:

  Beste. Is het mogelijk om goud te smelten en dan te mengen met een beetje strandzand zodat de ring die uiteindelijk gesmeed/ gemaakt wordt uit het goud sporen zand bevat.
  Bij voorbaat dank.
  Groet Reinier

 71. goud-smeden.nl schreef:

  Je doet niets verkeert. Wanneer werkstukken uit het zuur komen en afgespoeld zijn zijn de zuurresten weg. Je kunt er een gewoonte van maken te spoelen in ammoniak. Dit neutraliseert het zuur. Stel dat je een holle bedel hebt waarin je een klein gaatje hebt zitten dan kunnen daarin nog zuurresten zitten. Ga je dan verhitten dan kan prima de druk uit de holle bedel maar vaak pruttelt er dan ook wat groensige Vitrex uit het gaatje. In jouw geval weet ik bijna zeker dat je gasdruk te laag is. Het is dus niet je werkstuk maar je vlam. Controleer of je fles niet leeg of bijna leeg is, draai de fles gewoon een kwart slag open. Je hoort dat er fan druk op de slang komt te staan. Als dit alles goed is maar je vlam is nog steeds niet i.o. draai dan de drukregelaar iets verder open. Het kan ook zijn dat er een heel klein vuiltje de doorgang bij je branderkop blokkeert. Goed alles nalopen. Onderdelen openschroeven en checken. Je kunt ook een andere branderkop proberen om te kijken of het probleem dan weg is.

 72. Rianne Haumann schreef:

  Hallo,

  Ik ben sinds kort begonnen met edelsmeden. Ik was met een cursus begonnen maar die is nu halverwege gestopt en ben thuis aandeel slag gegaan. Ik heb een vraag over het solderen. Ik heb een zetkast gemaakt voor een steen. De is gesoldeerd en afgekookt. Deze heb ik afgespoeld met water en een dag later wilde ik de band eraan zetten maar nu wordt de vlam geel en het soldeer wordt niet warm genoeg. Kan ik het zilver na het afkoken solderen? Wat doe ik verkeerd?

  Alvast bedankt.

  Mvg,

  Rianne

 73. goud-smeden.nl schreef:

  Persoonlijk adviseer ik om minimaal met zilver te werken. Zilver is redelijk betaalbaar. Stel dat je voor 25,- zilver koopt. Daar kun je enkele sieraden van maken. Ligt uiteraard aan wat je maakt. Met het maken van meerdere sieraden ben je wel even bezig. Stel dat je 10 weken er over doet dan is het 2,50 per week. Dat valt wel mee toch. Je hebt dan volop kunnen oefenen. Je zilver is recyclebaar. Het eindresultaat blijft mooi. Ook heb je met karakterestieke eigenschappen van zilver gewerkt. Met Tombak kun je prima starten. Met het solderen daarvan moet je goed Borax gebruiken. Tombak is een koperlegering. Heel onedel. Je kunt met zilversoldeer het solderen. Ga je met edelmetaal aan de slag dan hoef je dit niet vooraf schoon te maken. Ga je het gloeien en/of solderen moet het daarna altijd in het zuur worden schoongemaakt. Je etst dan de koperoxide uit het oppervlak van de legering. Veel gebruikte vloeistoffen zijn Vitriool, Vitrex of Aluin.

 74. Dagmar schreef:

  Ik ben net aan een online curus edelsmeden begonnen en ik vroeg me af waar ik proefstukken het beste mee kan maken. Ik heb het oefenen met zagen nu met tombak gedaan, maar is dit ook geschikt voort solderen? Kan ik dit gewoon doen met zilversoldeer?
  Ook las ik dat als ik later met edele metalen wil gaan werken ik mijn materialen schoon moet maken. hebben jullie hier nog tips voor?

 75. Dagmar schreef:

  Ik ben net een online opleiding edelsmeden begonnen en vroeg me af wat voor materiaal jullie aanraden om proefstukken mee te maken? Ik heb nu tombak gebruikt voor te oefenen met zagen. Is dit ook geschikt voor te solderen? en kan ik dan ook gewoon zilversoldeer gebruiken?
  Ik las wel dat als ik in de toekomst met edele metalen wil gaan werken ik mijn materialen schoon moet maken. Hebben jullie hier nog tips voor?

 76. goud-smeden.nl schreef:

  Je kunt een nieuwe ring maken. Over de ring schuif je de trouwring en soldeert het vast. Het nadeel is dat de orginele gravure en stempels is de oorsprongkelijke ring wegvallen. Andere optie is 2 buitenringen maken. Stel je ring is 6 mm breed. Maak de buitenringen bijv. van vierk. draad 1.5 mm. Schuif deze aan de randen van de bestaande ring. Dan solderen. Het dunne middenstuk van de nieuwe ring is dan dus ca. 3 mm. Uiteraard is dit een basisidee. Het is aan de goudsmid en klant om hiermee qua vormgeving verder te gaan.

 77. Jc Den Bakker schreef:

  Kan een trouwring weer lekker gemaakt worden hij is behoorlijk dun geworden en loopt het risico van indeuken bij wat optillen

 78. goud-smeden.nl schreef:

  De scheen uitsmeden zou ik niet doen. De vorm van de zetkast kan dan veranderen. Mogelijk knakt daardoor de steen. Of steen eruit, stukje ertussen solderen. Alles i.o msken en dan de steen terug erin zetten. Of de ring ondersteboven met de steen in een bakje water en dan met de micro-flame solderen. Moet je wel goed weten wat je doet. De lengte van het stukje ertussen is exact het maatverschil x 3,14 mm

 79. ilse jongenelen schreef:

  Ik heb een gouden ring gemaakt met zetkast. Deze blijkt nu te klein bij de klant, hoe maak ik deze groter?

 80. goud-smeden.nl schreef:

  Smelttemperatuur van 14 krt. goud ligt veel hoger dan een keukenoven aan kan. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de ring zit vastgesmolten aan de bakplaat. Blijkbaar wel heel erg vastgebakken. Geen probleem lijkt me. Wanneer je het niet los getikt krijgt zet dan een laag water in de bakplaat. Laat het een nachtje weken en dan zal het wel lukken. Het goud kan 100 % zeker niet zijn gesmolten. Ook de ijzeren (geëmailleerde) bakplaat niet. Dat is echt onmogelijk. dat de ring stuk uit het bakproduct komt kan ik maar op 1 manier verklaren. Een ring gaat bij verhitten tot onder de 550 graden echt niet stuk. Daar kan het goud en ook goudsoldeer prima tegen. Ik denk dat de ring dun en/of zwak was en tijdens het kneden van het deeg stuk is gegaan. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat het in het deeg terecht is gekomen. Zwart worden van het goud is allemaal geen enkel probleem. Ga er gerust zo vuil het ook is mee naar een plaatselijke goudsmid/juwelier en het kan keurig gemaakt worden.

 81. Joanna schreef:

  Goedenavond,
  Ik heb een vraagje betreffende een gouden ring. Ik heb tijdens het kneden van gebak mijn ring afgedaan en deze opzij gelegd. Nu is hij per ongeluk – heel dom! – meegegaan tijdens het bakken in de oven. Hij bleek vast te zitten aan de bakplaat (hoe is het mogelijk?!) De oven stond op 200 graden aan. De ring is heel hard en bruinig geworden en gebroken. Hij is ook wat zwart ivm het deeg. Wat kan ik hiermee doen? Wat zijn de mogelijkheden? Is het nog te redden of kan het omgesmolten te worden? Ik hoor heel graag uw advies. Alvast heel erg bedankt!

 82. goud-smeden.nl schreef:

  Opgelost Sparexpoeder werkt net als Vitrex. Je kunt het ook in een glazen pot met plastic schroefdeksel gebruiken. Geen ijzeren dekseltje, ook niet wanneer ze gelakt zijn. De vloeistof tast mogelijk staal aan. Je moet ook geen ijzer of roestdeeltjes in je vloeistof krijgen. Je kunt een bakje water op een warmhoudplaatje zetten bijv. van koffiezetapparaat. Daarin doe je heet water uit de kraan. Zet dan je koude pot met Sparexopl. erin.

 83. Netty Buiter schreef:

  Ik wil een zilveren ringetje solderen.
  Ik heb plaatsoldeer (hard en middel), borax poeder en sparexpoeder
  Mijn vraag is nu of de sparexpoeder in een glazen schaal met deksel gebruikt moet worden of dat het ook ergens anders in gebruikt kan worden dan glas.

  en hoe moet ik het klaarmaken omdat op het potje staat tot maximaal 52 graden verwarmen.

  Ik dank u heel hartelijk voor een antwoord hierop.

 84. goud-smeden.nl schreef:

  Ik zou alles in 1 gehalte houden. In het gehalte kun je nog kiezen boor andere kleuren goud. Roodgoud aan geelgoud solderen zou ik gewoon met geelgoudsoldeer doen.

 85. Anja Schraeyen schreef:

  Als ik een gouden ring wil maken met een 1 zetkast van 9X7 en 2 van 3mm. Zetkasten allemaal in 14k geelgoud. Neem ik de ring dan 14k geel of 18k geelgoud,

  Als als middelpunt een geel gouden ring heb, waar ik 2 rood gouden ringen aan wil solderen. welk soldeer gebruik ik best rood of geel soldeer.

 86. Anja schreef:

  Beste,
  Ik wil een gouden ring maken met 1 grote(9x7mm) en 2 kleine(3mm) zetkastjes. De zetkastjes zijn 14 karaat geel goud. Zouden jullie de ring ook uit 14k nemen of 18k?

  Als ik rood en geel goud tegen elkaar soldeer, welk soldeer gebruik ik dan rood of geel?

 87. goud-smeden.nl schreef:

  Technisch gezien kun je het met zilversoldeer solderen. Het goud is veel duurder dan zilver maar kies voor kwaliteit van je werk. Gebruik het materiaal dat er voor is. Zilversoldeer geeft kleurverschil maar je behoort 14 krt. goud met 14 krt. Goudsoldeer te solderen. Het gehalte goud moet blijven kloppen. Denk maar aan de waarborg.

 88. Annick Doornenbal schreef:

  Hoi, ik ga binnenkort een witgouden kettinkje maken met een lettertje erin. En nou is mijn vraag of je dat ook kan solderen met zilversoldeer? Of is het toch mooier om het met witgoud soldeer te doen omdat het kleur verschil te groot is? of omdat het dan minder sterk is? Het gaat om heel klein werk dus om een kleine soldeeroppervlakte en niet heel goed te zien.

 89. goud-smeden.nl schreef:

  Dat kan ik vanaf de tekst niet zien. Ik accepteer geen edelmetaal met tin eraan. Ook niet een heel klein beetje. Mijn advies is om het goed in te ruilen als sloopgoud en van het geld dat het opbrengt de reparatie te betalen. Goud met tin zelf recyclen is niet zo’n gezonde bezigheid. Je kunt het wegetsen maar dat moet met best wel agressief zuur en dus in een zuurkast. Veel werk, ongezond en ik laat het voorbijgaan. Hoeveel goud er netto aan je goud zit? Een opkoper telt uiteraard naar zijn voordeel.

 90. chris schreef:

  hallo, ik had de wens om mijn trouwring te vergroten. aantal kleine ggouden ringen aan toegevoegd. gewicht was 16 gram. juwelier heeft mijn ring gemaakt. het gewicht is nu met 10 gram. vanwege de vorm van de ring, de tin en oude troep in een kleine zegelring is de reden van het verlies van 6 gram. best veel.. is dit normaal

 91. goud-smeden.nl schreef:

  Juist door het niet te gloeien blijft de draad na het buigen vormvaster. Het koud vervormen zorgt dat het harder wordt. Wanneer je aan de draad wilt solderen zou ik dit ook eerst doen. Daara pas in vorm buigen. Door het solderen wordt de draad zacht. Je gloeit hem dan automatisch uit. Wanneer de draad in het begin al heel erg hard is en je wilt aan het einde van de draad er een oogje aan buigen zul je het soms toch eerst moeten gloeien. Meestal gaat het wel zonder.

 92. Marije Goethart schreef:

  Dag, ik wil oorhangers maken van 0,9 mm gouddraad en deze in vorm buigen. Is het nodig het draad vooraf uit te gloeien? Ik heb nog weinig met goud gewerkt.. heb een micro brandertje. Hoe moet de vlam er dan uitzien en wat is het moment om te stoppen? Ben bang dat het smelt..
  Alvast dank voor uw advies!

 93. goud-smeden.nl schreef:

  Ik zou het niet adviseren. Zeker niet met een open vlam. Met laser zou misschien een mogelijkheid zijn. Maar ook hierbij komen hoge temperaturen vrij. Alleen meer op locatie. Het blijft risicovol.

 94. Johan schreef:

  Is het mogelijk een saffier, die een warmtebehandeling heeft gehad, de pootjes op te dikke van de zetting met de steen in de zetting.

 95. goud-smeden.nl schreef:

  De ring verkleinen doe je inderdaad door er een stukje tussenuit te halen. Je zult dan moeten solderen met goudsoldeer. Bij vergulden zit er maar een dun laagje goud op de ring van 2 a 3 micron. Beschermen met boorzuur en dan borax op de soldeerplek en afsolderen is de gangbare werkwijze. Op zich moet dat zo allemaal wel goed gaan. Het is niet zou dat het goud eraf bladdert. Een groter probleem is om alles netjes te krijgen terwijl het goudlaagje blijft zitten. Na het solderen van de ring wordt normaal gesproken aan de binnenkant van je ring de soldeernaad glad gevijld. De ring strak in vorm en op maat gesmeed. Dan schuren en polijsten. Dan zie je er verder niets van. Zo hoort het. Deze bewerkingen kun je niet uitvoeren met behoud van de verguldlaag.

 96. Katia Van Meerbeek schreef:

  Hallo,

  Kan ik een vergulde ring verkleinen door hem kleiner te maken en dan toch te solderen met goudsolduur zonder dat hij verkleurt?

  Dank voor de info,
  Katia

 97. goud-smeden.nl schreef:

  Een terugslagklep ofwel een vlammendover heb je nodig als beveiliging wanneer de vlam van je brander terugslaat. Bij branders met een venturi, dus gas en lucht gebeurd dit (eigenlijk) niet. Het kan gebeuren wanneer je een brander met toevoeging van zuurstof gebruikt. Bij die branders draai je altijd eerst het gas open, steekt het aan en dan pas de zuurstof erbij. Uitzetten andersom. Eerst zuurstof helemaal uit en dan het gas. Gaat dit niet correct dan kun je een harde knal horen. Dit noemen we dat de vlam terugslaat. Oorzaak, onjuist dichtdraaien of iets van nalekken van de zuurstofkraan. In theorie kan de vlam de fles inschieten en dan daar verder branden waardoor er uiteindelijk hele vervelende dingen kunnen gebeuren. Om dit risico te voorkomen zet je er vlammendovers tussen. Wat betreft het afstellen van je vlam. Meestal heb je superweinig druk nodig. Draai de instelknop minimaal open en zet je brander aan, helemaal open. Draai nu langzaam het kraantje verder open. Waneer je een goede volle vlam hebt gecreeerd ben je klaar. Bij gebruik van kleinere vlam wordt met branders met een venturi automatisch een andere verhouding lucht aangezogen. Met branders op een compressor of zuurstof zul je handmatig dit moeten afregelen. Aan het gas hoef je niet meer te komen.

 98. Jacob schreef:

  Ik heb een paar vraagjes over de gasfles etc. Ik heb voor het smelten een benegasfles met instelbare drukregelaar. Op mijn 0,4kg sievert met sievert brander zit ook geen terugslagklep. Men zegt niet nodig, gevaar is nihil.
  1: heb ik een terugslagklep nodig
  2: hoe stel je een drukregelaar in (1-4 bar) gewoon op gevoel/gehoor met het kijken naar de vlam

 99. goud-smeden.nl schreef:

  Dat er een patinalaag is ontstaan zal niet zo heel erg veel invloed hebben. Tenzij de het bijna helemaal is weggevreten. Maar ja, dan heb je ook niet echt iets om af te gieten.
  Je deelt het gewicht van het koper door het soortelijk gewicht van koper. Dan de uitkomst x het soortelijk gewicht van 18 krt. Dat ligt ergens tussen de 15 en de 15,7. Dit ligt aan de soort 18 krt. legering. Dus in dit geval is de berekening 9,1:8,9 = 1,02. 1,02×15,4 =15,7. Het gewicht in 18 krt. goud is 15,7 gram.

 100. Joop Weij schreef:

  Ik wil een koperlegering hanger van 9,1 gram laten gieten in 18 karaat goud.
  Hoeveel gram goud is daarvoor nodig? Ik denk ongeveer 14-15 gram, maar dat is dus een schatting. Legering hanger is door patina niet met zekerheid vast te stellen.

 101. goud-smeden.nl schreef:

  Lastige vraag. Zelf gebruik ik Borax en Boorzuur met een open vlam. Het lijkt mij strikt genomen niet gezond dit te doen in een afgesloten ruimte. De lucht in mijn atelier wordt 24/7 afgezogen. Alleen al om risico met mogelijk gasophoping tegen te gaan. Voor mij lijkt mij dit voldoende maar wil je meer zekerheid kun je ervoor kiezen een afzuigapparaatje boven je smelt/soldeerplek te plaatsen. Misschien wat naief maar ik ga er toch wel vanuit dat werken met spullen en stofjes zoals aangeleerd wordt op de opleiding moet toch wel veilig zijn. Ook een groothandel weet hoe goudsmeden wrrken en verkopen hun producten als dusdanig. Andere noodzakelijke werkwijze lojkt mij dat ze dit dan vermelden. Zorg in ieder geval voor hele goede ventilatie.

 102. Chris Penders schreef:

  Hoe veilig zijn de vloeimiddelen die worden gebruikt met solderen, zoals borax of het vloeibare boraxine? ik ben een ervaren amateur, soldeer gemiddeld enkele malen per week gedurende een half uur of korter. Ik heb geen afzuiging en vraag mij af of ik dat mogelijk al lang had moeten doen?
  Heeft u meer informatie?

 103. goud-smeden.nl schreef:

  Inderdaad niet met de robijn erin verhitten. Je kunt wel zo werken dat de steen kan blijven zitten en toch de scheen solderen. Haal het stukje zilver precies aan de andere kant tussen de scheen uit. De soldeernaad zit dan zover mogelijk van de robijn af. Zet de robijn in een laagje water. Laat dan ca. 2/3 van de scheen boven het water uitsteken. De soldeernaad staat dus zo ver mogelijk boven het water. Pak een zuurstofbrander met een behoorlijke branderkop en richt deze schuin omhoog op de soldeerplek waar uiteraard boran en soldeer is geplaatst. Smelt met de vlamkegel heel dicht bij de soldeermaad het soldeer. Dit is wel solderen voor gevorderden. Gebruik van Coolpasta durf ik niet aan. Je weet nl. nooit goed of de hitte toch onder de pasta doortrekt en hoe de pasta op de kleur van de steen reageert.

 104. Marjolein schreef:

  Er is mij gevraagd om een zilveren ring met een behandelde robijn te verkleinen. De robijn zit in een cabochon zetting. Ik heb gelezen dat een robijn door middel van verhitting behandeld kan worden. Ik durf de ring niet met de behandelde robijn te verwarmen. Hoe kan ik de ring verkleinen zonder dat de robijn uit de ring gehaald moet worden?

  Alvast bedankt!

 105. goud-smeden.nl schreef:

  Je kunt het plaatselijker verwarmen net als goud dus minder heel het werkstuk verhitten. Oxidatie van het Germanium is transparant. Zo zullen er geen huidvlekken ontstaan. Het wordt van het liggen veel minder snel zwart. Zelf ben ik er absoluut niet enthousiast over. Voor mij het belangrijkste is de kleur. Het is veelste hard van kleur. Juist de karakterstieke diepe glans van zilver is er niet. Ik heb het wel in huis gehaald maar werk er verder niet mee. Kan dus niet uit ervaring zeggen of het breekt na te snel oppakken na verhitten en ook niet hoe het smeed. Ik vermoed dat de smeedbaarheid minder is. Bij zelf smelten van Argentium is de kans heel rieel dat de samenstelling na uitgieten niet meer voldoet aan die van Argentium.

 106. Sander Demmer schreef:

  Kan je argentium (935) net zo makkelijk smeden als zg. sterling (925). En is 935 polijstbaar? Met of zonder warmtebehandeling.
  Blijkt dat 935 uit elkaar te donderen als het te snel word opgepakt na solderen?
  Alvast bedankt.

 107. goud-smeden.nl schreef:

  Zilver wordt altijd koud gesmeed en van koud vervormen wordt het harder. Je kunt het tot ca. 80% vervormen en dan moet het zachtgloeien worden om breken te voorkomen. Je kent het verleden niet van de armband. Je weet dus niet hoe hard het al is. De hardheid die tijdens het maken is ontstaan wil je meestal behouden bij een open armband. Dan blijft de armband goed vormvast. Waarschijnlijk kun je best nog wat op maat buigen. Je voelt aan de weerstand wel of het meegeeft. Gaat het bijna niet dan gloeien. Wel ben je dan daarna de hardheid kwijt zodat vervormen tijdens dragen sneller gebeurt.

 108. Peter schreef:

  Beste goudsmid,

  Waarschijnlijk een beetje ongebruikelijke vraag.
  Ik heb een zilveren massieve viking armband. 800 A.D.
  Als ik het goed heb begrepen, werden deze koud gesmeed. Kan ik deze buigen om passend te maken, of loop ik dan het risico dat het breekt?

  Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

  Met vriendelijke groet,

  Peter

 109. goud-smeden.nl schreef:

  Wanneer je een rodineerapparaat hebt kun je de plus en de min omdraaien en het proces dus ook omdraaien. Het meest gebruikelijke is om de ring te schuren en dan te polijsten. De rodiumlaag is maar 3-5/1000 mm dik. Alleen gloeien en polijsten is meestal onvoldoende.

 110. Anja schreef:

  Een wit gouden ring die gerhodineerd is, hoe haal je deze laag best weg?

 111. goud-smeden.nl schreef:

  Wanneer ik op een 18 krt. sieraad een stukje 14 krt.witgoud soldeer gebruik ik 18 krt. geelgoudsoldeer middel. De kans is aanwezig dat het soldeer iets over het oppervlak van het sieraad vloeit. Zo heb je op dit oppervlak geen witte vlek van witgoudsoldeer zitten. Geeft minder afwerkproblemen. Eventueel geelgoudsoldeer op het witgoud is eenvoudiger weg te vijlen. Om 18 krt. om te smelten kun je inderdaad Borax gebruiken. Het goud omsmelten in de genoemde oven zou mogelijk best kunnen. De oven moet een bereik hebben van 200 a 300 graden boven de smelttemperatuur. Gebruik dan ook een keramische smeltkroes of een grafieten. Deze worden goed helemaal warm zodat het goud binnenin goed heet wordt. Zelf smelt ik altijd met een open vlam.

 112. Anja schreef:

  Beste goudsmeden,
  *Als je oud geelgoud 18K en nieuw witgoud 14k met elkaar wil solderen welke soldeerpasta gebruik je dan best?
  *Welk middel om toe te voegen gebruik ik het best als ik oud geelgoud 18k smelt, borax of iets anders?
  * Zou ik geelgoud 18k kunnen smelten in prometheus PRO 1 oven? Volgens mij haalt deze niet voldoende warmte? Toch hoor ik van iemand dat dit zou moeten kunnen?

 113. goud-smeden.nl schreef:

  Voor een goudsmid wel. Goudsoldeer moet vooral na solderen geen kleurverschil geven met het goud van het sieraad. Verder hebben eigenschapoen als uitvloeien, sterkte en bijv. het goudehalte invloed op de toepasbaarheid. Zo gebruik ik 14 krt. geelgoudsoldeer of 18 krt. geelgoudsoldeer, zo ook soldeet voor witgoud enz.

 114. An om schreef:

  Terugkomend op uw laatste antwoord. Hoezo gebruikt u geen “brillensoldeer”? Is de kwaliteit hiervan minder goed?

 115. An Om schreef:

  Bedankt voor het beantwoorden van mijn vraag!

 116. goud-smeden.nl schreef:

  Siereden die verguld zijn soldeer je met goudsoldeer. De beschermt het eerst door in te smeren met boorzuur en op te warmen tot het droog is. Dan met Brax en goudsoldeer solderen. Je hebt goudsoldeet met een relatief laag smeltpunt van ca. 375 graden ook wel brillensoldeer genoemd. Zelf gebruik ik dat nooit. Vraag eens na bij de opticien. Gebruik van Boorzuur verminderd de kans dat de verguldlaag eraf gaat. Maar het kan altijd toch nog gebeuren. Sieraden met stenen erin kun je gewoon vergulden.

 117. An Om schreef:

  Beste Goudsmeden,
  Ik heb 2 vragen. De 1e is: Bestaat er goudkleurige zilversoldeer? Ik wil enkele onderdelen van een goldplated sterling zilver ketting aan elkaar solderen. Door de goldplating is de ketting goudkleurig. De zilver soldeer die ik online vind is zilverkleurige. Ik wil natuurlijk dat deze goudkleurige is (liefs 14kt tint) zodat het mooi aansluit bij de huidige ketting. Waar vind ik dit ? Of wat is eventueel een oplossing?

  2e vraag: Is het mogelijk om bijv een ring/ of ander sieraad die van zilver is en waar de zirkonia of andere edelstenen al in zitten. In zijn geheel te goldplaten? Zonder dat de stenen worden aangetast? Het is in deze instanties niet mogelijk om eerst te goldplaten en daarna de stenen er in te zetten. Ik hoor graag u oplossing!

  Mvg, An

 118. goud-smeden.nl schreef:

  Bij mij is er een verschil tussen maken en repareren. Bij het maken (nieuw) komt de parel er helemaal aan het eind erop. Het is alsof het sieraad in de etalege ligt en dan pas voorzien wordt van een parel. Bij repareren is het het beste om de het sieraad met de parel erin even te koken in water. De meeste lijmsoorten vallen dan uiteen en de parel kan er dan afgehaald worden. Dan alles doen wat je wilt doen. Het sieraad weer helemaal afwerken en dan en de parel terugplaatsen. Deze werkwijze heeft altijd mijn voorkeur. Wil je de parel niet verwijderen kun je de parel zelf in een bakje koud water leggen met het gedeelte van het sieraad dat gesoldeer moet worden erbuiten. Met een micro-flame kun je dan nauwkeurig solderen. Wanneer het water gaat koken moet je meteen stoppen. Anders wordt het te heet. Niet in het water leggen maar beschermen met bijv. coolpasta zou ik niet zomaar doen. Ik weet niet of deze pasta invreet op de parel. De vorige methode werkt universeel dus waarom zou je dan risico gaan opzoeken. Verder gaat het solderen bij goud in water veel makkelijker omdat zilver veel meer warmte afvoert. Dus lastiger solderen. En bij het loskoken van de parel moet je wel goed opletten dat het geen Mallorcaparel is. Deze zijn gemaakt van opgelijmde gemalen vissenschuppen is mij verteld en wat ik aan de lijven heb ondervonden is dat bij loskoken dit eraf gaat. Er blijft dan enkel een glazen bolletje over.

 119. Sally schreef:

  Ik wil een hanger maken met een cultuurparel. Kan ik een 14kt ringetje dicht solderen, zonder daarbij de parel of het kettingetje wat erdoor loopt te beschadigen/smelten?

 120. goud-smeden.nl schreef:

  Ik zou het niet weten. Het klinkt Frans. Zou dan ook eerder denken dat het van uit het Frans is afgeleid. Maar ik kom er verder niets van tegen.

 121. Hans Hilbers schreef:

  Wij vroegen ons af waarom een tribulet zo heet, is het latijn?

 122. goud-smeden.nl schreef:

  Het boek beschrijft de technieken die goudsmeden gebruiken. Vanaf het niets tot aan het eindproduct. Je ziet het stap voor stap uitgelegd onderbouwd met foto’s voorbij komen. Er worden allerlei branders gebruikt. Dat zie je op de foto’s. Specifiek uitleg over vlamsoorten e.d. valt bij mij onder verdieping van de techniek. Daarvoor geef ik bijscholing op maat. Het is niet alleen het type vlam. Er spelen meer zaken die belangrijk zijn bij het gebruik van branders. Als je net startend bent adviseer ik je een basisbranderset te kopen. Compleet met 4 verschillende maten branderkoppen kun je daar jarenlang mee vooruit. Kosten ca. 100,- incl. Btw. Je vragen over soorten zetkastjes is het zelfde verhaal. Het boek brengt alle basiszettingen in beeld. Precies hoe je wat kunt maken en waar je goed op moet letten. Om dit te ontwikkelen kan ik op verzoek bijscholing op maat geven. Dit alles per mail in overleg. Wat betreft de vraag over de leisteen. Doe dit liever niet. Het kan gebeuren dat er bij verhitten hete splintertjes afschieten. Dit is gevaarlijk. Verder trekt de leisteen veel warmte weg van je werkstuk. Dit kun je zeker bij zilver niet hebben. Liever een ondergrond die juist warmte teruggeeft. Gebruik voor gloeien van edelmetaal bij voorkeur gasbeton. Dit is super goedkoop. Een dunne plaat van 60 cm lang bij de bouwmarkt. Kun je met een grote houtzaag gewoon in stukken zagen. Gasbeton geeft warmte terug en je ziet heel mooi waar de hitte van je vlam zit….

 123. Kitty schreef:

  Staan er in het boek ook verschillende vlamsoorten bij het solderen in uitgelegd en werken met zetkastjes? Kun je een leisteen van ongeveer anderhalve cm dik gebruiken voor het uitgloeien van metaal?

 124. goud-smeden.nl schreef:

  Dat zou ik zelf niet doen. Als eerste laat witgoud zich lastig omsmelten. Niet zozeer het smelten op zich maar het is erg gevoelig voor bros worden na het smelten. Je moet het niet smelten op een houtskooltje of een grafietkroes. Het koolstof kan zorgen voor bros witgoud. Vaak door nikkel dat erin zit. De walsrichting is ook extra belangrijk bij witgoud recyclen. Een andere reden is dat het absoluut af te raden is om kleuren goudlegeringen te mengen. Je krijgt een ongewenste nieuwe kleur van het goud na smelten. Een kleur die de klant niet wenst. Het moet er na afloop wel als goud uitzien. En waarmee ga je de nieuwe kleur solderen? Of de kleuren splitsen en apart omsmelten. Met nog steeds een grote kans op bros witgoud. Of innemen als sloopgoud en inleveren. Nieuw goud terugkopen.

 125. Britt Maas schreef:

  Beste,

  Ik moet voor een klant oud goud smelten en daar een nieuwe ring van maken. Nu is de ring gemaakt van 18kt, geelgoud, roségoud en witgoud. Kan ik deze gemakkelijk samen smelten en bewerken?

  Alvast bedankt

 126. goud-smeden.nl schreef:

  Je kunt het inderdaad dicht maken. Je kunt aan de binnenkant in de opening een schijfje goed solderen. Het heeft wel een nadeel. Er kan altijd iets van vocht en of vuil onder de briljant terecht komen wat weer de schittering van de steen beinvloed. Ik ga er vanuit dat je briljant in een gesloten kastje gezet is of ingewreven in het oppervlak van de ring. Je kunt mogelijk aan de zijkant openingen maken waardoor het vocht en vuil er uit kan. Of anders het voor lief nemen dat mogelijk de glinstering wat af kan nemen. Uiteraard kun je ook er gewoon een nieuwe open zetting op maken zoals een draadchaton of zo. De ring lijkt mij een prima basis te hebben voor dergelijke aanpassingen.

 127. Kim van Zundert schreef:

  Hallo,
  Ik heb een 18 karaat gouden trouwring. Nu is de binnenkant van de ring, achter de briljante, hol. Daar blijft makkelijk vocht in staan, zodat ik uitslag krijg en de ring niet kan dragen. Kan dit opgevuld worden.

 128. goud-smeden.nl schreef:

  Excuses voor veel vragen is absoluut niet nodig. Er is geen excuus om het niet te doen. Fijngoud bewerken werkt ongeveer het zelfde als gelegeerd goud. Gelegeerd goud wordt o.a ingezet uit financieel oogpunt maar ook door de veranderde mechanische eigenschappen. Een zuiver metaal heeft altijd een smeltpunt. Een legering een smelttraject. Afhankelijk van de soort legering zijn de eigenschappen verschillend. Wanneer je fijngoud wilt solderen moet er dus een goudlegering gebruikt worden die een smelttraject heeft. Dit smelttraject ligt altijd onder het smeltpunt van fijngoud. Bij het solderen van fijngoud is het meest logische soldeer een legering van 18 krt. In theorie zou je ook materiaal van een hoog gehalte gouden munt kunnen gebruiken als soldeer. Munten hebben vaak een gehalte van 21.6 krt. Hoe hoger het gehalte van de goudlegering hoe dichter je bij het smeltpunt van het fijngoud komt. Maar ook de kleur van je soldeer komt dichter bij de kleur van fijngoud. Maar soldeerlegeringen kun je ook kopen op kleur. Voor roodgoud, witgoud, geelgoud. Zelf denk ik dat 18 krt. geelgoudsoldeer bij jou een prima resultaat zal geven. Zo soldeer ik 14 krt. rosegoud met 18 krt. geelgoudsoldeer. Bros worden bij koud vervormen zal inderdaad gebeuren. 14 krt. geelgoudlegering kun je tot ca. 60 % koud vervormen voordat het begint te scheuren. Dus op tijd rekristalliserend gloeien. Fijngoud wordt ook steeds harder door het koud te vervormen. Omdat het een zuiver element is waarin de kristalrooster niet beïnvloed worden door een bijzet is het iets verder koud te vervormen voor dat je moet gaan gloeien. Mijn voorkeur van vloeimiddel is bij het goudsmeden altijd Borax. Daar kan ik alles mee. Ook fijngoud solderen. Omdat het fijngoud geen heeft zal het minder gevoelig zijn voor oxidatie en is vloeimiddel minder van belang. Zo soldeer ik platina zonder vloeimiddel. Het is zo edel dat vloeimiddel geen effect heeft. Bij fijngoud zou ik het wel gebruiken. Het doet altijd wel iets en het schaadt niet. Alles wat je bij het goudsmeden in het vuur hebt gehad daarna in de Vitrex. Het lost de Borax en eventueel ontstane oxides op zodat het oppervlak weer mooi zuiver wordt. Dus na het gieten, uitgloeien, solderen…. in het zuur en schoon laten worden. Schuren en polijsten kan net als gelegeerd goud gewoon gedaan worden. Omdat het goud zachter zou je iets minder kunnen schuren en niet te hard druk uitoefenen. Rustig schuren zodat het schuurpapier niet volloopt. Polijsten het zelfde verhaal. Je kunt je vertrouwde polijstpasta en borstels gebruiken. Liever niet voorslijpen met Hexevet en Tripel. Je haalt daarmee snel teveel materiaal weg. Niet te veel druk op de borstel en niet op 1 plek blijven hangen met het polijsten. Het fijngoud is gewoon wat zachter.

 129. Dieuwertje Zwaan schreef:

  Goedendag.

  Ik vraag me af hoe het zit met het werken met fijn goud. Stel ik wil een ring maken:
  -welk soldeer kan ik het beste gebruiken
  -wordt het bros bij het buigen en strekken van het materiaal
  -moet ik het uitgloeien
  -welk afdekmiddel moet ik gebruiken en kan ik het wel in de vitrex leggen?

  Excuses voor de hoeveelheid vragen.
  -kan ik het schuren en polijsten?

 130. goud-smeden.nl schreef:

  Iedere legering heeft zijn eigen smelttraject. Je moet dus weten welke samenstelling je legering heeft. In praktijk is met een propaanbrander met lucht zilver, goud, koper, brons enz. prima te smelten. De vlam van je brander heeft een max. temp. van ca. 1400 graden. De smeltpunten van de legeringen liggen allemaal lager. Wat belangrijk is te weten is dat niet edelen metalen zeer snel oxideren waardoor het smelten veel moeilijker wordt. Daarom moet je het goed in de Borax houden tijdens het smelten.

 131. Gmb Wolf schreef:

  Is voor het smelten van goud een hetere temp nodig, dan voor zilver of brons?

 132. goud-smeden.nl schreef:

  Dan kom je meer terecht bij nascholing of bijscholing. Het zal inderdaad zoeken zijn waar je terecht kunt. Bij SYNTRA hebben ze het op willen starten. Daarvoor heb ik voor een periode van 1 jaar de donderdagavond vrijgehouden om daar lessen te gaan geven. Er kwamen te weinig deelnemers op af waardoor het in Tongeren uiteindelijk niet van start is gegaan. Zelf bied ik allerlei mogelijkheden aan om te volgen. Wat er dichterbij zit zou ik zo niet weten. Je mag gerust eens langskomen om het te bespreken. Stuur je telefoonnummer maar naar info@goud-smeden.nl

 133. Chantie schreef:

  Weet u of er ergens prive opleidingen voor reeds gevormde goudsmeden zijn tegen het Belgische limburg ? Ik Google me suf maar vind niets.

 134. goud-smeden.nl schreef:

  Het beste is om er een fond in te solderen. Dan wordt er een ring gemaakt die breder is dan de huidige ring. Daarover wordt jouw ring geschoven en afgesoldeerd. Daarna wordt de buitenring naar de binnenring strakgevijld. De ringmaat moet dan nog gecorrigeerd worden.

 135. Marianne schreef:

  Beste,

  Ik heb een ring gekregen die veel voor me betekend maar hij is hol gegoten aan de binnenkant om goud te sparen. Ik heb vocht in mijn vingers waardoor dit gaat snijden in mijn vel en onprettig zit. Is er een manier voor de goudsmit om dit te verhelpen en de ring glad te maken aan de binnenkant? De ring is in 2 kleuren gemaakt wit en geelgoud. De ring kost zelf 170 euro dus t zou wel inverhouding zijn dat het niet meer dan 100 incl materiaal zou kosten.

  Ik hoor graag of dit een reële optie is.

  Met vriendelijke groet,

  Marianne

 136. goud-smeden.nl schreef:

  You can buy it at Bijou Moderne Bleiswijk and Heerens en Heerens Schoonhoven.

 137. Rob schreef:

  Hello
  Please could you advise me where in the Netherlands I can buy Delft sand for casting small gold or silver objects

 138. goud-smeden.nl schreef:

  Is helemaal waar. Wat nl. ook nog meespeelt is dat je het verleden van de band niet kent. Is de band gemaakt van stripjes die al een beetje gewalst zijn dan is de hardheid al vele malen harder dan gegloeide stripjes. Dit is best mogelijk omdat men dan dunner goud strakkere stripjes kan maken. Je kunt het dan mogelijk wel twee a drie keer open en dichtbuigen maar dan houdt het een heel eind op. Ook weet je niet hoeveel schakeltjes wel of niet al zijn losgemaakt en teruggezet om bijvoorbeeld een band in te korten of weer te verlengen. Kortom uitkijken met wat je doet. Succes met de band. M.v.g.

 139. Leen Sekeris schreef:

  Hartelijk dank voor uw informatie. Ik zal uw advies ter harte nemen en het door een ervaren goudsmid laten doen. Je wilt wel dat je alles kan maar soms is het niet verstandig.

 140. goud-smeden.nl schreef:

  Ook een goudsmid buigt het koud open en daarna koud weer dicht. Doe dit niet zelf. Een ervaren goudsmid voelt hoe hard het goud is tijdens het openbuigen. Bij twijfel om het zonder problemen weer terug te zetten, zal hij of zij besluiten om alle plaatjes eerst te gloeien. Dan is het goud weer zacht en kan makkelijk zonder problemen teruggezet worden. Als je deze ervaring niet hebt loop je het risico dat het bij openbuigen of zelfs bij het weer dichtbuigen gaat scheuren en stuk gaat. Dan ben je verder van huis. Geen risico nemen.

 141. Leen Sekeris schreef:

  Beste, ik heb een 14 karaats gouden fixoflex armband. Dit is een erfstuk waar ik aan gehecht ben. Nu breken door ouderdom/slijtage de veeerklemmetjes in de schakels van de band. Deze zijn te vervangen maar daarvoor moeten de zij-delen van de schakels worden open gebogen. Daarna kan de clip vervangen worden en moeten de zij-delen weer worden dichtgevouwen. Hoe kan ik dit doen zonder de zij-delen af te breken? Moet waarschijnlijk koud gebogen worden? Indien warm zoek ik een goudsmid die dit kan.Met vriendelijke groet.

 142. goud-smeden.nl schreef:

  Holle sieraden moet je speciaal behandelen. Alles wat hol is mag je niet zomaar verhitten. De ingesloten lucht en/of het ingesloten vocht kan enorm gaan uitzetten en komt met verder verwarmen het een knal eruit. Het beschadigd het sieraad en is zelfs gevaarlijk. Dit is niet overdreven. Wanneer je een hol sieraad moet verwarmen dan eerst een opening erin boren, je soldeerwerk doen, daarna een draadje in de booropening stoppen dichtsolderen. Dan pas weer in het zuur en afwerken. Wanneer je een weer dicht gemaakt hol sieraad onder de kraan afspoelt en/of in het zuur hebt gehad mag het het NIET weer verwarmen. Weer eerst een gaatje in boren enz. enz. Het vocht kan weer in de holle ruimte zijn getrokken, zelfs na dichtsolderen.

 143. goud-smeden.nl schreef:

  Het beste voor het zilver is dit inderdaad altijd te doen. Eventuele gasbelletjes in je zilver worden dan plat gesmeed en zullen na gloeien veelal verdwijnen. Verder onstaat er bij het stollen van het zilver kristallen van verschillende grootte. Door het voorsmeden en het rekristalliserend gloeien ontstaat er een homogenere stuctuur. Vaak zijn deze verschillen nauwelijks merkbaar maar wanneer er toch scheurjes of andere onregelmatigheden met je zilver gebeuren is de oorzaak juist naar deze bewerking te herleiden.

 144. Chantie schreef:

  Hoe soldeer je holle sieraden?

 145. Chantie schreef:

  Als Ik mijn zilver gesmolten heb is het dan altijd verplicht na afkoken en voor het walsen om het zilver te smeden?
  En hoe ga ik het best tewerk met het smeden van het zilver na het smelten, op wat moet ik letten?

 146. goud-smeden.nl schreef:

  Technisch gezien kun je dat doen. Je kunt er een gouden oogje aan solderen met goudsoldeer maar ook een bronzen oogje. Het is wel belangrijk dat je de soldeerplek goed in de Borax houdt want brons is heel erg onedel in vergelijking met goud. Of het slim is om zelf te doen weet ik niet. Je moet bij zo’n hangertje wel goed weten hoe het allemaal werkt. Misschien is het beter om eerst navraag te doen bij mensen die dergelijke heel oude voorwerpen restaureren en/of taxeren of het niet waardenverminderend is om dit te doen. Ik denk dat je het het meest verantwoord hersteld door op zijn minst de juiste samenstelling/kleur brons moet gebruiken. Laat je bij de juiste mensen eerst goed informeren !

 147. Danielle Goedhart schreef:

  Hallo,

  Ik heb een bronzen hanger van +/- 800 jaar oud (Vikingen)
  Het oogje van de hanger is echter kapot. Kan dat gerepareerd worden? Het mag ook gesloten worden met bijvoorbeeld goud, als ik het maar kan dragen.

  Hartelijke groet,

  Danielle Goedhart

 148. goud-smeden.nl schreef:

  Het beste werkt het om 4×3,14 mm aan lengte er tussen te solderen. De ring netjes rond en in vorm maken. Dan de openingen boren en openfrezen. De zetkastjes erin schuiven en aan de binnenkant iets verder door laten steken. Vanaf de binnenkant ring de kastjes vast solderen. Onderkant teveel aan goud wegvijlen. Stenen zetten en afwerken.

 149. Lilian Tromp schreef:

  Hoi ik heb gouden trouwring die 4 mm groter moet. Klant wil graag de gladde ring een stoerder uiterlijk geven en er stenen in verwerkt hebben kan ik de ring vergroten door zetkastjes te gebruiken ? Hoe zorg ik ervoor dat ring rond blijft ? Gr Lil

 150. goud-smeden.nl schreef:

  Wanneer er vergulde plaat en/of draad bij Bijou wordt verkocht is het materiaal elektrolitisch verguld. Door stroom wordt er elektronenoverdracht veroorzaakt en zo zit het dan ook vast. Het gaat er niet zomaar af. Let wel, het is maar ca. 3/1000 mm dik. Het slijt er dus wel vlug af. Solderen geen probleem. Dompel het verwarmde werkstuk wel eerst in de boorzuur. Dit geeft een beschermlaag. Dan solderen zoals je altijd gewend bent. Niet vergeten Borax te gebruiken. Met vijlen/schuren en polijsten gaat de laag eraf. Alleen smeden niet. Bekras je het oppervlak, dan wel. Na het afzuren kun je met een messing borstel met zeep kretsen. Of met een zachte borstel met krijtpoeder oppoetsen.

 151. Aukje Metz schreef:

  Hi,
  Bij Bijou moderne verkopen ze plaat dat verguld is en ook draad overigens. Ik ben echter bang dat het vergulde deel weg vervormt als ik het verwarm (solderen). Ik lees hieronder een bericht waar je dat tegenspreekt … Dus dat ga ik in ieder geval proberen. Is het wel veilig om te hameren? Of loop ik dan ook kan dat de laag beschadigd wordt..

 152. goud-smeden.nl schreef:

  Zelf noem ik dat een ring met een open scheen. De scheen is de benaming voor de ring zelf zegmaar. Het strookje goud dat rondgebogen wordt. Bij een dichte ring worden de uiteinden van de scheen tegen elkaar gebogen en vast gesoldeerd. Daarna rondgemaakt. Dan heb je een gesloten ring.

 153. Caren Peeters schreef:

  Goedemorgen,

  Ik ben een boek aan het schrijven waarin de hoofdpersoon bij een juwelier werkt. Ik zoek dus heel wat af op internet, maar één brokje informatie kan ik niet vinden. Is er een naam voor een ring die niet gesloten is, maar de vorm heeft van een klein stukje van een spiraal? Met andere woorden: waarbij de uiteinden elkaar niet raken, maar enkele millimeters evenwijdig aan elkaar lopen?
  Ik heb zelf zo’n ring, waarbij in de ruimte tussen de beide uiteinden een kleine smaragd is gezet. (Ik bedoel geen slagring… daar heb ik er ook een van: de verlovingsring van een van mijn voormoeders, 1860, met Antwerpse roos – leuk, hè).

 154. goud-smeden.nl schreef:

  Bij Heerens en Heerens in Schoonhoven, Schone in Amsterdam, Cooksin (Drijfhout)in Amsterdam en/of Bijou Moderne in Bleijswijk. Mocht het niet een standaard afmeting zijn dan kunnen ze het mogelijk voor je maken. Gewoon telefonisch vragen.

 155. Tony Toth schreef:

  Hallo beste Addy, waar kan ik 18 krt. roodgouden plaat kopen van 500x350x0,3 mm? Alvast bedankt. Groeten van Tony

 156. goud-smeden.nl schreef:

  Het verschijnsel dat je beschrijft heet huidvlekken. Het zilver is een legering van zilver en koper. Het koper zit verdeeld door je zilver. Ook over het oppervlak. Wanneer je zilver gaat gloeien en/of solderen dan oxideert dit koper. Er kunnen twee soorten koperoxides ontstaan. De eerste in de eerste fase. Deze lost niet op in het zuur. De tweede volgt daarop en is op te lossen in het zuur. Er ontstaat daarna mooi wit zilver. Het zuur heeft de koperoxide weggeetst. Wanneer je dit te kort doet of bij de eerste oxide blijft het zitten. Het is veel harder dan zilver waardoor het zilver wordt weggepolijst en de oxide blijft zitten. Je kunt het of nog een keer gloeien waardoor het verder oxideert of wegschuren en dan weer polijsten.

 157. m bleeker schreef:

  ik denk dat mijn zilver te heet geweest is bij mijn ring en zie nu vlekken in het zilver verschijnen tijdens het poetsen op de machine heeft iemand een goede tip hoe krijg je dit eruit.

 158. goud-smeden.nl schreef:

  Let er goed op dat de plek waar het soldeer komt goed schoon blijft. Er mogen dus geen as-resten op komen. Alleen vloeimiddel. Let daar goed op. Het kan ook gebeuren dat je bij het aanbrengen en verhitten van het vloeimiddel je as mee naar boven trekt. In dat geval schoonmaken. Na het solderen goed kijken of er goed gesoldeerd is. Anders direct i.o maken. NIET in het zuur of onder de kraan. Er zou vocht in kunnen trekken. Wanneer je dan weer gaat solderen klapt het uit elkaar. Alles goed gesoldeerd, dan pas in het zuur en verder afwerken. Niet meer aan solderen. Moet je aan holle sieraden solderen, neem dan geen risico. Boor er eerst een klein gaatje in om de druk te kunnen laten ontsnappen tijdens je soldeerwerk. Alles goed gesoldeerd, dan draadje erin stoppen en afsolderen. Dan pas weer in het zuur.

 159. Suzanne Gielen schreef:

  Beste,
  Ik heb een hol bolletje met daarin een gaatje van 2 mm. In het bolletje zit as (van overledene). Ik wil hier nu een gouden kraaltje op solderen ter afsluiting. Is dit mogelijk? Moet ik ergens speciaal op letten? De druk in het bolletje of zo?
  Vriendelijke groet,
  Suzanne Gielen

 160. goud-smeden.nl schreef:

  Je werkt met een prima brander. Ik werk er ook mee. Af en toe het gaatje in de branderkop doorprikken of doorblazen met de compressor. Ik adviseer iedereen die het vraagt om een set van Sievert aan te schaffen. Andere merken natuurlijk ook goed. Een setje branderkoppen erbij en je kunt (nagenoeg) alles aan. Wil je zoals nu na verloop van tijd een andere brander dan ligt je keuze aan je extra behoefte wat je ermee wilt. Verlies daarbij niet uit het oog dat je bepaalde grootte van vlam moet hebben om je soldeerwerk te kunnen doen. Ik schat in dat je naar fijner werk wilt kunnen gaan. Misschien een onverwacht antwoord maar voor mij blijft het mondblazen met een brander de voorkeur hebben. Je kunt een mooi klein mondblaasbrandertje kopen op propaan. Door tijdens het werk iets harder te blazen en/of met je hand de gasaanvoer te veranderen kun je telkens spelen met de temperatuur. Dreigt het niet helemaal goed te gaan dan houdt je automatisch als reflex je adem in. Direct wordt je vlam kouder. Mondblazen moet je je echt goed aanleren. Mijn blaastechniek is daarvoor prima omdat ik al vanaf mijn 6 jaar op blaasinstrumenten speel. Ik weet tegelijkertijd in en uit te ademen waardoor ik een constante vlam weet te maken. Zo kun je ook heel secuur met een spiritusbrandertje met een blaaspijpje werken. Is het mondblazen te lastig dan kun je op de brander ook een voetpompje, blaasbalgje of kleine compressor op aansluiten. Verder kunnen we kleine vlamkegeltjes creëren met een zuurstofbrander. Let wel dat de vlammetjes veel kleiner zijn. Zeker bij werken met zilver, waar je het werkstuk goed moet opwarmen is dit vaak lastiger. Je kunt immers met een kampvuur wel een pan aardappelen laten koken maar met enkel een lucifer niet. Het is het zelfde hout dat de vlam maakt. Waar je ook aan moet denken dat zuurstofbranders ca. 1000 graden TE HEET zijn. Bij luchtverbranding kom je ongeveer tot 1400 graden met propaan. Dat is meer dan genoeg. Ofwel het is met zuurstofbranders heel anders werken. Blijf daar bewust van. Het biedt wel meer mogelijkheden. Wanneer ik zetpootjes op diamanten moet verdikken gebruik ik altijd een zuurstofbrander. Mooi klein vlammetje en de temperatuur beheers ik door achteruit te gaan met mijn brander. Zuurstofbranders worden verkocht als Little torch ofwel micro-flame. Er zitten als het goed is meerdere branderkoppen bij. Daarbij komt je zuurstoffles en een vlammendover. Laat je bij aanschaf door de verkoper informeren hoe je e.e.a. aansluit en hoe je ermee moet werken. Het is slim om i.p.v. een zuurstoffles een zuurstofconcentrator aan de schaffen. Deze kun je gereviseerd kopen bij sommige glaskralen webwinkels.

 161. Kitty schreef:

  Hi,
  Ik heb een vraag. Sinds mijn opleiding werk ik al met een exact brander op propaangas. Niet bepaald fijntjes. Nu wil ik overstappen naar een meer subtiele brander en ik kom er niet uit….ik wil hier best in investeren. Graag uw advies.
  Vriendelijke groeten, kitty

 162. goud-smeden.nl schreef:

  De ring kan met behoud van bewerking gebruikt worden in een ontwerp van een armband. Om een ring dusdanig op te rekken om het daarna als armband te gebruiken is niet realistisch. Een ringenrekapparaat heeft niet zo’n groot bereik. Het materiaal kan groter uitgesmeed worden maar dan wordt het veel te dun. Je hebt 10x zoveel materiaal nodig dan de ring heeft.

 163. Niec schreef:

  Goedenavond , ik heb een vraag over een gouden ring die ik wil laten veranderen tot armband ( vanwege het patroon wat de ring heeft ) . Niet laten omsmelten , maar dat de ring aan de onderkant wordt doorgesneden en dan verwerkt tot armband …eventueel met goud aangevuld of met zilver . Is dit mogelijk om een ring zo te rekken dat deze hiervoor gebruikt kan worden ?

 164. goud-smeden.nl schreef:

  Je kunt er wel iets mee doen als je wilt alleen omsmelten gaat niet bij een goudsmid. Die is ingericht op het verwerken van edelmetaal met de daarbij specifieke eigenschappen. Titaan wijkt daar te veel van af. Maar wat wel kan is de schroeven verwerken als schroeven in een sieraad. Dan worden de schroeven niet omgesmolten maar wel creatief toegepast in een ontwerp naar keus.

 165. Gemma Mastenbroek schreef:

  Goedemorgen,

  Ik heb een bijzondere vraag. Er zijn bij mij gisteren 7 titanium schroeven en een plaatje verwijderd. Is het mogelijk om dit te laten smelten en een ring van te maken?

  Met vriendelijke groet,

  Gemma Mastenbroek

 166. goud-smeden.nl schreef:

  Dat kun je prima hergebruiken. Wel goed schoonhouden van ander vuil.

 167. Anita leurs schreef:

  Goedenmiddag,ik ben aan het ontdekken en leren iets te maken van vijlwas…je hebt daar een hoop vijlsel en stukjes van…gooi ik dat gewoon weg of kan ik het hergebruiken?

 168. goud-smeden.nl schreef:

  Klopt. Ik zal het laten zien. We hebben Au:Ag:Cu 585:276:138. Stel dat je bedenkt dat om rosegoud te krijgen je de Ag:Cu gelijkwaardig 1:1 wilt hebben. Er moet dan 138 Cu bijgezet worden. Je krijgt dan Ag:Cu 276:276. In de nieuwe samenstelling is in verhouding 138 Cu bijgevoegd waardoor het goudgehalte gedaald is naar 585-138=448. Ter controle 448+276+276=1000. Om van de legering met 44,8% puur goud weer een legering te maken met 58,5% puur goud moet er dus nog 13,7 % bijgevoegd worden.

 169. Dieuwertje Zwaan schreef:

  Goedendag.

  Okey het is dus wel mogelijk om een gouden ring om te smelten en dan de legering aan te passen met bijzet.
  Ik moet dan wel naast koper ook goud toevoegen om de gehalte van minimaal 14k aan te kunnen houden

  Bedankt voor uw antwoord.

  D. Zwaan

 170. goud-smeden.nl schreef:

  14 krt. geelgoud bestaat uit 14/24 aan fijn (puur) goud. Ofwel 58,5 %. Het restmateriaal (bijzet) is 41,5 %.
  De bijzet bestaat bij 14krt. geelgoud uit zilver staat tot koper als 2 staat tot 1. Er zit dus 27,6 % zilver (puur) en 13,8 % koper (puur).
  Ga je puur koper bijvoegen krijgt de goudkegering inderdaad een rose-kleur alleen gaat het wettelijk vastgestelde goudgehalte in percentage naar beneden. Het is dus geen 14 krt. meer.

 171. Dieuwertje Zwaan schreef:

  Goedenmiddag.

  Stel je hebt een 14k geelgouden ring, zou je deze dan kunnen omsmelten en met koper er rose goud van kunnen maken?
  En mocht dat kunnen, zou ik dan elkens op moeten lettem tijdens het omsmelten?

  Met vriendelijke groet,

  D. Zwaan

 172. goud-smeden.nl schreef:

  Normaal gesproken is het weer i.o. te krijgen. Het ligt er helemaal aan wat voor soort ring het is. Stel dat het om een soort van trouwring gaat dan moet deze eerst uitgegloeid worden. Dan zet je de ring op een vlaktas met de korte bocht omhoog. Sla dan met een smeedhamer op de ring zodat het weer enigzins wordt teruggesmeed. Er ontstaat een vierkantige ring. Nu kun je de ring op een tribolet schuiven en verder weer rondsmeden. Na afloop weer zachtgloeien, schoonmaken in het zuur, vijlen, schuren en polijsten. Ik zal mijn tel. rechtstreeks naar je toesturen. Mocht je zelf niet in staat zijn het te doen kan ik het wel i.o. brengen of samen bekijken wat de beste oplossing is voor je.

 173. Maria Muller schreef:

  Hallo mijn gouden ring is onder een scootmobiel gevallen en platgereden is het mogelijk de ring weer rond te krijgen,ben zo gehecht aan deze ring.

 174. goud-smeden.nl schreef:

  De ringen die je hebt zien staan zijn van dun 14 krt. geelgoud gemaakt. De dikte van de scheen was ongeveer 0,6 mm. Maak de ringen veel te breed. Wil je uiteindelijk naar een ring van 5 mm breed dan kun je het gerust 10 mm maken. Gebruik je eigen goudlegering. Neem een te brede strip van bijv. 1 mm dik en smeed er je struktuur in. Zorg daarbij dat het de dikte krijgt van ca. 0.5 – 0.6 mm. Maak daar de ringen van. Zijkanten niet afwerken. Gloei de ring spanningsvrij. Schoonmaken in het zuur. Plaats dan de ring in een vuurpinset en smelt met een microflame de buitenrand. Houdt daarbij het puntje van de vlam heel dicht bij de ring. Beweeg eerst de vlam een beetje van links naar rechts en weer terug op het goud op te warmen. Wanneer het goud aan de rand begint te smelten kruipt het naar de ring toe. Beweeg tijdens het smelten de vlam langzaam naar rechts. Links zal het goud weer stollen terwijl je bij je bewegende vlam uit het goud vloeibaar maakt.
  Doordat je het goud van buiten naar binnen aan de rand smelt kun je de breedte sturen. De uiteindelijke aangesmolte rand geeft optisch een ring met meer materiaaldikte.

 175. Anja Schraeyen schreef:

  Bij jullie foto’s uit eigen atelier, staan er op pagina 3, nummer 10/15, twee relatieringen in 14K geelgoud, de randjes zijn heel mooi en liggen er dik op? Kan dit ook bij een gehamerde ring in 18K geel goud? Hou leg ik de verdikking op de rand?

  Met vriendelijke groet,
  Anja

 176. goud-smeden.nl schreef:

  Met verguld metaal loop je altijd risico dat de laag eraf gaat. Het is immers maar ca. 3 mu dik. Toch heb ik er zelden last van. Ik les het 1 of 2 in de boorzuur af. Of warm maken en fan sprayen. Maak het dan zover warm met de brander dat het indampt en herhaal het nog een keer. Dan Borax op de plek van solderen en afsolderen. Uiteraard niet afwerken met vijl en/of schuurpapier. Wel met een messing borstel met zeepwater kretsen of met krijtpoeder en een zachte borstel uitpoetsen.

 177. Peter schreef:

  Hoi Goudsmeden, is het mogelijk om verguld messingdraad te solderen zonder dat de goudlaag gaat lopen?

 178. goud-smeden.nl schreef:

  Zover mij bekend is Borax Borax. Mocht er verschil zijn dan zuiver Borax nemen. Is te koop bij Heerens en Heerens in Schoonhoven, Bijou Moderne in Bleiswijk maar ook bij apotheek en/of Drogisterij

 179. Frans schreef:

  Weet u waar ik de ‘juiste’ borax kan aankopen. (Er zijn nogal wat varianten)
  Mvg

 180. goud-smeden.nl schreef:

  Bij het (hard) solderen van edelmetaal is het noodzakelijk vloeimiddel te gebruiken. Van oudsher wordt Borax gebruikt. Dit heeft bij mij nog steeds een sterke voorkeur. Borax heeft een beschermende en reducerende werking op je edelmetaal tijdens het verhitten. In bijv. 1e gehalte zilver zit verdeeld over het materiaal 7,5 % koper. Dus ook verdeeld over het oppervlak. Koper is erg onedel en zal oxideren. Deze oxidatie belemmert het uitvloeien van het gesmolten zilversoldeer. Borax zorgt ervoor dat deze oxidevorm oplost en/of zelfs helemaal niet ontstaat. Andere vloeimiddelen zijn ook te gebruiken zoals bijv. Fluoron, Pasta H enz. Vaak hebben dergelijke middelen een werktemperatuur dat juist stopt bij 800 graden. Ze werken prima alleen wanneer je net even wat meer temperatuur wilt gebruiken omdat het bijv. net even niet soepel gaat kan het een nadeel zijn.

 181. Frans schreef:

  Beste,
  Is het verstandig/noodzakelijk om tijdens proces borax toe te voegen (ook bij andere metalen)?
  Kunnen ook andere flux poeders gebruikt worden?

 182. goud-smeden.nl schreef:

  Het zal in dit geval soldeerpasta zijn waarmee je o.a. 14 karaat goud kunt solderen. De firma Hildebrand is te vinden onder http://www.hildebrand.ch

  Bijou Moderne in Bleiswijk verkoopt deze pasta ook. De pasta bevat vloeimiddel met goudsoldeer. Je spuit een klein beetje op de plek waar je goudsoldeer wilt hebben en kunt direct verwarmen om te solderen. Je hoeft dus geen vloeimiddel extra toe te voegen. Er is hard, middel en zacht te koop. Jij hebt code 3 zacht. Het soldeer smelt bij 680 graden.

 183. Bianca van ginkel schreef:

  Goedenmiddag, na het overlijden van mijn schoonvader ben ik in het bezit gekomen van een doosje Hildebrand MK3 14kr. goudsoldeer, gezien dit niet mijn vakgebied is wilde ik vragen waar ik naartoe zou moeten voor overige informatie?
  Vriendelijke groet Bianca

 184. goud-smeden.nl schreef:

  14 krt. rosegoud soldeer je met 18 krt. geelgoud. Je zult na afwerken geen kleurverschil zien.

 185. Kristel schreef:

  Hallo,

  Als ik een rosé gouden ring wil laten vergroten, dmv een stukje ertussen te plaatsen, blijf je dan de soldeernaden zien of kan dit dusdanig gebeuren dat je er niets van ziet?

  Bij voorbaat dank voor uw antwoord!

 186. goud-smeden.nl schreef:

  Nee, dat hoeft niet. Dat gaat prima. Je kunt het gerust met zilversoldeer solderen. Eventueel aan de binnenkant van het kastje een dun laagje brusselse aarde aanbrengen. Daarmee loop je minder risico dat het randje van de zetkast te heet wordt. Geen brusselse aarde op de pkek waar gesoldeerd moet worden. Wat ook goed en netjes werkt is om het kastje aan de onderkant voor te solderen, iets vlak te vijlen en dan op de scheen te plaatsen. Dan hoef je geen soldeer meer bij te voegen.

 187. Anita leurs schreef:

  Als ik op een zilveren scheen een goud kastje wil solderen,moet ik dan nog ergens rekening mee houden?

 188. goud-smeden.nl schreef:

  Nooit een ring met een steen erin oprekken. Door het oprekken vervormt de vorm van de zetting. De rusting waar de steen op ligt zal vervormen. Steen kan los gaan zitten met verhoogd kans op verliezen. De steen kan ook kapot knakken tijdens het oprekken.
  Ring moet opengezaagd worden. Daarna een stukje ertussen solderen om op maat te krijgen.

 189. Babs schreef:

  Een bestaande gouden ring met klein steentje oprekken, hoe kan je dat het beste doen met het verwarmen? Je moet toch verwarmen voor je het oprekt?

 190. goud-smeden.nl schreef:

  Bij het zetten gebruik je geen boor en of frees. Voor het voorbereiden van de zetting wel. Toerental van een boor of frees is te berekenen. Het is afhankelijk van de diameter van het verspanende gereedschap, de snijsnelheid en het soort materiaal dat je wilt verspanen. Ook speelt de geometrie van het gereedschap mee. Bij het goudsmeden spelen vele factoren mee waardoor e.e.a. sterk beinvloed worden. Ik antwoord daarom ook (altijd) vanuit mijn eigen praktijkervaring. In het algemeen laat je je boor en/of frees rustig draaien ook al wordt voorgeschreven dat boortjes en freesjes met kleine diameter snel moeten draaien om de meest optimale verspaning te geven. Mijn advies is om eerst met de hand te leren verspanen. Zet eerst een boortje van 0,5 mm in een pennentang of graveerhefje en plaats het boortje op je gecentreerde plek waar het gaatje moet komen. Tijdens een lichte druk vanuit de muis van je hand draai je het boortje tussen duim en wijsvinger rond. Af en toe boren in een stukje kaarsvet. Zo ook daarna met de frezen. Doordat je druk vauit je hand komt en de omtreksnelheid van de boor en frees vanuit het draaien tussen je vingers gaat alles mooi soepel en geleidelijk. Lukt dit goed dan kun je gaan overwegen een electrisch handstuk te gaan gebruiken. Omdat je hebt gemerkt dat uit de hand alles heel soepel en gecontroleerd ging kun je nu ook heel rustig met matige druk werken. Met voldoende ervaring kun je dan snelheid en druk steeds verder iets opvoeren. Dit brengt steeds meer risico mee zoals te snel heet worden van je verspanend gereedschap en het afbreken ervan. Doe dus rustig aan en op tijd in een stukje kaarsvet boren om te koelen en te smeren. Nog een advies. Frees zoals ik het in het boek beschrijf tot 0,25 mm onder de uiteindelijke steenmaat. Frees de steenmaat uiteindelijk uit de hand en draai telkens et werkstuk 90 graden om zo goed recht te blijven.

 191. Y van Dongen schreef:

  Graag wil ik weten welke minimale TPM ik nodig heb bij het zetten van ringen.
  is minimaal 500 tpm genoeg of moet dat een nog lagere snelheid zijn.

  Alvast bedankt

 192. goud-smeden.nl schreef:

  Goudlegeringen mengen met brons is voor een goudsmid een beetje als vloeken in de kerk. Als eerste moet de goudlegering op gehalte blijven. Verder geeft het mengen van een bronslegering samen met een goudlegering een nieuw soort legering met nieuwe vaak ongunstigere eigenschappen. De kleur is heel lastig te krijgen die je wilt. Dat moet je proefondervindelijk uitzoeken. Zelfs als je denkt dat je de verhouding weet en het nog een keer zo legeert kan de kleur afwijken. In het brons zit o.a. 10 a 30 % tin dat snel uit het smelt dampt waardoor de samenstelling verandert. Ik raad aan om brons te kopen op jouw gewenste kleur. Je kunt heel eenvoudig naar een lasspeciaalzaak gaan. Vraag daar even naar lasdraden. Die zijn er in vele legeringen met mooie warme kleuren. Het zijn staafjes zie je makkelijk in stukjes kunt knippen met een kopkniptang en dan, goed in de Borax kunt smelten. Niet oververhitten i.v.m. het wegstoken van het tin.
  Een andere optie is om roodgoud of rosegoud te kopen of zelf te legeren.
  Wanneer je besluit om toch je eigen legering te smelten probeer dan gietbrons met je goud te mengen. Gietbrons is bedoeld om gemakkelijker mee uit te gieten.

 193. Randy schreef:

  Geachte heer/mevrouw,

  Hoeveel gram brons heb ik nodig als ik om en nabij 20 gram goud wil
  laten samensmelten tot een rose legering.
  Kun je dit zelf doen of bij iemand anders.
  Of is hiervoor een speciaal soort brons nodig. Ik hoor graag hoor ik van u.

  Met vriendelijke groet,

  Randy Teunisse

 194. Vanholm Patrick schreef:

  Geachte,

  klein vraagde waar jullie mij enorm zou kunnen helpen,bij het maken van een zilver juweel,na het solderen en het juweel is volledig met borax gewreven,en men plaats deze in de wilacid (afkookmiddel) word deze volledig wit?
  hoe krijg ik deze verwijdert,uiteraard polieren dan verdwijnt deze,maar in hoeken en kanten blijf deze achter uiteraard,bedankt voor antwoord

 195. goud-smeden.nl schreef:

  Een oppervlak van een goudlegering mat maken met borax is denk ik niet wat je bedoelt. Tijdens het solderen wordt borax gebruikt om te beschermen tegen oxidatie en om eventuele oxides in het oppervlak van het goud op te lossen. Hierbij gebruik je een brander om de nodige temperatuur te bereiken. Wanneer je goud gewoon koud in borax legt gebeurt er naar mijn weten helemaal niets. Wanneer je een goudoppervlak wilt aan laten tasten zul je koningswater in moeten zetten. Een gecontroleerde manier is om het te bestrijken met toetswater. Wel weer snel wegspoelen om het proces te onderbreken. Wanneer je een goudlegering na gloeien afkookt in vitriool of vitrex komt het er een beetje mattig uit. Dit komt omdat het kleine beetje koper is weggeetst. Het mattige laagje kun je vaak al met je vinger eraf wrijven. Heeft nu niet echt een blijvend resultaat.

 196. Joop Roelofs schreef:

  Is er een manier om goud te matteren met een bepaalde vloeistof ipv stralen en/of kratsen?

  Ik weet dat wanneer je gouden voorwerpen in de borax legt soms wel ‘ns wat matter eruit komen, maar ik weet niet of dat bij alle gouden of vergulde voorwerpen zo is?

 197. goud-smeden.nl schreef:

  Klopt. Een beetje soldeer is niet erg maar wanneer je veel soldeer aan een sieraad hebt zitten dat je wil omsmelten kan dat wel degelijk invloed hebben. Zowel wat betreft het smeltpunt maar ook voor het gehalte. Smelt af en toe een beetje fijngoud mee in je goudsmelt. Daarna gehalte toetsen om te controleren.

 198. Jacqueline Flantua-dello schreef:

  hallo, verlaagd bij het smelten van goud het aanwezige goudsoldeer het gehalte van het goud? en kan je resten goudsoldeer ook gewoon smelten met behoud van het gehalte waar het voor geschikt is/was.?

 199. goud-smeden.nl schreef:

  In het goud zit een beetje koper. Bij verwarmen gebruik je borax om o.a. oxidatie van dit koper te voorkomen. Door het hartje na het solderen in het zuur schoon te leggen lost deze verkleuring op. De kleur komt dan terug. Dan nog polijsten.et op dat je een (hol) hartje na het uit het zuur of water te halen, niet meer verhit. De ingesloten lucht zal door de hitte druk opbouwen en het hartje kan dan open knallen. Nadien solderen is eerst een klein gaatje boren zodat de lucht eruit kan.
  Een andere senario is dat het hartje niet van goud is maar verguld. Dat is een kwestie van testen met toetsvloeistof.

 200. Kitty schreef:

  Hallo, Ik heb bij een geelgouden hangertje het oogje hersteld , door het verwarmen is het hangertje rood geworden , hoe komt dat en kan ik iets doen dat het terug geel word van kleur ? Alvast dank voor jullie antwoord

 201. goud-smeden.nl schreef:

  Voor het soldeerwerk kun je het beste een propaanbrander kopen. Op deze branders kun je de branderkoppen vervangen. Wanneer je nog geen brander hebt kun je kiezen voor een branderset waarbij 4 verschillende branderkoppen zitten, een drukregelaar enz. Kosten ca. 100,-. Daarmee moet je prima jaren vooruit.

 202. Ankie van Riel schreef:

  Goedemiddag, ik las op uw site een heel interessant artikel over micro lassen .
  Ik wil een gouden armband maken met parelmoer en kwam via Google op uw site terecht.
  Wat is een goed apparaat en wat zijn de bijkomende zaken/kosten?
  Kunt u mij hier wat informatie over verstrekken?

 203. goud-smeden.nl schreef:

  Wanneer je de regels daarvoor goed nakomt, oneindig. Zoals alle vloeistoffen zal ook gesmolten zilver verdampen. Wanneer je rustig smelt met een gas/lucht brander gaat de temperatuur van het zilver geleidelijk omhoog. Dat werkt het beste. Met een gas/zuurstofbrander kan het wat makkelijker te snel gaan. Daarbij moet je de kegel van de vlam op grotere afstand van je smelt houden. Gaat het zilver koken dan borrelt het een beetje. Net als bij water. Bij kokend zilver is het verdampen het heftigst. Maar bij gesmolten zilver met lagere temperatuur is er ook verdamping. Om te weten hoeveel er verdampt is zou je vooraf en achteraf moeten wegen. Wel goed alles wegen. Dus ook na het gieten al je materiaal goed verzamelen. 1 tot 3 procent is heel normaal. Behalve verdamping kan zilver bros worden. De oorzaak daarvan is verontreinigingen. Smelt nooit vijlsel tegelijk met je ander restzilver. Bij vijlsel is de kans het grootst op verontreinigingen. Zijl het vijlsel altijd zorgvuldig uit maar doe dit ook bij het overige zilver. Voorkom vijlsel van titaan, rvs en alluminium. Dit kun je niet met een magneet wegkrijgen. Dus houdt de regels goed in de gaten. Dan kan het telkens weer worden omgesmolten. Dan nog een tip. Smelt af en toe een beetje puur zilver mee. Dan blijft je gehalte zeker op peil.

 204. Eliza van der Plas schreef:

  hoe vaak kan ik zilver hergebruiken(smelten)

 205. goud-smeden.nl schreef:

  Dat kan. 1e malletje vullen met zand. Dan de kant waar je het tandwieltje indrukt goed met talkpoeder bestrooien. Het overtollige talkpoeder met kwastje wegwegen. Tandwiel midden in de mal leggen en met een vlakke plaat of lineaal aandrukken. Helemaal in het zand. Andere helft van de mal erop en ook afvullen met zand. Tandwiel eruit halen eventueel strookje plakband daarbij gebruiken. Het gietkanaal midden op het tandwiel maken, liefst in de tweede mal. Zo ook de beluchting. Dan blijft zoveel mogelijk van het afgegoten tandwieletje onbeschadigd.

 206. Henk Benard schreef:

  Geachte lezer,

  Is het mogelijk om met de Delftse gietmethode tandwieltjes voor een klein klokje te gieten.

 207. goud-smeden.nl schreef:

  Wals je materiaal in ieder geval altijd tussen twee platen. Stel dat je struktuurmateriaal 1 mm dik is, je onder en bovenplaat ieder ook 1 mm dik dan zou je je walsrollen ongeveer 1,5 mm open moeten zetten. Walst het te zwaar dan de walsrollen verder uit elkaar. Maak dan ook eerst een proefwalsing. Een tweede keer de zelfde platen door de wals zal een dubbele afdruk geven. Wanneer het struktuurmateriaal dat tussen de platen ligt hard is zoals RVS dat zal het minder geneigd zijn te vervormen tijdens het walsen. Titanium zal meer vervormen dan RVS. Is minder hard. Het is vaak een kwestie van even uitproberen.

 208. Ilse Beguin schreef:

  Hallo,
  Ik zou graag afdrukken walsen in zilver zonder dat het oorspronkelijke vormpje vervormd door het walsen. Wat is daar een goed materiaal voor? Staal, of titanium misschien?
  Alvast dank!

 209. goud-smeden.nl schreef:

  Je kunt om de buitenkant een ijzeren draad wikkelen en dan het geheel buigen. Bij een hele korte bocht is dit een beetje lastig. Dan kun je misschien beter de buis vullen met heel fijn zand zoals brusselse aarde. Goed droog zand gebruiken en telkens tussendoor goed aanstampen. Sommige gebruiken ook wel zout. Dit heeft als voordeel dat je het naderhand er makkelijk uit kunt krijgen door het zout weer op te lossen in water. Zelf vind ik het met zout niet zo fijn werken omdat de zoutkristallen knakken tijdens het buigen waardoor de buis kan knikken.

 210. Rielle schreef:

  Beste,

  Hoe kan ik een goudbuisje het best ombuigen tot een ring?

 211. goud-smeden.nl schreef:

  Mogelijk wordt er zwarte lak gebruikt die je licht moet verwarmen. Zo worden plakstenen als Onix ook gezet. Enkele brokjes lak worden in de opening van de ring gelegd, steen er bovenop en dan voorzichtig met een spiritusvlammetje opwarmen. Wanneer de lak begint te smelten druk je de steen verder in de opening. Daarna de overtollige lak wegkrabben met je nagel. Met lijm zou je zelf kunnen testen of je de tweecomponentenlijm als UHU-plus zelf bij het aanmengen nog kunt kleuren met bijvoorbeeld zwarte inkt of grafietpoeder. Gewoon uitproberen met een proefstukje. Wat zeker werkt is zwart zand. Ik heb wel eens steengruis van oude steenjes uit sieraden verpulverd en met lijm vermengd. Na uitharden slijpen op een carborundumsteen, schuren wn polijsten. Zag er mooi uit. Net als een vloer van siergrind. Is ook gemengd met impoxyhars.

 212. Anita leurs schreef:

  Goedmorgen,ik heb een vraagje over lijm.
  Er zou een 2 componenten lijm zijn met zwarte kleur.kan hie over weinig info vinden.
  Kan u mij zeggen welk merk dit heeft,wordt veel gebruikt met sieraden van paarden haar.
  Vriendelijke groet anita leurs

 213. goud-smeden.nl schreef:

  Borax heeft indien nodig een afdrijvende en ook een beschermde werking. Als je zilver nieuw en schoon is zal het niet noodzakelijk zijn. Maar omdat Argentium een specifieke legering met Germanium is lijkt mij het beter om bij het smelten Borax te gebruiken. Voorkomen is beter dan genezen. Het kan in ieder geval heen kwaad.
  Er wordt wel vermeld dat je Argentium niet te heet mag uitgloeien. Wanneer je dit wel doet houd je xeg maar het klassieke zilver over i.p.v. Argentium. Dan lijkt mij zelf smelten en als Argentium weer inzetten een beetje lastig. Alhoewel je ook de legeringselementen bij elkaar in de juiste samenstelling kunt inkopen. Om zelf te smelten. Zelf werkt ik er niet mee omdat ik de kleur niet mooi vind. Het ziet er naar mijn meming te hard uit. Bij zilver wil ik echt de klassieke zilverkleur hebben. Ik hoop dat je met deze info voldoende vooruit kunt.

 214. Caty Blom schreef:

  Hallo, ik wil argentium gaan gieten, mijn vraag is moet je er dan ook borax bij doen net als bij het zilver?

 215. goud-smeden.nl schreef:

  Met Sparex heb ik nooit gewerkt. Maar wat ik er van weet is dat het vergelijknaar is met Vitrex. Sparex is iets milder. Wanneer je Vitrex gaat inleveren kun je het in je wijnfles doen. Wanneer je je geplastificeerde dop niet vertrouwd, vervang deze dan voor een kurk. Uiteraard kun je het bij inleveren vermelden zodat ze er nij innamen rekening mee kunnen houden.

 216. Jeannette schreef:

  Hallo, wat fijn dat ik hier mijn vraag kan stellen. Ik wil graag verontreinigde sparex naar het millieupark brengen, maar wil mijn pot niet afgeven. Het zit nu in een glazen pot met een dikke plastic deksel. Nu vraag ik mij af.. kan ik het in een lege wijnfles doen waar een metalen dop op zit? Daar zit een plastic laagje in. (Ik ben er niet over uit of dit nu heel dom is of juist heel slim..;-) Avast bedankt! Groet, Jeannette

 217. goud-smeden.nl schreef:

  Waarschijnlijk heb je de afstandsstukjes aan de onderzijde van de ring gehad tijdens het vastsolderen van de zetting. De hitte van de vlam waait van de vlam af naar achteren. Wanneer je niet goed oplet wordt de onderkant, dus waar de afstandsstukjes zitten, te heet zodat het soldeer weer gaat vloeien. Om dat in de toekomst te voorkomen kun je het dun insmeren met Brusselse aarde. Dit zorgt ervoor dat het dan niet te heet wordt en keurig op zijn plek blijkt zitten. Een andere mogelijkheid is om de zetting op je houtskoolblokje te zetten en vanaf de achterkant te solderen. De afstandsbusjes zitten dan dus aan de bovenkant en worden niet “te” heet.
  Om de afstandsbusjes weer goed te krijgen kun je de ring tussen soldeerspelden op het houtskoolblokje vast zetten met de busjes aan de bovenkant. Pak het eerste busje tussen de vuurpincet en verwarm de plek. Ondertussen blijf je met de vuurpincet aan het busje trekken. Let er goed op dat je beide ringhelften even heet maakt. Wanneer het soldeer weer gaat vloeien schiet het busje ervan af. Maak alles schoon. vijl het oude soldeer weg om eventueel invreten van het oude soldeer te voorkomen. Soldeer opnieuw het eerste busje. Je kunt ook beide busjes “lossolderen” maar wel 1 voor 1 terug solderen. Dek de eerste die gesoldeerd is af met een likje Brusselse aarde en soldeer dan pas de tweede.
  Soms is het mogelijk om, wanneer de ring goed vast staat tussen een vuurpincet of soldeerspelden de scheve busjes recht te drukken tijdens het verhitten. Zorg dan wel dat wanneer het soldeer smelt je de bus naar beneden kunt duwen, exact waar het moet komen. Dan meteen je vlam weg.

 218. Maxine schreef:

  Hallo! Ik heb een dubbele ring gemaakt in 18kt goud, van 2 dunne gouden bandjes (1,5mm breed, vierkante draad). Hier wilde ik een scharnierbuiszetting op solderen. De zetting moet eigenlijk volledig op één van de 2 ringen komen, en de tweede ring aanraken. De twee ringen staan 1,5mm uit elkaar, maar onderaan heb ik ze op 2 punten vastgemaakt via een tussenstukje, zodat ze mooi parallel blijven staan.
  Ik heb telkens een zachtere solduur gebruikt (voor het solderen van de ring, voor het solderen van de tussenstukjes, en daarna de zachtste voor het solderen van de zetting). Bij de zetting liep het echter mis, en is mijn soldering bij de 2 tussenstukjes ook gaan vloeien, waardoor één ring verschoven is, en nu een beetje lager komt dan de andere ring.
  Hoe kan ik dit het beste oplossen? Moet ik heel de ring terug uit elkaar halen, of kan ik het op een andere manier opnieuw op z’n plaats krijgen?
  Bedankt voor uw hulp!!

 219. goud-smeden.nl schreef:

  Je kunt daar heel veel branders voor gebruiken. De meest eenvoudige is een crème-brulee brandertherapie of een verfafbrander. Gaat beide prima. Wat belangrijk is is de ondergrond. Neem bij voorkeur een stuk houtskool of hardhout. Maak er een klein kuiltje in dat je smelt niet wegrolt. Bij hardhout wel buiten doen i.v.m. de rook.

 220. Makker Mak schreef:

  Welke (goedkope) branders zijn geschikt en waar te koop om een acht kleine stukjes goud om te smelten tot een stuk (enkele grammen totaal)

 221. goud-smeden.nl schreef:

  Het meest voor de hand liggend antwoord is dat je per ongeluk messing op je werkbank heb laten liggen en dat voor goud hebt aangezien en dit tegen de ringen aan gesoldeerd. Groene aanslag komt van koperoxide. Messing is een koperlegering en kan groene oxide afgeven op de vinger. Restanten van polijstvet lijkt mij niet omdat groen polijstvet eerst op de borstel gedaan wordt en dan mee gepolijst wordt. Het wordt dan zwart. Mijn handen zijn altijd zwart na het polijsten. Dat kan het dus niet zijn. Argentium geeft naar mijn weten geen groene uitslag op de huid.
  Wat misschien ook kan zijn gebeurd is dat je hete ringen tijdens het maken in het zuur hebt afgeschrikt. Mij is dit altijd afgeleerd omdat zuurspatters gevaarlijk kunnen zijn en dat zilver bij afschrikken in het zuur iets van zuur kan opnemen. Of dit inderdaad kan gebeuren heb ik nooit ervaren omdat ik dit nooit doe. Zuurresten in zilver zouden denk ik eerder huidirritatie geven dan verkleuring in groen. Je zou kunnen kijken of een keertje gloeien en opnieuw polijsten en reinigen effect hebben op het probleem.

 222. Carool schreef:

  Ik heb trouwringen gemaakt van Argentium zilver met goud. Helaas krijgen het pas getrouwde stel groene vingers. Waar kan dat aan liggen?

 223. goud-smeden.nl schreef:

  Deze ring heb ik na het uitgeven van het boek gemaakt. Daarvoor heb ik de meeste info gehaald van de site http://www.odru.nl/wp-content/uploads/2015/03/Zonne-ring-Woerden.pdf. Uiteraard heb ik ook verder gezocht bij info over zonnewijzers e.d. Er is van alles over te vinden. Ik kon daar niet echt iets mee en heb het alsvolgt opgelost;
  De ring heb ik eerst gemaakt met aan de buitenkant machinaal de gravure van de maanden en het gaatje geboord waar het licht doorheen gaat. Daarna heb ik op een zonnige dag ieder uur het licht naar binnen laten vallen en een klein puntje met een zwarte stift gezet. Zo is de ring geijkt. Daarna heb ik met een ringengraveermachine de gravure binnenin gemaakt. Zelf heb ik een ringengraveermachine waarvan ik de naald over de breedte van de ring kan verstellen. Vandaar dat ik aan twee kanten binnenin de gravure kan zetten. Heb ke dat niet dan kan een handgravure een oplossing zijn.

 224. Flor Rodts schreef:

  onder het topic tijdelijke foto’s zag ik een paar afbeeldingen van een ring met zonnewijzer.
  Ik had deze als kind ook maar speelde hem kwijt…
  Ik zou het leuk vinden dat ik die zelf opnieuw kan maken.

  Ik kocht onlangs uw prachtige boek maar ik vond er over die ring niets in terug. Heeft u een schemaatje of een verdeling waar de letters en cijfers moeten komen op de ring?

  Bedankt!

 225. Florian Rodts schreef:

  onder het topic tijdelijke foto’s zag ik een paar afbeeldingen van een ring met zonnewijzer.
  Ik had deze als kind ook maar speelde hem kwijt…
  Ik zou het leuk vinden dat ik die zelf opnieuw kan maken.

  Ik kocht onlangs uw prachtige boek maar ik vond er over die ring niets in terug. Heeft u een schemaatje of een verdeling waar de letters en cijfers moeten komen op de ring?

  Bedankt!

 226. goud-smeden.nl schreef:

  Het goud, puur of in legering zal niet veranderen van kleur na smelten. Hiervoor zijn dus ook geen producten nodig om het tegen te gaan omdat het niet gebeurd. Wat wel voor kleurverandering zorgt is wanneer je verschillende legeringen van goud gaat mengen. Ook de kleur verandert net als je verschillende kleuren verf bij elkaar voegt. Smelt iedere kleur en gehalte van goudlegering dan ook altijd apart om de kleur correct te houden. Ook kan het omsmelten van witgoud na het uitgieten van het smelt een kleurverandering geven. Dit komt omdat veel sieraden gerodineerd worden om witter eruit te zien. Het witgoud dat onder de superdunne galvanisch aangebrachte rhodiumlaag zit zal als eindkleur overblijven wanneer het goud weer is gestold.

 227. Kuhl schreef:

  Als je goud smelt door wat voor product houd het zijn kleur

 228. goud-smeden.nl schreef:

  Messing reageert op zijn eigen manier. Dat geldt eigenlijk wel voor alle elementen en/of legeringen. Wat er bij 1e gehalte zilver gebeurt bij thermisch harden is dat je eerst een ontmenging creëert van je mengkristallen Ag-Cu. Na de ontmenging bevries je de situatie door het af te lessen in water waarna je het nog een nagloeibehandeling geeft. Bij een koperlegering als messing zijn er andere legeringselementen in het spel die weer anders reageren. Als goudsmid ben ik daar iets minder in thuis. Wel weet ik uit ervaring dat het thermisch harden van 1e gehalte zilver niet in de buurt komt van het mechanisch harden. Wanneer je edelmetaal koud vervormt wordt het harder en harder. Zilver kun je ca. 80 % vervormen voordat het zou gaan scheuren. Goud ca. 60 %. Ga je over deze grenzen heen dan gaat het edelmetaal scheuren. Wanneer je het binnen die grenzen gloeit en daarna afschrikt is het weer opnieuw vervormbaar tot die grens. Koud vervorming maakt het edelmetaal snel vele malen harder dan je met thermisch harden kunt bereiken. Je hebt het over het gieten middels een mastermal is het toch handig om je werkwijze iets aan te passen en het niet meteen in de legering te zoeken hoewel daar mogelijk ook iets te winnen valt. Kun je het dusdanig maken dat je de gegoten klepjes nasmeedt om de zo harder te krijgen. Of is het mogelijk de klepjes uit plaatmateriaal te stansen. Uiteraard koud. Je moet er dan wel op letten dat er nadien geen onderdeeltjes aan de kleppen soldeert worden met hardsoldeer. Zachtsolderen zou nog wel een optie zijn.

 229. Florian Rodts schreef:

  Ik giet al een tijdje met een indutherm-machine, gaat heel goed. Nu heb een klant die geelkoperen klepjes wil voor instrumenten.
  Hij heeft gegoten klepjes in een legering die ik liet analyseren, cu60 zn40.
  Deze zijn enorm hard en hebben een mooie kleur.
  Ik maakte van zijn mastermodel een mal en goot deze klepjes met dezelfde legering. Gegoten zijn ze veel te zacht.
  Tips om deze harder te krijgen? Cilindertemperatuur voor gieten 520gr, smelttemperatuur 1100gr. Geen vacuüm tijdens smelten, overdruk tijdens gieten 3bar.
  Direct aflessen of laten afkoelen maakt geen verschil.
  Zilver kan je thermisch uitharden maar als ik de zelfde procedure bij het koper toepas maakt het ook geel verschil.
  Tips zijn welkom!
  Bedankt.

 230. goud-smeden.nl schreef:

  De verhouding is per brander anders. Het gaat dan ook niet zozeer wat de verhouding is maar hoe stel je het af. Een Little Torch heeft weinig druk nodig. Zowel van gas als van zuurstof. Sluit de gasfles en de zuurstoffles aan op de brander. Draai daarna de hoofdkranen open. Zorg dat de druk net boven de 1 atmosfeer is door aan het kraantje van je drukregelaar te draaien. Iets boven de1 atmosfeer is genoeg. Controleer uiteraard of alle aansluitingen dicht zijn met zeepsop. Als dat allemaal i.o. is draai je altijd eerst de gaskraan van de brander een klein beetje open. Steek het gas aan. Draai nu een heel klein beetje de zuurstof open. De geelachtige vuurpluim krijgt nu extra zuurstof en gaat beter verbranden waardoor er een blauw kegeltje ontstaat. Dan is de brander goed afgesteld om te kunnen gaan werken.

 231. jasmien loyen schreef:

  Hallo!
  na lange tijd ben ik weer herbegonnen met juwelen maken maar nu ben ik niet meer zeker hoe het zit met de verhouding van de gasfles en zuurstoffles?
  Ik heb zelf the little torch thuis.
  Bedankt alvast voor jullie hulp.

  Vriendelijke groet, Jasmien

 232. goud-smeden.nl schreef:

  Klopt. Houtskool is een hele fijne ondergrond voor smelten en soldeerwerk. Het geeft warmte terug. Je ziet aan de gloed prima waar de temperatuur van je vlam zit. Smeltpoeder hoef je eigenlijk niet te gebruiken. Dat zet je in wanneer je denkt dat er veel verontreinigingen in je smelt zitten. Bijvoorbeeld bij het omsmelten van vijlsel of goud waarin al veel soldeer zit. Het smeltpoeder reinigt extra. Je kunt in jouw geval gewoon omsmelten. Een handige tip voor je is om relatief kleinere hoeveelheden goud niet uit te gieten in een gietijzer. Het werkt veel sneller en beter om een kruispincet (vuurpincet) helemaal open te duwen. Dan over het gesmolten goud heen te plaatsen. Verminder dan de druk op de pincet zodanig dat de benen ongeveer voor de helft dicht gaan. Het plasje goud vormt zich tussen de benen van de pincet tot een staafje. Eventueel de hoekjes van het staafje nog iets insmelten in het staafje. Na het in het zuur te hebben schoongemaakt kun je het meteen octogoon walsen.
  Uiteraart kun je ook van twee stukken houtskoolblok een gietmalletje snijden.

 233. Lot schreef:

  Hallo,
  Wat een leuke site. Super. Ik heb de basiscursus edelsmeden afgerond. Nu wil ik graag van oude trouwringen nieuwe maken. Mijn oude ‘lerares’ vertelde dat ik de 2 ringen op houtskool kan smelten. Mijn vraag is of ik bij het smelten altijd gebruik moet maken van smeltpoeder? Maakt het ook nog uit wat voor smeltpoeder of kan het ook zonder? Hoop dat u me kan helpen.
  Hartelijke groet Lot

 234. goud-smeden.nl schreef:

  Het ligt aan de slijpvorm van de steen. Bij iedere zetting is de rusting heel belangrijk. Deze moet goed zijn. Op de rusting ligt (rust) de steen. De vorm van de rusting is het spiegelbeeld van de onderkant van de steen. Heb je een cabuchon-geslepen steen (vlak aan de onderkant) dan kun je een (buiten)buisje nemen van binnenmaat 2 mm (is gelijk aan de steenmaat). Daarin schuif je een (binnen)buisje van buitendiameter 2 mm waarvan je eest 1 kopse kant vlak en haaks vijlt. Duw het iets lager erin zodat automatisch de zetrand ontstaat. Soldeer het vanaf de andere kant vast dan loopt er geen soldeer over de rusting. De rusting moet nl. mooie vlak blijven. Het binnenbuisje mag best iets aan de onderkant uitsteken. Dat kun je na solderen wegvijlen. Als na plaatsen de buitenbuis te veel zetrand geeft dan kun je deze terug vijlen. Bij briljantgeslepen stenen kun je het beste een buisje van 2.25×1.75 mm nemen. Deze frees je met een dakfrees van 2 mm in. Stop wanneer je ongeveer 2/3 van het rechte stuk van de frees in de buis hebt laten zakken. Dat is diep genoeg. Zo heb je meteen de rusting klaar. Het rechte stuk boven de rusting is de zetrand. Bij transparante stenen is het wel verstandig om eerst de zetting binnenin mooi te polijsten en dan pas de steen erin te zetten. Later kun je er niet meer bij.

 235. Ilse schreef:

  Hallo,

  Ik wil van een holle zilveren buis een zetkast maken d.m.v. een frees.
  Ik weet alleen niet wat voor soort frees ik moet hebben. Ik ga te werk met stenen van 2mm! Ik moet nog even kijken hoe groot mijn holle buis dan moet zijn. Weet u misschien welke frees soort ik moet hebben? (ik ben van plan om het op bijoumoderne te kopen, dus een linkje zou handig zijn:) )

 236. goud-smeden.nl schreef:

  Het gouden bolletje aan de onderkant net iets vlak vijlen. Op de aangevijlde kant een heel klein beetje zilversoldeer voorsolderen. Zilversoldeer omdat het goedkoper is en je het verschil niet ziet of je goud of zilversoldeer gebruikt. Stel dat het soldeer teveel uitvloeit over het oppervlak van de ring dan zie je zilver op zilver. Het voorgesoldeerde plekje weer iets vlak vijlen. Verkeerd uitgevloeid goudsoldeer op een oppervlak van een zilveren ring met bolletjes is veel lastiger bij te werken. Let daarbij goed op dat er wel nog een heel klein beetje soldeer blijft zitten. breng op de ring borax aan en laat dit uitbruisen. Dep het bolletje goud in de Borax en plaats het op de ring. Uiteraard met met voorgesoldeerde op de ring. Voorzichtig de ring opwarmen en dan steeds plaatselijker het verhitten. Onder het bolletje goud zie je dan een streepje vloeibaar soldeer verschijnen. Dan is het klaar.

 237. corina schrauwen schreef:

  Hallo,
  als ik gouden balletjes op sterlng zilver wil solderen waarmee kan ik dat dan het beste doen? zilver of goud soldeer?

  alvast hartelijk dank!
  met vriendelijke groet,
  Corina

 238. goud-smeden.nl schreef:

  Sparex ken ik niet. Van Vitrex heb ik vanuit een informatieblad uit 1993 voor chemische stoffen en preparaten volgens DIN 52900 (van Firma Drijfhout A’dam)

  Citaat;

  Chemische omschrijving: Preparaat, bevat o.a. Natriumbisulfaat NaHSO4 CaSnr. 10034-88-5

 239. Arti Cijntjr schreef:

  Hallo. Ik zou graag de chemische samenstelling van Sparex en Vitrex willen weten. Kunnen jullie me hieraan helpen?

 240. goud-smeden.nl schreef:

  Het rodineren wordt behandeld in het boek goudsmeden in het hoofdstuk galvaniseren (blz. 99-104). Daarin staat denk ik dat wat je nodig hebt om het te kunnen doen. Spullen die gebruikt worden kunnen bij bedrijven gekocht worden waar verkoop is van goudsmeedgereedschap. Heerens en Heerens in Schoonhoven of Bijou Moderne in Bleijswijk hebben het zeker. Het beste kun je in overleg met hen je keuze bepalen welke voor jou het beste is. Denk daar goed over na. Vooral i.v.m. giftige baden die je mogelijk in huis haalt.

 241. henny kemner schreef:

  Hoe gaat rhodineren in zijn werk?
  Wat heb ik ervoor nodig en waar te koop?
  Ik doe edelsmeden als hobby.

 242. goud-smeden.nl schreef:

  Dat is kort dag maar dat moet toch lukken denk ik. Normaal gesproken vul je het formulier op de site in. Daarop krijg je het te betalen bedrag door met het rekeningnummer waar het naartoe kan. Gaat het bedrag van ING naar ING gebeurd dat dezelfde dag. Van de ene naar een andere bank zit vaak 1 dag extra tussen. Het is nu donderdag. Dan zou het vrijdag zijn bijgeschreven en kan het boek verstuurd worden. In het weekend en op maandag. Mogelijk komt het boek dan dinsdag aan. Terwijl doordeweeks het er de volgende dag is. Het kan ook sneller.
  De APP TIKKIE gebruik ik ook. Hiermee stuur ik via WHATSAPP een betaalverzoek. Als je deze dan accepteerd is het betaald. Als ik daarvan de bevestiging krijg via WHATSAPP kan het boek vandaag nog weg. Dan is het morgen bij jullie.
  Vul op het bestelformulier bij opmerkingen in BETALEN VIA TIKKIE. En noteer je 06-nr. Dan gaat het goedkomen.

 243. Monique van Kranen schreef:

  Goedemorgen,
  We zouden het boek aanstaande dinsdag cadeau willen doen aaneen collega. Als ik het nu bestel hebben we het dan in huis?

  Met vriendelijke groeten,
  Provincie Zuid-Holland
  Monique van Kranen

 244. goud-smeden.nl schreef:

  Zelf hanteer ik bij prijsopgaves voor sieraden een gewichtsprijs waarin alles zit verrekend.

 245. Paula Huizenga schreef:

  Hoe bepaal ik de prijs van een 18 krt gouden ring

 246. goud-smeden.nl schreef:

  Inderdaad kan zilver gelakt worden. De lak die daarvoor gebruikt wordt heet Zaponlak. Ook klokkenmakers gebruiken deze lak om over klokkengewichten te spuiten. Zaponlak wordt vaak gebruikt bij verzilverd werk. Een nadeel is dat de lak t.z.t. craquelé wordt en dan wordt het verzilverde onder de lak alsnog zwart. Wanneer je iets wilt doen aan je zilver of aan het verzilverde moet de Zaponlak eraf en daarna er weer op aangebracht worden.

 247. Gevens Famke schreef:

  Goedenavond,

  Graag zou ik willen weten :
  of ik mijn sieraadjes ( zijn normaal vlakke zilveren plaatjes van 1 mm tot
  2 mm dik ) kan vernissen met bv. een metaalvernis en zoja welke vernis
  bestaat daarvoor?
  Met Dank
  en Een Gelukkig Nieuwjaar
  Groeten
  famke

 248. goud-smeden.nl schreef:

  Wanneer je zilver gloeit zou het geen bolletje moeten worden. Wanneer dat wel gebeurt heb je het te heet gemaakt. Maar inderdaad zal het dan tot een bolletje kunnen vormen. Dat is ook zo bij goud. Hoe meer aan gewicht je smelt des te platter (meer ingezakt) het bolletje wordt. Dit komt door het gewicht (soortelijke massa) van het edelmetaal. Door dit relatief zware gewicht van het gesmolten materiaal zal het plasje smelt er meer als een bovenkant van een paddenstoel uitzien. Mooie bolletjes kun je het beste maken van kleine stukjes draad.

 249. Gevens Famke schreef:

  Goedenavond,
  Als men een zilver draad of stukje zilver genoeg gloeit worot het een bolleke.
  Mijn vraag is; ik heb enkele stukjes 18 krt. goud ( +/- 5 vierkant mm ), als ik dat ook gloei
  zoals het zilver wordt dat ook een bolleke ?

  Groeten
  Famke

 250. goud-smeden.nl schreef:

  Wanneer er verder geen stenen of iets dergelijks aan vastgelijmd zitten maar het is alleen maar lijm, en het sieraad is niet hol, kun je het met een brander verhitten. De lijm brand dan weg. Na afloop schoon laten worden in het zuur. Wanneer er holle of gedeeltelijk hol onderdelen aan het sieraad zitten of wanneer er stenen of parels vastgelijmd zitten kun je het in kokend water leggen. De meeste lijmsoorten vallen uit elkaar bij 100 graden C.

 251. kitty schreef:

  hoe krijg ik lijm van 18krt goud af?

 252. goud-smeden.nl schreef:

  Gieten, schoonmaken in het zuur, dan bovenste 5 mm van de gietkop afhalen i.v.m. holle plekken en laatste mogelijke verontreinigingen in het gietstaafje. Dan voorsmeden tot een vierkantige staaf met de vin van de smeedhamer. Nu is het goud pas hard geworden. Daarom dus gloeien en zoals al gezegd kun je er dan voor kiezen het af te lessen in spiritus. Ga je dan daarna het goud koud vervormen dan wordt het dus weer steeds harder. Max. 50 % vervormen en weer gloeien en aflessen. Eventueel in spiritus. enz. enz.

 253. goud-smeden.nl schreef:

  Nee, want wanneer je hard geworden goud verhit wordt tijdens het solderen de temperatuur dusdanig hoog dat je automatisch kristalliserend gloeit. Zelf soldeer ik nagenoeg alles met middelsoldeer. Zachtsoldeer alleen maar wanneer er andere goudsmeden al veel aan een werkstuk hebben gesoldeerd. Dan weet ik nl. niet welk soldeer gebruikt is. Hard soldeer liever niet omdat het smelttraject niet zo lekker ligt naar mijn mening. Ik dek plekken meestal af met Brusselde aarde om vorige solderingen niet nog eens te laten vloeien. Verder moet je hard goud wel uitgloeien wanneer bijvoorbeeld een ringetje dichtgesoldeerd moet worden of een scheen van een ring. Door het verhitten ontspant de ring zich en kan de op elkaar gebogen soldeernaad open gaan staan. Niet als je eerst gloeit. Maar betreffende de hechting van het soldeer is het geen enkel probleem niet eerst te gloeien.

 254. D. Van der Lei schreef:

  Nog een vraag ?
  Als ik het goud doe afblussen met spiritus, hoef ik het dan niet meer te smeden ?

 255. D. Van der Lei schreef:

  Bedankt voor het antwoord….super !??
  Heb ik nog een vraag…☺️
  Maakt het wat uit, met solderen, of het goud hard of zacht is ?
  Maw…is solderen moeilijker met hard goud ?
  Alvast dank je wel !

 256. goud-smeden.nl schreef:

  Het zijn vaak kleine handelingen die alles net wat beter maken. Eigenlijk zul je hoe dan ook weinig of zelfs geen verschil merken met de ene of andere methode. Ik zal het zo veel mogelijk toelichten.
  Als je goud smelt en uitgiet dan koelt de wand van het gietijzer direct de eerste laag goud af. de kern blijft iets langer vloeibaar. Wanneer de kern ook gestold is zijn daar de kristallen langere tijd gegroeid. Er zijn dus grotere kristallen ontstaan. Kleine kristallen zijn makkelijker te vervormen terwijl grotere kristallen moeilijker vervormbaar zijn. De staaf is dus niet homogeen. Door voor te smeden en dan af te schrikken voorkom je onnodige kristalgroei en behoud je homogeen goud met.
  Ga je goud koud vervormen krijg je steeds harder goud omdat de opbouw van de kristalroosters steeds verder worden verstoord. Wanneer je het goud kristalliserend gloeit krijgt het weer een homogene structuur. Schrik je het niet af dan gaan de kristallen weer groeien. Daarom is het dus beter om weer zo snel mogelijk af te schrikken. De kristalgroei stopt dan weer en je goud is weer zacht.
  Aflessen kan gewoon in water. Ammoniak zou misschien ook best wel kunnen. Ik weet alleen niet waarom je ammoniak zou gebruiken. Spiritus wel. Dat heeft een speciaal effect op het goud. Met zilver werkt het niet.
  Wanneer je het gegloeide goud heet in de spiritus dompelt hoor je vlak daarna een gesis. Dan even niets en dan weer een gesis totdat het koud is. In de eerste fase koelt het gegloeide goud af. Er ontstaat een laag alcoholdamp rondom het goud dat de temperatuur heel even constant houdt. Daarna koelt het verder af. De tussenfase heeft een positief effect op de kristalstructuur die er gevormd wordt. Ook heeft de spiritus een positief effect op het oppervlak van het goud. Het reduceert het koper aan het oppervlak van het goud. Het goud komt dan ook rood uit de spiritus. De kleur is zeer oppervlakkig en verdwijnt eenvoudig na verder bewerken van het goud.
  Gesoldeerd goud zou ik niet aflessen. Een soldeernaad laat ik altijd op kamertemperatuur afkoelen omdat goudsoldeer anders stolt en uitkristalliseert dan het goud op zich.

  Tot slot

  Een fijne bijkomstigheid van goud aflessen in spiritus is dat je het nat van de spiritus gewoon al kunt gaan bewerken met ijzer gereedschap zonder risico voor het ontstaan van roest op het gereedschap. Ook verdamp het overtollige spiritus supersnel. Dus risico op roest aan de walsrollen of vijlen e.d. is er niet.

 257. D. Van der Lei schreef:

  Als ik (oud) goud ga smelten, of na het solderen, moet ik het dan in ammoniak of in spiritus “blussen”? Of kan dat gewoon in water ?
  Ik vraag dit omdat mijn lerares zegt dat je alleen spiritus mag gebruiken bij goud…daar wordt het zachter van en met vormen van goud heeft het geen zin om tussendoor te gloeien ??
  Van anderen hoor ik weer heel andere verhalen dus ik ben “confused”

 258. D. Van der Lei schreef:

  Hallo,
  Als ik (oud) goud ga smelten, of na het solderen, moet ik het dan in ammoniak of in spiritus “blussen”? Of kan dat gewoon in water ?

 259. goud-smeden.nl schreef:

  Je gebruikt de zelfde lijm als dat ik gebruik en dat is prima lijm. De lijm zal niet verouderd zijn. Het is twee-componentenlijm die pas gaat werken na mengen. Zorg dat het parelgaatje vrij is van oude lijm. Eventueel met de hand uitboren van het parelgat. Niet machinaal omdat er dan een te groot risico is dat de rand van het parelgat de boor bot maakt. Blaas het gaatje goed zuiver en ben er zeker van dat alle oude rommel weg is. Zet uit de ene tube een klein dotje lijm op een kartonnetje en daarnaast een evengrote dot van de andere tube. Meng de lijm. De verhouding is zo 1:1 zoals op de gebruiksaanwijzing staat. Breng met een oud zaagje of een stukje binddraad lijm aan in het parelgaatje. Niet aan de buitenkant. Beweeg het zaagje of binddraadje heen en weer om de eventueel ingesloten lucht eruit te laten. Breng dan nog alleen bovenop het zilveren stiftje lijm aan. Plaats dan de parel op het stiftje. Draai hierbij de parel voorzichtig rond. Zo wordt de lijm goed verdeeld en kan eventuele lucht uit de lijm. Plaats je sieraad met de parel omhoog op een warmhoudplaatje en zet deze minimaal aan. Gebruik eventueel een vuurpincet om je werkstuk in te klemmen. De warmte zorgt ervoor dat de lijm goed vloeibaar wordt en zicht goed verspreid over de raakvlakken. Ook geeft deze manier van verwerken het meest sterke lijmresultaat. Na 1 uur klaar. Controleer wel in het begin even of toch nog iets van aanwezige lucht in het parelgaatje niet de parel nog van het parelschoteltje wegdrukt. Anders nog een keer aandrukken. Wil je het niet warm maken dan moet het het 24 uur laten uitharden en niet korter.

 260. Gevens Famke schreef:

  Goedemiddag ,

  Dank voor Uw antwoord ,

  welke lijm moet ik gebruiken, ik had het uitgevoerd zoals U het beschrijft,
  met
  uitzondering van het ribbellen van het staafje maar gelijmd, en toch kwam het
  een dag later los,
  ik gebruik lijm UHU Plus 2-K-Epoxi, of zou de lijm niet meer goed zijn, ( ik heb
  nog 2 halve tubes en ze zijn maar +/- 8 maanden oud )
  of bestaat er speciale parellijm?
  Groeten
  famke

 261. goud-smeden.nl schreef:

  Klopt. Boor een gaatje van 0.9 mm door je ring heen. Vijl je draad zilver van 1 mm iets spits. Druk deze in het gaatje. Schuif hierover je schoteltje met bloemmotief. Het schoteltje licht dan op de scheen van de ring. Boor in je houtskoolblokje een gaatje van 1.0 mm en zet plaats het draadje in het gaatje. De ring staat dan ondersteboven. Druk het zo aan dat het schoteltje goed tegen de scheen blijft zitten. Fixeer het eventueel tegen omvallen. Soldeer vanaf de binnenkant van de scheen het geheel vast. Het soldeer zal en de stift en het schoteltje vastzetten. Dan alles schoonmaken in het zuur, afwerken, polijsten en de parel kan gelijmd worden. Eventueel de parelstift iets ribbellen met een niet gladde tang om neer grip na het lijmen te creëren.

 262. Gevens Famke schreef:

  Goedemiddag,
  ik ben een zilveren ring aan het maken, bovenop een plat bloempje, uit plaat
  0,8 zilver en op dit plaatje wil ik in het midden een Akoya parel plaatsen.
  mijn vraag de parel is +/- 6 mm, er is een boring van 1 mm met een diepte van
  2 mm; Hoe moet ik die parel vastmaken,
  moet ik een draadje van 1 mm in het midden lassen, en dan….?
  Groeten
  famke

 263. goud-smeden.nl schreef:

  Branderkoppen zijn per merk brander verschillend. Zelf gebruik ik een Sievertbrander met een branderkop van 19 mm. Werkt prima. Smeltbranderkoppen geven niet een vlam in kegelvorm maar meer rondom allemaal kegelachtige vlammetjes. Kijk maar naar de foto op de voorkant van het boek. Dat is mijn smeltbranderkop.

 264. goud-smeden.nl schreef:

  Het beste is om zilveren sieraden te maken van zilverlegeringen. Kijk daarvoor ook even op blz. 269 van het boek voor extra info daarover. Voor verdere uitleg ga ik er even van uit dat je het meest gebruikte zilver wilt maken dat een goudsmid gebruikt. Dit heeft een verhouding van 92,5 % puur zilver met 7,5 % puur koper. Smelt dan eerst je pure zilver. Dit is eutectisch en het lijkt alsof dit niet wil lukken maar dan ineens wordt het vloeibaar. Wanneer het gesmolten is voeg je er in kleine stukjes het pure koper bij. Laat het goed mengen. Dit doe je door de smelt als een glas met wijn rustig rond te laten lopen in de smeltkroes. Je kunt ook met een stukje hout (ev. nat maken) voorzichtig er doorheen roeren. Dan uitgieten.
  Giet nooit precies wat je moet hebben maar altijd te veel. Als je 3 gram netto nodig hebt kun je zeer waarschijnlijk niet exact 3 gram netto smelten, gieten en bewerken. Het gietproces luistert heel nauwkeurig en heeft extra gewicht nodig om te kunnen maken wat je netto nodig hebt. Stel je sieraad weegt netto 3 gram. Smelt dan zeker 10 gram om alles zo te krijgen zoals je uiteindelijk wilt. Restmateriaal kan een volgende keer weer prima hergebruikt worden.
  voor 10 gram zilver heb je dus nodig;

  10 x 92.5 % aan puur zilver = 9,25 gram
  10 x 7.5 % aan puur koper = 0,75 gram

 265. Brit schreef:

  Als ik begin te smelten dan moet ik een grote vlam hebben uiteraard maar hoe groot waar moet ik op letten en welke kleur moet mijn vlam hebben ?

 266. Brit schreef:

  Ik heb moeilijkheden met legeren.

  1) Als ik 1 gr zilver moet hebben om te smelten moet ik dat dan verdelen in 750mg zilver en 250mg koper ?
  Of is die berekening juist voor goud ,zo nee wat is de berekening voor zilver dan?

  2) Hoeveel zilver/koper als ik een ring wil maken van 3 gr zilver ? ………

  3) Hoeveel zilver/koper als ik een ring wil maken van 8gr zilver ? ……..

  4) Moet ik altijd borax bij mijn gesmolten zilver of goud doen en waarom ?

 267. goud-smeden.nl schreef:

  Wanneer je een werkstuk wilt solderen waarvan het materiaal volgens de Mokumetechniek is gemaakt kun je het gebruikelijke zilversoldeer gebruiken. I.v.m. de aanwezige koper goed borax gebruiken.

 268. arnold van voorthuizen schreef:

  Als ik MOKUME-GANE AG/CU OCT aan elkaar wil solderen.
  Wat voor soldeer kan ik hier het best voor gebruiken qua afwerking?

 269. goud-smeden.nl schreef:

  Met Sparex heb ik nog nooit gewerkt. Je kunt het in een kunststof pot bewaren met een volledig waterdicht sluitende kunststof deksel. Of in een gewone glazen pot ook met een kunststof deksel. Geen metaal gebruiken. Dus geen metaal potje en geen metalen deksel. In afbijtmiddelen voor edelmetaal mag vaak geen ijzer komen. Dit ijzer lost op in het afbijtmiddel. Wanneer je er dan later zilver in schoon wilt maken slaat het opgeloste ijzer neer op je zilver. Het slaat dan rood uit. Flouron kun je gewoon in een glazen of kunststof flesje bewaren. Ik zou geen keramiekachtige bewaarbakjes gebruiken omdat het vocht er mogelijk in of door kan trekken.
  Bij twijfel je afval inderdaad als klein chemisch afvoeren. Is nooit verkeerd.

 270. Veerle De Cock schreef:

  Beste

  Ik ben een beginnend hobby-zilversmid, kocht Sparex afkookmiddel en Fluoron vloeimiddel aan en zou die in een ‘recipient’ willen doen waarin ze een tijdje kunnen staan terwijl ik ze gebruik.
  Voo Sparex denk ik dat ik keramisch materiaal en glas kan gebruiken. Ook pirexglas? En porselein?
  Voor Fluoron weet ik het niet goed: metaal? Mag plastic ook? Glas, steen?
  Moeten beiden na (langduriger) gebruik bij het kleingevaarlijk afval?
  Alvast bedankt!

 271. goud-smeden.nl schreef:

  Zilver en goud kun je inderdaad gewoon aan elkaar solderen zoals je edelmetaal soldeert. Meestal maakt iemand een sieraad van zilver en soldeert er een gouden versiering op of aan. Dan adviseer ik om gewoon zilversoldeer te gebruiken. is het goedkoopst en het laat op het zilver geen gele soldeervlekken achter. Om deze reden zou ik nu goudsoldeer gebruiken. Het zilver is maar een klein stukje en als daar toch iets of wat goudsoldeer op komt is dat snel weg te werken.

 272. Gevens Famke schreef:

  Goede middag,
  Beste,
  ik zou een zilveren bloem met 6 blaadjes uit plaat van 1,5 mm willen maken van
  +/- 30 mm diameter met in het midden een knop uit rood goud 18 Kr.
  ik heb een knopje van 3 mm diameter en 2,8 mm hoog in rood goud,
  ik zou dat in een zilveren zet kastje willen plaatsen en eventueel onderaan lassen
  en dan het zet kastje in midden van de bloem lassen;
  mijn vraag is kan ik dit gouden stukje met mijn zilver soldeer aan dat zet kastje
  lassen, zo ja, moet ik dat dan doen zoals is zilver aan zilver soldeer?
  Groeten
  Famke

 273. Laura Prickett schreef:

  Bedankt voor uw Antwoord?
  Hiermee kan ik vooruit..
  Inderdaad fout geschreven van mij, ik bedoelde de ultrasoon voor het vervangen met dreft, tandenborstel en kraan water..
  Niet het vitriool ?
  Ik haal die 2 namen altijd door elkaar!
  Maar ik kreeg ook te horen over ammoniak te toevoegen..
  In iedere geval nogmaals bedankt voor al uw antwoorden..

 274. goud-smeden.nl schreef:

  Als eerste gefeliciteerd. Opleiding klaar en nu verder. Wat betreft je brander. Koop niet waar je aan zit te denken. Een veel gemaakte denkfout is dat je een propaan/zuurstafbrander moet kopen met zo’n mooi klein vlammetje om heel precies soldeerwerk uit te kunnen voeren. Dit gaat niet zo. Je zult een propaan /lucht brander moeten aanschaffen waarop je verschillende branderkoppen kunt schroeven. Deze branders halen een temperatuur van ca. 1400 graden C. Je soldeer smelt ergens tussen de 600 en 750 graden. Je vlam heeft dus voldoende capaciteit. Branders met zuurstof erbij toegevoegd halen temperaturen van ca. 2400 graden C. Veel en veel te heet. Natuurlijk kun je met deze branders heel mooi soldeerwerk uitvoeren maar je moet dan wel heel goed weten hoe je je vlam gebruikt. Je houdt de vlam nl. veel verder weg van je soldeerplek zodat het niet zo super heet is. Dus eigenlijk gebruik je wel het kleine vlammetje maar niet de superhete temperatuur. Voor bijna al je soldeerwerk heb je juist een vlam nodig met meer vlammassa. Bij het solderen en vooral bij zilver moet je het hele werkstuk opwarmen naar zo’n 300-400 graden C. Daarna ga je pas echt naar je soldeerlocatie op het daar nog heter te maken zodat het soldeer gaat vloeien. Ik leer altijd dat je met een lucifer geen pan water kunt laten koken maar met op een kampvuur (ook brandend hout) wel. Zo kun je met een little tors geen werkstuk opwarmen. Tenminste het gaat heel lastig. Koop dus een gewone lucht/propaanbrander met verschillende branderkoppen zodat je met 1 en de zelfde brander zowel grote en kleine solderingen kunt doen maar ook materiaal kunt smelten. Lekker universeel dus.
  Wat betreft het zuur. Edelmetaal afkoken moet je doen in Vitriool (in zuurkast), Vitrex of Aluin. Dit werk het beste wanneer het er een voorverwarmd badje staat. Dit kan op een warmhoudplaatje van een oud koffiezetapparaat of op een kookplaatje. Prima. Edelmetaal na het verwarmen schoon maken in afwaswater net een tandenborsteltje of trilbad. Dat gaat niet lukken. Waarschijnlijk bedoel je het anders. Zo maak je nl. werkstukken schoon na polijsten. Daarvoor gebruik ik inderdaad afwasmiddel met ammoniak 1:1. Daarvan gaat dan een scheut in een potje met heel heet water. Dit potje zet ik dan in een trilbad dat voor 2/3 gevuld is met gewoon koud kraanwater. In het hete potje water hang ik aan een draadje het werkstuk en tril het schoon.

 275. Laura Prickett schreef:

  Goedenavond, ik ben net klaar met mijn opleiding en ik wil graag een aantal gereedschappen aanschaffen voor mijn atelier thuis..
  Veel dingen had ik al maar ik heb gewacht met het aanschaffen van een branderset, afkook apparaat,vitriool enz..
  Eigenlijk de grote aanschaffen 😉 en ook dat het vrijwel prijzig kan zijn.
  Ik heb gelezen dat je een afkook apparaat kan zelf samestellen met een kook/warmhoud plaatje van de blokker met een weck/pyrex potje te gebruiken..
  En een vitriool eigen te vangen met gewoon dreft, tandenborstel en water..
  Maar betreft een branderset wil ik geen consessies doen ivm veiligheid..
  Ik zie bij bijou verschillende types little torch, universeelset maar wel zonder gas en zuurstof flessen..
  Er is een set inclusief gas en zuurstof flessen van walkover voor €129. Samen erbij te kopen een smeltkop voor €30 en brandernaalden voor €17…
  Heeft iemand hier ervaren mee? Ook omdat ik wil graag thuis solderen en ook zelf legeren dus een smeltkop is ook van belang..
  Misschien ook tips naast marktplaats waar ik ook meerdere edelsmid gereedschap kan kopen dat niet zo duur is..
  Alvast bedankt en groetjes laura prickett

 276. goud-smeden.nl schreef:

  Fijn dat het boek jullie zo goed bevalt. Wat je aangemaakt hebt is Vitriool. Het is een alom bekend afkookmiddel dat goud en zilversmeden gebruiken voor het afkoken van edelmetaal. Helemaal goed dus. Het zuur etst als het waren het oppervlak van het betreffende edelmetaal schoon. Het gaat vele werkstukken mee, afhankelijk van de grote van het werkstuk. Maar 10-tallen is niet overdreven. Het zal in de loop der tijd van kleur veranderen, van helder naar zeegroen. Wanneer het niet meer (goed) werkt moet je het verversen. Dat merk je vanzelf want het werkt dan gewoon niet meer zo snel. Bijvullen kan ook altijd maar let wel goed op dat je dan eerst water aanvult en dan pas zuur erbij. Zuur bij water mag, water bij zuur mag nooit! Je krijgt dan een te heftige reactie. Is gevaarlijk. Vitriool kan het beste warm gebruikt worden. Het is een echt zuur dus het hoort in een zuurkast te staan met een deksel erop. Deze deksel gaat ook het droog dampen tegen.
  Let ook goed op de sterkte van je zwavelzuur dat je koopt. Vaak is het al verdund. Dan moet je het niet 1:10 verdunnen maar even berekenen hoeveel de verhouding dan moet zijn.

 277. Gevens Famke schreef:

  Goedemiddag,
  Eerst met dank voor Uw boek, ik en Opa zijn heel tevreden, het is echt een
  educatief boek.

  ik heb een mengsel, 1 deel zwavelzuur en 9 delen water gemaakt en bewaard
  in
  een
  glazen bokaal, dat is al 2 maand geleden en ik gebruik dit nog steeds.
  Mijn vraag is : blijft dat goed of moet ik dat hernieuwen na een bepaalde tijd,
  ( ik heb er misschien al 10 kleine werkstukjes in gereinigd.
  Groeten
  Famke

 278. goud-smeden.nl schreef:

  Je bedoeld waarschijnlijk dat je 14 krt. goudsoldeer niet wil uitvloeien tijdens het solderen. Daarvoor kunnen meerdere redenen zijn. Enkele zijn dat je te ver met je vlam van het werkstuk blijft. Of dat je een te kleine vlam gebruikt die onvoldoende warmtecapaciteit heeft. Dat het goud dat je soldeert niet schoon is voordat je begint doordat er al eerder aan gesoldeerd is en daarna niet in het zuur schoongemaakt is. Je geen goudsoldeer maar per ongeluk gewoon goud gebruikt als soldeer. Maar het meest waarschijnlijke is dat je te weinig Borax gebruikt. Soms probeer je te voorzichtig te solderen. De aangebrachte Borax dekt af maar wordt vloeibaar tijdens het verwarmen. Alles wat vloeibaar is verdampt. Verhit je het goud te lang maar durf je niet naar de juiste temperatuur te gaan dan verdampt na een tijdje het Borax. Dan zal je soldeer niet gaan uitvloeien. Controleer ook altijd in de eerste keer Borax aanbrengen dat het oppervlak bij de soldeerplek echt bedekt is en niet gedeeltelijk. Breng in dat geval een tweede keer Borax aan.

 279. Eveline Klaarenbeek schreef:

  Mijn 14 karaat gg wil niet vloeien. Ik gebruik het kleine mondstuk. Ik heb alles al geprobeerd. Kunt u mij helpen

  Eveline

 280. goud-smeden.nl schreef:

  Graag gedaan en succes met het smeden!

 281. Hans schreef:

  Bedankt voor uw uitgebreide antwoordt en duidelijke moeite die u heeft gedaan om er toe te komen. Het lijkt mij ook dat het zuur alle borax zou moeten oplossen .Als dat het doet en het werkstuk is te heet geworden voor de borax om het te beschermen, dan wordt het normaal gesproken dof geel na het afkoken. Bij de laatste keer heb ik mijn vitrex ook ververst en er naar mijn gevoel toch best veel ingedaan, maar wel op gevoel. Ik zal het badje een wat sterker maken. Nogmaals dank voor uw moeite en inzicht.
  Blij dat u er bent voor de mede-goudsmid!

  Met vriendelijke groet,

  Hans

 282. goud-smeden.nl schreef:

  Lastig om zonder ontwerpvoorbeeld daar precies op in te gaan maar ik doe een poging. Bij een korfring maak je een soort minidraadmandje waarin aan de bovenkant een steen wordt gezet. De zetting bestaat daarbij uit pootjes. Het educatieve van zo’n opdracht is te leren losse onderdelen goed aan elkaar te solderen. Wat betreft de scheen van de ring. Daar kun je van een draad mooi twee ringen naast elkaar tegen elkaar solderen. Kan heel mooi zijn als ze aan de bovenkant iets van elkaar af lopen. Even de soldeernaad licht inzagen met je allerdunste zaagje om een mooie overgang te creëren. Vergeet niet je ringen na maken te gloeien en dan pas aan elkaar te solderen. Anders kan de soldeernaad per ring openspringen. Strakvijlen, schuren, voorpolijsten en schoontrillen. Hierna kan het korfje erop. Dan het korfje. Van belang is de steenmaat. Zorg dat je de steen al hebt. Stel dat je steenmaat niet te krijgen is kun je het niet afmaken. De maatvoering is vooraf aan te passen, lastiger achteraf. Ik ga van een steen uit in briljantvorm met een diameter van 10 mm. Als basis een draad van 0,6 mm. Voor iedere zetting geldt dat de rusting het belangrijkste is. Begin deze dan ook te maken. Buig van de draad een oogje met een buitendiameter van 6 mm en een van 4 mm. Het oogje van 6 mm is bedoeld als rusting voor de steen en het andere oogje komt er ter versteviging extra in het korfje te zitten. Er zit een kleine tussenruimte tussen de twee oogjes. Beide oogjes komen straks tussen de draden van de korf te zitten. Buig van de draad 4 oogjes met een buitendiameter van 6,6 mm. Halveer de oogjes Neem 2 halve oogjes en vijl deze beide halverwege in op halve materiaaldikte. De ene aan de buitenkant, de andere aan binnenkant. Schuif de oogjes kruislings in elkaar en bindt het vast met dun binddraad. Soldeer het vast. Herhaal dit met de andere twee halve oogjes. Plaats het kleinste oogje. Soldeer het bij 1 raakpunt van de gebogen draad vast. Daarna het raakpunt er tegenover. Dan 1 voor 1 de andere twee. Door deze werkwijze heb je mogelijkheid e.e.a. tussentijds te corrigeren. Ben je bang dat bij het solderen de eerdere solderingen weer gaan vloeien, breng dan een druppeltje natte Brusselse aarde aan. Dat fixeert goed en is nadien eenvoudig te verwijderen. Plaats tussen deze 4 draadjes ook het andere oogje op de zelfde wijze. Haal onder het kleinste oogje de draden weg. Plaats het andere gedeelte van het korfje. Weer om en om solderen. Werk alles netjes af. Polijst de onderkant van het korfje. Vijl heel licht de onderkant van het kleine oogje vlak. Dit stukje wordt voorgesoldeerd. Laat daarbij het soldeer heel even uitvloeien. Daarna het aangebrachte soldeer iets vlak vijlen. Laat wel voldoende soldeer zitten. Zet het korfje vast op de scheen van de ring met binddraad. Borax aanbrengen en solderen. Er hoeft dus geen soldeer meer worden toegevoegd. Andere soldeerplekken eventueel afdekken met natte Brusselse aarde. Schoonmaken, steen zetten en napolijsten.

 283. David schreef:

  Hallo,
  Ik probeer een korfring te maken, maar heb nogal moeite om alle boogjes netjes te positioneren. Tijdens het solderen verschuiven ze nogal eens, zodat de boogjes uiteindelijk niet symmetrisch staan.
  Heeft u misschien tips hoe best zulk een ring te maken?
  Alvast bedankt!
  Vriendelijke groeten,
  David

 284. goud-smeden.nl schreef:

  Zo heb ik het nog niet gebruikt. Ik zou dat ook niet doen want Argentium heeft speciale bijzet. Bij oververhitten kan iets van de bijzet eruit gestookt worden waardoor de samenstelling van de Argentiumlegering veranderd en het niet doet waar het voor bedoeld is.

 285. goud-smeden.nl schreef:

  Klop helemaal. Wanneer je goud “verdacht” eruit ziet dan kun je ook smeltpoeder gebruiken of zelfs keukenzout.

 286. Gwen Peters schreef:

  Beste
  kan ik ook Borax gebruiken als ik oud goud wil smelten?

  vriendelijke groet Gwen

 287. Jolanda schreef:

  sorry; het was misschien niet helemaal duidelijk dat mijn laatste vraag ook over Argentium zilver ging. Dat is wel gemakkelijk aan elkaar te smelten zonder soldeer en ook de vraag over het onwerkbaar worden door verkeerd verhitten sloeg op Argentium. Gedraagt dit materiaal zich heel anders dan sterling zilver?

 288. goud-smeden.nl schreef:

  Wanneer je het materiaal te heet maakt gaat het grove kristallen vormen. Daarbij veranderen ook de mechanische eigenschappen. Ook kan het materiaal als het waren omhoog kruipen. Daarmee bedoel ik dat een vlakke plaat door oververhitting in elkaar schrompelt en plaatselijk opdikkingen kan krijgen. De term fuseren ken ik eigenlijk vanuit het glas. Daarbij wordt verschillende stukjes glas op elkaar gesmolten. Bij zilver is dat wat lastiger omdat dit metaal een hele goede warmtegeleiding heeft. Je moet zilver dan ook in zijn geheel behoorlijk opwarmen om het te kunnen laten versmelten. Het principe valt beter onder te brengen onder het hoofdstuk Mokume Gane. In dat hoofdstuk staat het goed uitgelegd hoe dat werkt.

 289. Jolanda schreef:

  Dank je wel voor je snelle en nuttige reactie. Nu gebruik ik geen soldeer, fuseren gaat best goed. Ik las ergens dat je moet oppassen met te veel/te hoog verhitten omdat het materiaal dan niet meer werkbaar is of z’n eigenschappen verliest… weet je wat daarmee bedoeld wordt.

 290. goud-smeden.nl schreef:

  Dat Argentium niet in het boek vermeld wordt komt waarschijnlijk omdat bij het schrijven van het boek dit materiaal nog niet of amper bekend was. Uiteraard heb ik met Argentium gewerkt maar ben er persoonlijk niet enthousiast over. Op zich is het een prima zilverlegering. Duurder dan 1e gehalte zilver. Daar is een oplossing voor door in bijvoorbeeld de bijzet te kopen en dit bij fijnzilver te voegen.
  Het laat zich makkelijker solderen. De legering heeft ongeveer de zelfde soldeertechniek nodig als dat je bij goud toepast. Het werkstuk hoeft dus veel minder opgewarmd te worden. Je kunt het plaatselijker verhitten naar de smelttemperatuur van je soldeer. Net als bij goud. Hierdoor ontstaan er minder snel huidvlekken zoals bij zilver. De oxide in het Argentium zijn transparant van kleur. Dus wanneer ze ontstaan zie je ze veel minder. De natuurlijke kleur van Argentium vind ik persoonlijk niet mooi. De mooie diepwarme kleur die je bij zilver kunt krijgen is er niet. Dat is iets wat ik zelf niet wil. Ik kies voor zilver juist om de mechanische en optische eigenschappen.
  Gebruik bij Argentium alleen Argentium. Daarmee bedoel ik dat ook je soldeer van Argentium moet zijn. Ander soldeer geeft kleurverschil. Je kunt gerust Argentiumsloopzilver mengen met je 1e gehalte sloopzilver. Het heeft dan alleen niet meer de eigenschappen die je wilde van Argentium.

 291. Jolanda schreef:

  Beste Addy, in je boek heb je geen informatie over het werken met Argentium zilver. Ben je hiermee bekend? Ik ben zelf wat aan het uitproberen maar heb behoefte aan goede tips. Op internet wordt ik niet echt wijzer hierover.

 292. goud-smeden.nl schreef:

  Het kan niet aan de brander liggen. Een brander heeft geen invloed op je kleur van het goud. Wel de temperatuur maar dat doet elke brander. Immers, je verhit het goud waarbij aanloopkleuren ontstaan. Deze verkleuring lost op in het zuur. Dit is ook de reden dat er vloeimiddel tijdens het solderen gebruikt moet worden. De verkleuring wordt voorkomen door het vloeimiddel waardoor het oppervlak schoon en vrij van oxides blijft en zo het soldeer mooi kan uitvloeien.
  Je beschrijft een rose kleur die ontstaat en niet goed weggaat. Ook dat je Boraxin gebruikt als vloeimiddel.
  Zelf gebruik ik altijd Borax maar dat maakt niet uit. Boraxin is prima spul. ik heb het wel in mijn atelier en heb zojuist even een testje gedaan.
  Op een dikke strip goud 14 krt. heb ik verschillende laagdiktes aan Boraxin gesmeerd. Daarna flink verhit en aan de lucht af laten koelen.
  1 laag Boraxin was minimaal. Daaronder kreeg het goud toch nog ijn aanloopkleur tijdens verhitten. dat zou best wel eens in mindere maten als rose benoemd mogen worden. Maar in een verder stadium blauwig.
  2 lagen Braxin werkt keurig zoals het hoort. Het goud bleef tijdens het verhitten schoon. Het Boraxin geeft een hele flauwe rose gloed na afkoelen. Ook is , net als Borax, Boraxin vrij hard als het als restmateriaal op je goud achterblijft en moet dan weggeschuurd worden. In het zuur lost het keurig op en verdwijnt volledig. Het goud komt er dan zonder verkleuring keurig uit.
  3 lagen (of meer) Boraxin geeft een ophoping op het goud dat tijdens verhitten wel voor de helft verdampt maar daarna als een klontje achterblijft. Met goed kijken kun je het als een lichte rose gloed beoordelen maar vluchtig bekeken zit er het transparant helder uit.

  Mijn advies is om 1 keer met Boraxin in te smeren. Te verwarmen en nogmaals een laagje aan te brengen. Dan solderen en in het zuur (Vitriool of Vitrex) schoon te laten worden. Warm zuur werkt sneller maar koud kan ook. Let ook op je concentratie van het zuur. Probeer de concentratie van het zuur eens iets te verhogen.
  Het zou toch echt allemaal moeten werken zoals het hoort. Toch nog problemen. Probeer het dan toch eens met Borax en kijk of je daarmee het probleem niet hebt.
  Wat ook nog kan is dat je soldeer een afwijkende kleur heeft t.o.v. je geelgoud. De beste verhouding van 14 krt. geelgoud is bijzet Ag:Cu 2:1

 293. Hans schreef:

  Een goedenavond,
  ik zit met een irritant probleem en ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.
  Vaak bij het solderen van geelgoud met mijn mondbrander en dan voornamelijk 14kt, wordt het gedeelte dat ik soldeer en er omheen roze en kleurt niet terug geel na het afkoken. Schuren en polijsten lukt, maar er moet wel flink geschuurd worden voordat het verdwijnt. Ik gebruik overigens roze boraxin en dek hiermee altijd zoveel mogelijk af.

  Alvast bedankt voor uw reactie.

  Met vriendelijke groet,

  Hans

 294. goud-smeden.nl schreef:

  Klopt. Met de cijfers als codering is bij mijn weten 7 hard, 5 middel en 3 zacht.

 295. Gevens Famke schreef:

  Goedenavond,
  Met dank voor Uw antwoord,
  U schrijft : middelsoldeer?
  Ik koop mijn soldeer bij Herens : volgens Hen is:
  draad : 790° is extra hard plaat : N° 4 is 680°
  740° is hard N° 5 is 700°
  650° is zacht N° 7 is 740°
  N° 9 is 790°
  ik gebruik draad 740° en plaat N° 5.( voor snijden van kleine stukjes )
  is dat gelijk met Uw middelsoldeer of moet ik veranderen?
  Groeten
  Famke

 296. goud-smeden.nl schreef:

  De oplossing licht niet bij je soldeer maar bij je brander. Gebruik een rustig klein vlammetje. Een microflame is absoluut niet nodig. Het gaat prima met een brander op propaangas met een kleinste branderkop. Mijn favoriete brander is propaan met mondblazen. Daarmee Kun je heel goed je hitte van je vlam regelen. Vergt wel een goede blaastechniek. Je kunt er ook een blaasbalgje op aansluiten. Ook gaat het goed met een crème-bullee brandertje. Zorg dat links en recht de soldeernaad van het oogje even heet wordt. Je kunt het prima met middelsoldeer solderen. Persoonlijk vind ik dat hardsoldeer te dicht bij het smeltpunt van het goud ligt en zachtsoldeer te makkelijk uitvloeit. Dat werkt niet fijn. Het soldeer trekt dan te vlug weg. Met middel soldeer ik nagenoeg alles.

 297. Gevens Famke schreef:

  Goedenavond,
  ik heb zacht soldeer draad besteld, daar ik kleine stukjes ( bv. oogjes van 1,5 mm)
  wil lassen aan plaat, is dat beter of gemakkelijker lassen of dat ik las met mijn hard
  soldeer draad waar ik nu mee las?

  groeten
  Famke

 298. goud-smeden.nl schreef:

  Je voorstel is juist. Je kunt het weer in fases polijsten. Wat je ziet zijn huidvlekken. Dit is koperoxide in je zilver. In 1e gehalte zilver zit 7,5 % koper verdeeld. Ook aan het oppervlak. Wanneer je zilver verhit bij gloeien en/of solderen oxideert het aanwezige koper. Het koper kan in twee fases oxideren. De eerste fase lost niet op in het zuur. De tweede fase wel. In theorie zou je dus alles kunnen gloeien en laten door-oxideren, afschrikken in water en dan in het zuur weer schoon laten worden. Dan zou het weg moeten zijn.
  Wanneer je al zover bent als je beschrijft zou ik het niet meer verhitten. Het kan zijn dat grof en dan fijn polijsten voldoende is. De huidvlekken zijn hardnekkig omdat de koperoxide vele malen harder is dan het zilver eromheen. Het gebeurt dan al snel dat de harde huidvlek gewoon blijft staan maar dat het zilver eromheen weg gepolijst wordt. Kijk dan uit dat je werkstuk mooi strak blijft. Beter en veiliger is om het in jouw schuurvolgorde grondig lokaal te schuren en dan pas te polijsten. Het schuurpapier kan de huidvlekken nl. wel de baas.

  Hoe dit te voorkomen.

  Wanneer je zelf je voormateriaal maakt dan moet je tussentijds goed correct gloeien en het daarna ook weer goed schoon laten worden in het zuur. Het moet spierwit eruit komen. Zo niet dan wals je de oxides mee de diepte van het materiaal in. Die zijn er dan nauwelijks meer uit te krijgen. Wanneer een werkstuk alleen nog maar is gevijld dan voldoet het om de soldeerplaatsen te voorzien van Borax. Is het al heel fijn geschuurd of zelfs voorgepolijst dan verwarm ik het matig en doop het in de vloeibare Boorzuur. Dit herhaal ik 3 keer. Over het hele werkstuk zit dan een dun laagje Boorzuur dat zuurstof tegenhoud tijdens het verhitten wanneer je gaat solderen. Wel nog steeds Borax er extra bij gebruiken op de soldeernaad.

 299. Gevens Famke schreef:

  Goedemiddag,
  Beste ik heb mijn Twist afgewerkt, maar ik heb nog 2 vragen,
  ik heb gepolijst met de hand eerst, 250, dan 500, 1200,2000 ( ik had tijd en
  het
  werkstuk is klein ), daarna heb ik met de hangmotor gebruikt, met een
  borsteltje
  ingewreven met polijstpasta Gray Star ( grijs ), dan met Gold Star ( rood )
  het resultaat is zeer blinkend, maar na het polijsten met het grijs zag ik 2 doffe
  plekken ( +/- 1 cm² ) na het polijsten met het rood kreeg ik ze niet weg.
  kan het dat door de hangmotor te gebruiken dat ik te lang gewreven heb op die
  plaatsen en dat het stuk warm werd, het stuk is 30 mm op 15 mm en is plaat
  van 1 mm.
  Enig idee hoe ik dit weg krijg, en mag ik herbeginnen, terug met grijs en dan
  met rood,
  Nu het resultaat is mooi maar het zou beter kunnen. Ik heb ergens gelezen
  opkuisen met puimsteenpoeder en dan met afwasmiddel.
  Groeten
  Famke

 300. goud-smeden.nl schreef:

  Stenen hoor je in een rusting te plaatsen en dan materiaal over de steen heen te zetten. Lijmen doen we alleen als het niet anders gaat bijvoorbeeld bij parels. Zowel de vorm als de parelmoer op de parel laat zich niet goed zetten. De parel beschadigd snel.
  Het mooiste lijkt mij om op de twist 4 pootjes te solderen en dan zo dat er de helft van de bovenkant van de pootjes onder de steen uit komt en de andere helft onder de steen zit. Boor vier gaatjes op de juiste locatie. Druk daarin de 4 pootjes en soldeer ze vast. Frees met een dakfrees de rusting. Kijk voor de zekerheid nog even naar het hoofdstuk zetten.Daar wordt het allemaal uitgelegd.
  Een andere manier is om een zetkastje te maken. Deze op de hanger te solderen en dan de steen te zetten.

 301. Gevens Famke schreef:

  Goedemorgen,
  Sorry,
  maar ik heb nog een vraagje,
  ik heb een zilveren gevlochten twist ( symbool van de Maori’s ) gemaakt voor
  zondag, Moederdag, ik heb 2 blauwe saffieren, onder rond 5 mm en boven 3
  mm,
  nu heb ik geen plaats om ze vast te zetten, ik heb wel 2 x conisch gefreesd,
  ik heb 2 componenten lijm van Herens &Herens ( om parels te lijmen ),
  Kan ik die saffieren lichtjes vastlijmen in de boring? ( onderaan is er een gaatje
  van 1 mm en 1,6 mm.
  De saffieren zijn van een Australische vriend juwelier opgestuurd en zijn echt.

  Groeten
  Famke

 302. goud-smeden.nl schreef:

  Ik verwerk zelf geen RVS in sieraden en heb daarin eerlijk gezegd geen ervaring. RVS aan zilver solderen met Borax als vloeimiddel lukt niet. Heb ik net uitgetest. In de handel is het vloeimiddel Oxynon te koop. Dit wordt aangeprijst om goud aan edelstaallegeringen te kunnen solderen. Even goed navragen bij de verkoop hoe en wat.

 303. goud-smeden.nl schreef:

  Het fijnste werkt om UHU-plus tweecomponentenlijm te gebruiken. Droogt sterk en nagenoeg helder op.

 304. Jeroen schreef:

  Hoe kan ik een edelmetaal aan en steenachtig materiaal laten hechten

 305. Gevens Famke schreef:

  Goedemorgen,

  Ik zou willen sterling zilver plaat aan een staafje roestvrij staal,
  kan dat en zo ja moet dat met zilver hard soldeer?
  groeten
  Famke

 306. goud-smeden.nl schreef:

  Altijd fijn een extra hulp achter de hand te hebben. Succes en veel smeedplezier!

 307. Gevens Famke schreef:

  Goedenavond,
  Bedankt voor Uw uitgebreid antwoord,
  Opa gaat aan de slag,
  Toekomende maand kopen wij Uw boek.
  Groeten
  Famke en Opa.

 308. goud-smeden.nl schreef:

  Het is voor een polijstmachine belangrijk dat deze sterk is en dus niet snel stil komt te staan. Ook de aantal omwentelingen per minuut zijn belangrijk. Ook gaat een borstel met een grote diameter in omtreksnelheid sneller dan een borstel met een kleinere diameter op dezelfde machine. Het werkstuk mag best flink warm worden. Let wel op dat het niet te warm wordt. Het polijstvet kan dan verbranden en zal dan niet meer goed zijn werk doen. Dat ruik je als dat gebeurt. Zorg dat je altijd matig polijstvet aanbrengt. Het is de wrijving van de linnen schijf in combinatie met het vet die voor het polijsten zorgt. Met teveel vet komt het contact tussen de schijf en het werkstuk niet goed tot stand. Je hebt de borstel dan dicht laten lopen. Druk in dat geval eerst even een rand van een stuk willekeurig metaal stevig tegen de schijf totdat het grijzig wordt. Dan licht het vet aanbrengen en gaan polijsten. Beweeg het werkstuk in alle richtingen en beweeg van uit de machine naar je toe. Nooit van je af. Anders is er de kans dat het werkstuk “hapt” . Wordt de schijf grijzig dan weer matig vet toevoegen. Met droogpolijsten bedoel ik dat je geen vet meer toevoegt maar op een grijzige linnen schijf alles even napolijst. Het gaat dan prima glanzen. Je kunt ook als je dat liever doet het met een aparte borstel napolijsten. Breng op deze schijf of wolbuffer dan liever geen vet meer aan. Het werkstuk heeft nog voldoende vet van het vorige polijsten.
  Een polijsttrommel ofwel een Giebelton heeft bij een goudsmid niets met polijsten te maken. In de stenenhandel wel. Daar wordt telkens steeds fijner slijppoeder en/of keramische korrels gedaan. Dat heeft een slijpende en uiteindelijk polijstende werking. Omdat wij ons kostbare afval en de strakheid daarbij kwijtraken is dat niet aan te raden zo te doen. Daarom gebruiken we stalen kogeltjes en staafjes die in water met zeepsop heel rustig rond draaien. Niet te kort. Liefst een nachtje. Het oppervlak wordt hierdoor gebruneerd. Het verdicht ook. Het geeft bij zilver al direkt een goed resultaat. Bij goud, dat wat harder is, polijst ik vaak nog na op de machine. Je ziet vanzelf of het resultaat voldoende is voor je. Anders gewoon nog even op de machine polijsten. Het nadeel van trommelen is dat de stalen staafjes, saturnusringen en kogeltjes net niet overal komen door hun vorm. Wordt dus ook iets minder strak.

  Als je iets zelf wilt maken dan raad ik je aan van een oude centrifegemotor een polijstmachine te maken. De punt die je nodig hebt om de borstels op te zetten zijn te koop of laat je conisch draaien met een soort van schroefdraad erop. Werkt prima. Ik heb er jaren mee gewerkt. Omdat er geen afzuiging op zat heb ik later een machine aangeschaft met afzuiging.
  Wat ook prima werkt linnen schijf over een bout heen te schuiven en dan vast te schroeven. Zet de bout dan in de kop van een boormachine. Zet de boormachine stevig vast in een boormachinehouder. Klaar voor gebruik.

 309. Gevens Famke schreef:

  Goedemiddag,
  met dank voor Uw antwoord op 21/04,
  -polijsten met groen vet op een linnenlappenschijf en dan DROOG polijsten :
  is dat dan met een droge linnen lappenschijf?
  – schoonmaken in een tril-bad, ik veronderstel dat dat geen trommelmachine is
  ( bv van Lortone ),
  hoe ziet dat er uit en heeft U enkele technische gegevens bv snelheid, sterkte
  enz.. want mijn Opa is een constructeur op rust en helpt mij bij het inrichten
  van
  mijn bescheiden werkruimte alsook met mij het lassen aan te leren
  misschien kan Hij iets trillend in elkaar steken.
  Groeten
  Famke

 310. goud-smeden.nl schreef:

  Je polijst keurig. Klopt helemaal. Handmatig polijsten is iets wat een supermooi strak resultaat geeft. Waarschijnlijk kun je winst halen met polijsten door je werkstuk sneller over het vilt te bewegen. En best wel hard naar beneden drukken op het vilt.
  maak je sieraad na het polijsten niet schoon met een poetsdoek. Dan blijft het vettig. Of met een ultrasoon met afwasmiddel en ammoniak (1:1) schoontrillen of met deze vloeistof het met een tandenborstel zachtjes schoonwrijven. I.p.v. vilt kun je ook een lap leer met de ruwe kant naar boven op een plank lijmen. Daarop polijstvet en dan polijsten.
  Mijn manier is;

  Vijlen met kap 1 of 0
  Schuren met 480
  Op machine met hoog toerental polijsten met groen vet (chroomoxide) op een linnen lappenschijf.
  Aan het einde het werkstuk droogpolijsten.
  Schoonmaken in het trilbad en niet meer met een stofdoek of handdoek aankomen.

  sieraden bij een juwelier in de etalage kan ook gerodineerd witgoud zijn dat een andere glans heeft.

  Wat betreft mijn boek;

  Ik ben zelf ook de uitgever en probeer zo goed mogelijk de voorraad op pijl te houden. Is mij tot nu toe nog telkens gelukt. Grote partijen worden apart bijgemaakt en als 1 partij aangeleverd. Als ik 100 mag worden en gezond genoeg blijf kan ik de boeken nog zeker 47 jaar leveren.

 311. Gevens Famke schreef:

  Met dank voor Uw antwoord op 17/04,
  graag had ik iets geweten over afwerken en polijsten,
  normaal als mijn stukje is afgewerkt, schuur ik eerst met 500, dan 1200, en
  dan 2000, daarna met Tripel en dan met Rood, op laatst met een zachte vilt.
  Dit alles doe ik manueel ( het zijn kleine stukken ), ik kan ook met een
  handslijper,
  ik ben redelijk tevreden maar:
  mijn vraag is : als ik aan een uitstalraam naar zulke juweeltjes kijk, zie ik dat
  die
  geweldig blinken, men zou bijna denken dat ze met chroom bewerkt zijn,
  kan dat of polijs ik niet lang genoeg of is een trommelaar beter om zo
  te blinken?
  Groeten
  Famke
  Noot: hoe lang is het boek nog in voorraad ?

 312. goud-smeden.nl schreef:

  Gebruik liever middelsoldeer. Zachtsoldeer wordt vrij gemakkelijk vloeibaar terwijl je soldeerplek mogelijk nog niet warm genoeg is. Het vloeit dan niet uit. Middelsoldeer werkt fijner. De scheurtjes in het goud zijn heel smal (haarscheurtjes). Daar kan nauwelijks soldeer tussenin vloeien. Ook zit er lucht in waardoor het soldeer niet goed naar binnen wil trekken. Eigenlijk werkt je manier van dichten niet zo. Waarom is het gescheurd? Is het materiaal misschien bros geworden tijdens het omsmelten door verontreinigingen die erin zitten? Ook vloeimiddel als Borax komt niet goed in de scheurtjes en kan zo eventuele verontreinigingen en oxides niet goed oplossen. Je kunt inderdaad proberen soldeer erover te laten vloeien maar je dicht in werkelijkheid niet de scheurtjes maar dekt ze af. Het is in mijn ogen een beetjes mmmmm, mmmm.
  Beter is het om de scheurtjes open en schoon te frezen en dan wat soldeer erover te laten lopen. Dan kan de Borax goed zijn werk doen en geeft het soldeer een goede hechting.

 313. Tonny Weber schreef:

  Een vraag hoe kan het dat goudsoldeer ( zacht ) niet vloeit, ik wil een haarfijn scheurtje solderen in een plaatje goud maar het wil niet echt lukken. Gebruik de grote brander maar ben bang dat alles smelt zo kersenrood wordt het? En het soldeer doet niet veel………..

 314. goud-smeden.nl schreef:

  Het zuur dat je gebruikt noemen we Vitriool. Het is een klassiek zuur dat door de eeuwen heen door goudsmeden wordt gebruikt. Helemaal goed dus. Een klein nadeel is dat je het officieel in een zuurkast dient te gebruiken. Vandaar dat er tegenwoordig middelen als Vitrex gebruikt worden. Dit hoeft niet in een zuurkast te staan. Vitriool gebruik je na het verhitten van het werkstuk om resten Borax en oxides op te lossen die tijdens het verwarmen zijn ontstaan. Er zit immers enkele delen koper in de goud en/of zilverlegeringen die je gebruikt. Deze oxides zijn ongewenst en worden nadien weggeetst in het Vitriool. Vitriool is dus een etsmiddel.
  Ontvetten is een ander verhaal. Of vitriool ook door het etsen het oppervlak ontvet weet ik eerlijk gezegd niet. Zou best kunnen zijn maar eigenlijk doet dat er niet zo toe om verder antwoord te geven op je vraag.

  Of het nodig is om werkstukken voordat je het gaat solderen moet ontvetten? Daarover kun je nog wel eens een wisselend advies krijgen. Ik geef dan ook mijn eigen antwoord hierop en ik zal het proberen te onderbouwen.

  Ik doe het nooit en zie er het nut ook niet van in. Simpelweg omdat onderdelen van sieraden nogal eens worden voorgepolijst met polijstvet en nadoen enkel in een trilbad met afwasmiddel en ammoniak wordt schoon getrild. Meer is ook niet nodig. Deze onderdelen worden dan op het sieraad gesoldeerd en dat gaat prima. Natuurlijk moet de soldeernaad goed schoon zijn. Dus geen stof of houtskoolpoeder van je houtskoolblokje in de soldeernaad. Natuurlijk zal de wat vettige laag op het voorgepolijst materiaal er oorzaak van zijn dat je Borax die je vloeibaar aanbrengt niet goed blijf zitten en je het vaker moet aanbrengen voordat het voldoende eraan zit. Maar men vergeet vaak juist hetgeen wat Borax doet tijdens het solderen. Het dekt af om oxidatie van te verminderen maar het drijft ook eerder ontstane oxidaties en ongewenste stofjes die aanwezig zijn bij de soldeernaad af. Daarbij zal vet, dat organisch is, volledig verbranden tijdens het verhitten van het werkstuk en geen resten achterlaten.

 315. Gevens Famke schreef:

  Goedendag,
  met dank voor Uw educatief antwoord aan mij op 22 februari 2017,
  Ik heb nog een vraag , momenteel gebruik ik een oplossing van 1 dosis zwavelzuur
  + 9 dosis water om mijn werkstuk in onder te dompelen NA het lassen,
  maar om tegoed te lassen, lees ik overal op het te lassen stuk altijd eerst goed te
  reinigen.
  Mijn vraag : mag ik VOOR ik las, het werkstukje eerst enkele minuten in de
  oplossing leggen en dan goed afspoelen en DAN lassen?
  is het dan ook goed gereinigd om te lassen.
  Groeten
  Famke

 316. goud-smeden.nl schreef:

  Hallo Arian

  Alles heb je goed gedaan. De aanslag kan komen van resten borax die nog niet helemaal weg zijn maar het kan ook zijn dat je Vitrexbad verontreinigd is met ijzer (binddraad boortjes, zaagjes, ijzeren pincet enz.). Dit ijzer lost op in de Vitrex en slaat dan neer op de zilveren staaf. Ik zie dit altijd als een roodbruine aanslag. Jij hebt het over een andere kleur. Het kan ook nog een aanloopkleur van het afkoelen na het gieten. Als je zeker bent van het feit dat er geen ijzer in je Vitrexbad is gekomen dan kun je het beste de staaf even gloeien, afschrikken onder kraanwater en dan weer in de Vitrex leggen. Dan zal de staaf zilver een mooie witte kleur krijgen. Klaar voor verdere verwerking.
  Het fijnste werkt een warm Vitrexbad. Dan werkt alles sneller.

  Succes.

 317. Arian schreef:

  Goedemiddag,
  Ben zilverstaven aan het gieten van puur zilver om nadien plaatjes te walsen voor een opdracht op school.
  Heb korrels gesmolten met boraxpoeder erop en gegoten in een staafje.
  Nu heb ik het nadien in vitrexbadje gestopt. Maar mijn zilverstaaf kleurt blauw/paarsig. Hoe komt dit?
  Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

 318. goud-smeden.nl schreef:

  Het goud kun je losmaken van de stenen. Eventueel stukjes kapot slaan met een hamer. Het goud dat je dan hebt liggen kun je gewoon weer omsmelten. Het eventuele steengruis gaat niet in het smelt zitten.

 319. Ingrid schreef:

  Goud naast de mal gekomen op de stenen vd oven. Kan ik het goud nog een keer smelten en weer gieten?

 320. goud-smeden.nl schreef:

  Een talentje op de site. Het klopt helemaal zoals je het hebt bedacht. Ik zal het wel nog een beetje toelichten.
  Goud op zilver solderen kun je inderdaad met zilversoldeer doen. Is ook nog goedkoper. De techniek heet hardsolderen. Wat je waarschijnlijk vraagt is of je hardsoldeer kunt gebruiken met als codering HARD. Er is nl. extra hard, hard (code 7), middel (code 5) en zacht (code 3) te koop. Dit geeft de hoogte van het smelttrajecten aan. Wanneer je hard wilt gebruiken gaat dat prima. Zorg er wel voor dat je de soldeernaad van de ring aan de andere kant hebt als dat het plaatje goud gesoldeerd wordt. Zelf werk ik het liefst met middel. Bij hard ligt het smeltpunt wat dichter bij het smeltpunt van het edelmetaal en vloeit iets minder lekker door. Maar dat is persoonlijk.
  Wat betreft de pen voor de parel. Je kunt door en door de ring een gat boren. Er een pen doorheen steken en vanaf de binnenkant van de ring solderen. Daarna binnenkant het overtollige weg vijlen. Dan het staafje op lengte knippen. Je kunt ook i.p.v. dit alles ook een gaatje niet door en door boren maar alleen een stukje in het oppervlak. Dan het staafje in het boorgaatje drukken en solderen. Of de kopse kant van de draad haaks vijlen. Borax aan dit oppervlak doen, warm maken en een pioentje soldeer aan de onderkant tegen het draadje plakken. Dan Borax op de te solderen plek doen. warm maken en wanneer de soldeerplek goed warm is het draadje met soldeer op de juiste plek met de hand erop zetten. Stil houden en de brander wegtrekken. Even wachten en klaar. Ook deze methode is prima te doen en geeft een stevige verbinding. De meeste stevigheid hebben de vorige twee methode. Alles eerst afwerken en polijsten en helemaal aan het einde pas de parel erop lijmen.
  Succes!

 321. Gevens Famke schreef:

  Goedenavond,
  ik ben Famke, ik ben edelsmid in spe, ben nog maar 15 jaar,

  ik sterling zilver ring 3 mm breed ik zou er een gebogen plaatje van 18 kr
  roodgoud willen oplassen en in center een zilveren staafje van 1 mm om een
  Akoya parel in te lijmen,
  mijn vraag is kan ik dat roodgoud plaatje aan de zilver ring lassen met hard soldeer
  ZILVER ? en mag ik een gaatje in de ring boren van 1 mm waar ik dan het staafje plaats en ook las aan het zilver
  groeten Famke

 322. goud-smeden.nl schreef:

  Als goudsmid kom ik regelmatig barnsteen tegen. Al ben ik geen stenenslijper weet ik wel ongeveer hoe je ermee kunt omgaan. Het is een zachte steen (versteend hars) en je kunt het met een vijl vijlen. Gebruik er wel een aparte vijl voor. Dan blijven je vijlen voor je goud en zilver lekker scherp. Een andere mogelijkheid is om te slijpen met je carborundumsteen. Na het vijlen of slijpen kun je het met schuurpapier verder afwerken. Als dit klaar is kun je het al in de zetting plaatsen en met sieraad en al polijsten. Dat gaat prima. Net als bloedkoraal. Daar kan dit ook bij. Na afloop met warm water en afwasmiddel schoon borstelen. Geen ammoniak erbij gebruiken. Kan soms de steen laten verkleuren.

 323. Jolanda schreef:

  Beste Addy,
  Heb je tips voor het werken met barnsteen? Ik heb een aantal mooie brokken en geslepen stukken die ik wil gebruiken. Waar moet ik op letten en kan je beschadigingen zoals krassen en oneffenheden wegwerken?

 324. goud-smeden.nl schreef:

  Het voordeel om als goudsmid te werken is de veelzijdigheid en je creatieve vrijheid. Het nadeel is dat het lastig is er een beetje mee te kunnen verdienen. Ook moet je in de gaten houden dat je niet alleen maar in je atelier zit maar ook onder de mensen blijft komen.

 325. anouk schreef:

  wat zijn voordelen en nadelen van dit werk?

 326. goud-smeden.nl schreef:

  Wanneer je de uitslag van de mantelring uit plaat hebt uitgezaagd ga je smeden. Dit doe je door een bolpons met de gewenste bolling met as tussen de bekken (beschermd met plaatjes koper) van een bankschroef te klemmen. De bolling steekt dus naar buiten en ligt vrij. Leg de cirkelvormige uiteinde van de scheen vlak op de bolpons en smeed rustig de vorm. Het werkstuk moet iedere keer goed dragen op het oppervlak van de bolpons. Je beweegt het materiaal onder de hamer door en niet andersom. De smeedhamer komt dus iedere keer op de zelfde plek op de bolpons. Smeed zo ook de andere kant in vorm. Daarna smeed je het verloop van de gesmede bolling naar de scheen toe op de zelfde wijze zover als gewenst.

  Je tweede vraag is mij niet helemaal duidelijk. Ik denk dat je vraagt of je zilver- of goudgranules kunt voorbehandelen voor het granuleerproces door zuur te gebruiken dat verontreinigd is met ijzer. Dat heb ik nooit uitgeprobeerd maar dat lijkt mij zo niet te werken. Je vervangt dan eigenlijk het (in mijn geval) de koperzoutoplossing door een ijzeraanslag dat in het zuur neerslaat. Ik weet dat koper en zilver bij 730 graden C samen willen smelten (blz. 130). Geen idee wat deze ijzeraanslag doet. Zilver en goud worden niet voor niets gelegeerd met koper en niet met ijzer.

 327. Jolanda de Vilder schreef:

  Ik heb nog een vraag over het maken van een mantelring. Heb je daar informatie over. De uitslag berekenen lukt wel maar hoe je hem het best kunt vormen daar worstel ik een beetje mee.

  En ook een vraag over granuleren, ik hoorde dat als je ijzer in je afkook zuur doet en daarna je werkstuk op die manier kunt voorbereiden voor verhitting. Heb je daar ervaring mee?
  Groetjes,
  Jolanda

 328. goud-smeden.nl schreef:

  Het groter maken van trouwringen kunt u bij plaatselijke juwelier en/of goudsmid laten uitvoeren. Wanneer er nog niet eerder een stukje is tussen gezet en er geen stenen in de ring zijn geplaatst kan de ring naar maat worden opgerekt. Wel moet de scheen dan niet te dun zijn. Iedere ringmaat groter is een velenging van 3,14 mm van de scheen. Kan het niet worden opgerekt dan wordt een stukje goud tussen gesoldeerd. De kosten moet u even vragen aan die het mogelijk gaat doen voor u.

 329. J.W.M.Beuger schreef:

  Mijn vrouw en ik willen onze gouden trouwringen groter maken door inlassen van wat goud. Waar kan dat en wat kost het?

 330. goud-smeden.nl schreef:

  BesteAldegonde:

  Vervelend dat dit gebeurt. Ik zal van begin tot eind aangeven hoe je zou moeten werken.
  Daarbij ga ik ervan uit dat er alleen 18 krt. Geelgouden trouwringen zijn gesmolten. Witgoud is nl. lastig te recyclen. Ook het bijvoegen van ander goud bij je trouwringen kan ongewenste verontreinigingen met zich mee brengen.

  Smelt de ringen goed vloeibaar.
  Giet deze bij voorkeur uit in een ronde staafvorm (gietijzer)
  Zorg dat dit gietijzer voorverwarmd is. Als je je hand erboven houdt moet de wwarmte er goed af stralen.
  Gebruik van extra smeltzout e.d. zou niet nodig moeten zijn maar kan geen kwaad.
  Na het gieten de staaf in het zuur schoon laten worden, goed afspoelen en eventueel even in de ammoniak om het restzuur zeker te neutraliseren. ( Dit telkens na in het zuur te hebben gedaan doen. Ik schrijf het hier verder er niet meer bij). Het is ter bescherming van de walsrollen.
  Weer afspoelen met kraanwater en 100% droogmaken. Ook je handen.
  Dan de staaf vierkantig voorsmeden met de vin van een smeedhamer.
  Gloeien en niet te koud. Er moet echt net een oranje gloed op het goed ontstaan.
  Afschrikken in water of spiritus en weer in het zuur …….
  Dan eerst octogoon walsen. Let daarbij goed op dat telkens de zelfde voorkant van de staaf als eerste door de walsrollen gaat. Stop de voorgesmede staaf met de hoek naar boven tussen de opengedraaide walsrol en draai de walsrollen naar elkaar toe (dit noemen we het nullen)
  Haal de staaf eruit en draai de walsrollen +/- 5 minuten in de stand van de klok vaster. Wals de staaf. Draai de staaf 90 graden en wals zo de staaf nog eens. Nu is de staaf weer symmetrisch. Draai dan pas de walsrollen weer 5 minuten in de stand van de klok. Wals in deze stand weer twee keer enz. enz..
  Je moet zonder problemen de staaf 50 % langer kunnen walsen. De grens ligt nl. ongeveer op 60 %. Bij zilver 80 %.
  Gloei de draad weer tot aan een (net ) oranje aanloopkleur. Afkoelen, nooit heet in het zuur. Daarna weer in het zuur enz. enz.
  Blijf telkens goed de 90 graden draaien met het walsen, doe telkens de voorkant van de staaf als eerste weer tussen de walsrollen enz. enz.
  Wanneer je dit allemaal consequent zo doet moet het echt allemaal lukken. Zo niet dan zijn je trouwringen vooraf al bros geweest. Als smeltpoeder dan niet werkt om het goed te krijgen en enkele keren smelten niet helpt ……..
  Kun je overwegen om de trouwringen te gieten met de Delftse gietmethode….

  Ik hoop dat je het zo gaat redden.

 331. Aldegonde Devillé schreef:

  Beste,
  Ik ben een beginnende goudsmid en heb problemen bij het walsen van gesmolten trouwringen 18K. Na een paar keer gewalst te hebben 4x en terug uitgegloeid ook 4x komen er kleine scheurtjes in het metaal wanneer ik dit wil buigen breekt het metaal. Heb al verschillende malen herbegonnen. Ik smelt met een handbrander met grote kop met een mooie blauwe vlam. Ik gebruik smeltpoeder en nu de laatste kaar heb ik ook een beetje poeder gebruikt auropurifax dat het goud extra reinigt. kan jij me helpen? Van dit goud moet ik een nieuwe trouwring maken tegen 5 augustus!!!!! Ik ben ten einde raad en nog nooit voor gehad.

 332. goud-smeden.nl schreef:
 333. goud-smeden.nl schreef:

  Hallo T. M.

  Het beste werkt het alsvolgt:

  Neem een smeltbakje. Leg daarin een klein stukje toilelpapier van bijvoorbeeld 50×50 mm. Heb je meerlaags papier trek daar dan enkel 1 laagje vanaf. Leg dit laagje midden in het smeltbakje. Meng door je goudkorreltjes een klein beetje Boraxpoeder. Strooi dit mengsel midden op het laagje papiertje dat in de smeltkroes ligt. Neem 1 punt van het papiertje en vouw dat voorzichtig over het bergje goud heen. Duw het hoekje heel voorzichtig met een natte penseelpunt met Boraxwater iets vast op het goudbergje. Doe het zelfde met de hoek overliggende hoek van het papiertje. Daarna de andere twee punten ook. Zorg dat het papier amper wordt aangeraakt zodat het niet scheurt. Laat er dan nog wat extra Boraxvocht op druppelen. Het natte pakketje kan nu met een vlam heetgestookt worden. De borax zorgt ervoor dat alles bij elkaar blijft. Er ontstaan kleine gouden bolletjes die elkaar steeds meer gaan opzoeken waardoor er grotere bolletjes ontstaan. Stilaan verbrand het papier maar dan is het goud al dusdanig (half gesmolten) dat het niet meer “verwaaid” . De eventuele kleine vonkjes die omhoog fladderen zijn geen stukjes goud maar stukjes verbrand papier.
  Doorverhitten. Door de smeltkroes te bewegen breng je het gesmolten goud in beweging (als wijn in een glas). Zo kunnen alle restjes nog niet goed gesmolten goud worden “opgehaald” tot er 1 plasje goud is ontstaan.
  Laat dit dan eerst weer stollen. Daarna kun je de borax in de smeltkroes opwarmen zodat het vloeibaar wordt en dan het goud (dat dan nog gestold is gebleven) er met een vuurpincet eruit halen. Schoonmaken in de Vitrex en klaar.
  Als je het boek Goudsmeden bij de hand hebt staat deze methode uitgelegd op blz.21.

 334. T.M. schreef:

  Beste,

  Sinds enige tijd heb ik als hobby goudzoeker.
  Hoewel het gevonden goud niet groot is, vaak kleine platte stukjes van het formaat speldenknop, heb ik inmiddels een hoeveelheid waarvan ik denk dat het smelten wel makkelijker bewaren is.
  Kunt u wellicht aangeven wat voor mij als amateur en met mijn vader als zilversmid haalbaar is om het goud zou zuiver mogelijk en zonder dat het goud weggeblazen wordt kan smelten?

  Mijn vader is inmiddels klaar met werken maar heeft wel nog een werkbank en klein materiaal zoals een branden enz voor het fijne juwelierswerk.
  Kunt u adviseren welke materialen ik zou kunnen en welke ik moet aanschaffen?

  Graag uw advies hierover van de laatste ontwikkelingen en materialen
  Alvast bedankt,

  T. M.

 335. Erica Takens schreef:

  Hai,
  We wilden het volgende vragen; onze dochter is geslaagd voor de goudsmid opleiding in schoonhoven. Nu wilden we voor haar een werkplaats maken in huis. Nu is onze vraag , welke inboedelverzekering dekt het om een gasfles in huis te hebben? Onze eigen verzekering wil het niet doen.
  Hoe doen thuis werkende goudsmeden dit?
  Met vriendelijke groeten, Erica

 336. goud-smeden.nl schreef:

  Dat is inderdaad de terugslag van de zuurstof. Waarschijnlijk draai je de kraantjes niet in de goede volgorde terug. Als je de brander aanzet doe je eerst het gas open. Je steekt het gas aan en draait het zuurstof dan pas erbij zodat er een mooie blauwe vlam ontstaat. Als je stopt dan draai je eerst de zuurstofkraan van de brander helemaal dicht. De gasvlam brandt dan nog als een gele vlam. Dan draai je de gaskraan van de brander pas dicht.

 337. elise jansegers schreef:

  Beste

  Mijn little torch brander geeft een knal. Dit gebeurt meer en meer, net als ik wil beginnen hoor ik steeds die knal. Dit zal een terugslag zijn?

  Wat doe ik fout? En hoe kan ik dit verhelpen?

  Met vriendelijke groeten

  Elise Jansegers

 338. goud-smeden.nl schreef:

  Hallo Rico

  Tweedehands wordt er zo af en toe op bijv. marktplaats wel wat aangeboden. Wil je nieuw kopen dan zou ik zelf bij Fischer of Smalz (beide in duitsland) kopen. Als ik nog goed op de hoogte ben is Herens en Herens in Schoonhoven een Nederlands verkooppunt voor Smalz.

 339. Rico schreef:

  Ik wil de verloren was methode gaan doen maar waar kan ik hier in Nederland een giet centrifuge kopen (slingergieter) of moet ik dat vanuit Amerika bestellen.

 340. goud-smeden.nl schreef:

  Hallo Peggy

  Een zilveren knop van 2 mm materiaaldikte is een beetje dik denk ik. Dat is vrij lastig te maken en dat hoef je niet van kit te voorzien. Waarschijnlijk bedoel je 0,2 mm dik. Op zich maakt dat niet uit voor je vraag “hoe het gevuld kan worden met lak”.
  Het vullen met lak gaat relatief eenvoudig. Zet de wandelstok voorzichtig vast in een bankschroef met de punt naar boven waar de zilveren knop op moet komen. Bescherm vooraf de bekken van de bankschroef met een doek om beschadiging aan de wandelstok te voorkomen. Leg ook een natte doek klaar waarmee je straks de verwarmde knop meteen aan kunt duwen. Dan verbrand je je hand niet.Leg de lak tussen een theedoek en sla met een hamer het in kleinere stukjes. Pak met een kruispincet het randje van de zilveren knop vast. Vul de opening met de lak. Verwarm met een bolle vlam van je brander of met een spiritusvlammetje (olielampje gevuld met spiritus) de zilveren knop. Doe dit heel rustig. Probeer te voorkomen dat de lak gaat koken. Vul telkens lak bij. Haal regelmatig de knop van de vlam weg om de lak de tijd te geven iets af te koelen waarbij het stroperiger wordt. Wanneer er voldoende lak in de knop zit pak je vlug de knop aan met de vochtige doek en drukt deze in 1 beweging op de wandelstok. Stevig aandrukken en niet bewegen. De overtollige lak loopt er uit. Je kunt ook nog snel even de stok omdraaien en extra aandrukken. Niet meer bewegen en even af laten koelen. De overtollige lak is na afkoelen met de nagels weg te krabben.

  Succes!

 341. Peggy Averson schreef:

  Beste Addy,
  Ik ben bezig met een bolle en holle knop voor een wandelstok. Het zilver is 2 mm dik en voor de stevigheid moet dit opgevuld worden. Als tip heb ik gekregen om dit met messenkit te doen. Alleen vloeit de messenkit bij het opwarmen niet zoals ik wil.
  Enig idee wat ik hieraan kan doen?
  Alvast dank voor het meedenken!

 342. goud-smeden.nl schreef:

  Hoi Ankie;

  Dat kan iedereen gebeuren. Ik heb zojuist bij mijn eigen wals gekeken en die kan ik niet te ver opendraaien omdat er een soort van stop op zit. Mijn vorige wals daarbij kon het volgens mij wel. wanneer je de rollen te ver van elkaar hebt gedraaid moet je ze eerst goed evenwijdig van elkaar terug leggen. Om de rollen weer naar elkaar te draaien draai je uiteraard het wiel waarmee de rollen los zijn gedraaid weer de andere kant op. Maar dit lukt je zo te lezen dus niet. Druk met de hand de bovenste walsrol EVENWIJDIG aan de andere naar beneden en draai ondertussen aan het grote hengsel van de wals. Zeer waarschijnlijk zullen de tandwielen weer in elkaar grijpen waardoor de rollen weer naar beneden gaan. Zou zo moeten lukken.

 343. Ankiedegroot schreef:

  Beste addy, ik ben dus voor het eerst op dit forum,
  Excuus had er beste addy boven moeten zetten!
  Wat heel erg stom is, is dat ik het bij mijn eigen wals heb gedaan en daarna in het leslokaal van een collega!
  Omdat ik dacht dat die anders was en dat het me geen 2 keer zou gebeuren…
  ik moet dus 2 walsen herstellen en wel zo snel mogelijk want zaterdag komen er al weer cursisten… Ik schaam me dood!
  Groetjes ankie

 344. Ankiedegroot schreef:

  Ik heb mijn wals te ver opengedraaid en krijg hem niet terug in positie, wat moet ik nu doen? Is er ergens op het internet een handleiding te vinden hoe je het weer terug naar beneden krijgt?
  Groetjes ankie
  06.21449893

 345. Loes schreef:

  Beste Addy,

  Een paar jaar geleden heb ik je boek aangeschaft. De deeltijdopleiding in Schoonhoven heb ik inmiddels afgerond. Nog nooit heb ik met een kastenijzer gewerkt! Recent heb ik er een aangschaft, maar een handleiding is er niet bij en voor mij wijst het zich ook niet vanzelf. In jouw boek kan ik ook geen foto,s en beschrijving vinden. Misschien kan je me uitleg geven.

  Vriendelijke groet,
  Loes

  Beste Loes;

  Toch komt er wel een kastenijzer in het boek Goudsmeden voor. Op bladzijde 29 de foto met nr. 5 erbij genoteerd. Het is in mijn atelier ook het enige kastenijzer dat ik heb en nodig heb. Wil ik een ovale vorm dan maak ik van de gemiddelde diameter eerst met een rond kastenijzer een ronde kast. Deze smeed ik dan daarna ovaal. Wil ik een achtkantige kast dan maak ik deze uit een uitslag. Ook dan heb ik geen kastenijzer nodig. Zo’n uitslag maak je ongeveer zoals op blz. 25 alleen bestaat de verdeling aan de bovenkant uit langere stukjes dan aan de onderkant. Zo ontstaat een conisch zetkast. Bij achtkant heb je dus wel acht stukjes boven en acht kortere stukjes onder. Met zo’n uitslag kun je eigenlijk alle vormen maken. Zo hoef ik en heb ik alleen maar voor ronde conische vormen een kastenijzer. Wat verder nog een klein nadeel is is dat de conische vorm van een kastenijzer al bepaald is. Wil je het schuiner of juist rechter hebben dan kan dat niet. Ook moet je vaak toch al eerst een uitslag maken voor de basisvorm om het daarna in een kastenijzer in vorm te kunnen slaan.

 346. Renée Sys schreef:

  Hallo, ik heb hier al veel antwoorden op mijn vragen gevonden, dank je daarvoor! Ik heb een vraag over het aansluiten van propaan en zuurstoffles op een universele branderkit, zijn er dingen waar ik speciaal op moet letten ivm met de druk. Hoe stel je de drukmeters juist af? De branderkop, de slangen, terugslagkleppen en meters zijn al gemonteerd in de winkel, ik moet ze enkel nog op de flessen aansluiten… Maar ik heb precies toch wat schrik dat het net daar fout zal gaan… Groetjes, Renée

  Dag Renée;

  Als eerste mijn excuses voor deze later reactie. De website heeft last van een storing. Daar wordt aan gewerkt.

  Als antwoord op je vraag.

  Zoals ik het lees is alles bij de leverancier aangesloten. Daar hoef je je dan geen zorgen over te maken. Houd de houdbaarheid van de slangen in de gaten. Op tijd weer vernieuwen. Wanneer de de drukregelaar aan de zuurstoffles schroeft en gewoon goed aandraait is alles i.o. Controleer na aansluiten of alles goed dicht is. Dat kun je het beste doen door op de koppelingen van en de gasfles en de zuurstoffles zeepsopwater te smeren. Ontstaan er belletjes dan moet je het nog iets verder aandraaien. Uiteraard wel de flessen opendraaien bij deze controle.
  wat betreft het instellen van de druk.
  Draai de druk net iets open van het gas en de kraan van je brander helemaal. Steek het gas aan. Je hebt dan een gele pluim. Deze zal afhankelijk van de branderkop tussen de 50 en 100 mm lang zijn. Let daarbij op dat de gele pluim helemaal vanaf de branderkop vertrekt en niet eerst een stuk waar je niets ziet en dan pas de gele pluim. In dat geval staat de gasdruk te hoog. Als het gas is afgeregeld kun je het zuurstof afregelen.
  Zet de brander uit. Draai de zuurstoffles open. Laat dan minimale druk oplopen op de drukmeter. Dit is meestal al genoeg.
  Draai dan eerst de gaskraan van de brander open, steek het gas aan en draai dan pas de zuurstofkraan van de brander open. Je zult zien dat je met de minimale zuurstofdruk en de zuurstofregelknop van de brander de vlam mooi tot een blauwe vlam kunt afstellen. Mocht blijken dat de vlam toch aan het einde er nog geel uitziet. Dan eerst de zuurstof uit, dan het gas uit van de brander. De zuurstofregelaar een klein beetje hoger zetten en dan weer…. gas opendraaien en aansteken, zuurstof erbij draaien met de knop van de brander en klaar.

  En let op dat je je brander altijd op deze wijze aan en uit zet. Anders kan de vlam naar binnen slaan. Je hebt zoals ik lees beveiliging op je slangen zitten dus dat is prima geregeld. Bij vlamterugslag hoor je een keiharder knal. Dan slaat de vlam een stukje terug in de slang. Door je vlammendovers kan dat verder geen kwaad maar probeer dit te voorkomen.

 347. goud-smeden.nl schreef:

  Hallo Ineke;

  Tegenwoordig hebben verwarmingsketels maar ook de gaskachels een gesloten systeem. Daarmee wordt bedoeld dat voor de verbranding van de vlam er geen lucht vanuit de ruimte gebruikt wordt. De ketel en de kachel haalt verse lucht van buiten via een zijaanvoer in het schoorsteentje. Vanuit het centrum van het schoorsteentje gaan de verbrandde gassen weer naar buiten. Alles wat er binnen in het atelier gebeurd heeft zo geen enkele invloed op de verbranding voor de verwarming.
  Bij een houtkachel wel. Daar wordt de zuurstof voor de verbranding gehaald uit de lucht uit het atelier.
  Bij het gebruik van zuurstof is het normaal gesproken allemaal goed geregeld. De flessen zijn op veiligheid gekeurd en behoren volgens voorschrift te worden gebruikt. Gebruik een terugslagventiel en draai zowel je zuurstofkraan van de brander als de hoofdkraan van de zuurstoffles dicht. Dit geldt ook voor je gasfles.
  Controleer ook altijd bij het aansluiten van gas en zuurstofflessen of de verbindingen goed dicht zijn. Dat doe je eenvoudig door een zeepsopje erop te smeren. Ontstaan er bellen dan zit de sluiting niet goed dicht.
  Houd ook het jaartal van de slangen in de gaten en vervang ze op tijd.
  Wat ook wel slim is om een zuurstofconcentrator te gaan gebruiken. Dat is veel goedkoper in gebruik en een gereviseerde kost ca. 150,- in aanschaf. Deze haalt zuurstof uit de lucht waardoor er wel een permanente beluchting moet zijn in je atelier. Een raampje op een kierstand of zo is al voldoende.
  Toch kan het gebeuren dat je tijdens het werken een waakvlammetje met gas aan je brander hebt zitten die onverwacht uitwaait. Er zal dan wat gas onverbrand wegstromen. Ben hier wel alert op. Daarom lijkt mij een houtkachel in je atelier niet zo’n voor de hand liggende keuze.
  Natuurlijk hebben je branders ook open vlammen maar dat is toch anders dan een permanent brandende houtkachel.

 348. Ineke Konijn schreef:

  Ik heb al jaren geleden mijn meesterteken gehaald en wil weer gaan edelsmeden.
  Ik ben van plan volgend jaar een atelier te gaan bouwen maar heb een paar vragen t.a.v. het gebruik van een zuurstof brander bij het aanleggen van de verwarming.

  Vraag: Aan welke eisen moet de verwarming in mijn atelier voldoen?
  Kan ik met een gaskachel gaan werken of moet ik een centrale verwarming aanbrengen? Kan ik ook een houtkachel in mijn atelier plaatsen.

  Graag hoor ik van u.

  Ineke Konijn

 349. goud-smeden.nl schreef:

  Beste Anouk;

  Ook de wastechnieken komen voor. In het hoofdstuk gieten (blz. 105-126) wordt ook het hele slingergietproces behandeld. Dit proces bestaat o.a. uit het maken van wasmodellen. Modellen kunnen ook met de hand uit vijlwas gemodelleerd worden en dan in gips worden gezet of als model in het Delfts gietzand worden gedrukt om daarna af te gieten. In het laatste geval kun je het model telkens hergebruiken.

 350. Anouk schreef:

  Beste meneer heer van der Ven,

  Graag zou ik willen weten of er ook wastechnieken behandeld worden in het boek.

  Met vriendelijke groet,

  Anouk

 351. goud-smeden.nl schreef:

  Beste Lars;

  Met dergelijke branders moet je inderdaad zilver kunnen smelten. Probeer eerst 10 gram te smelten, dan steeds iets meer. Zo kom je erachter wat de capaciteit van je brander is. Waarschijnlijk zal dat ongeveer 20 a 30 gram per keer zijn. Let wel op dat het smelten van puur zilver een stuk lastiger zal zijn omdat daarvan het smeltpunt hoger ligt. Maar ik ga ervan uit dat je 925/1000 of 835/1000 zuiver wilt smelten. Dat zou moeten lukken. Borax gaat het oxideren van het koper in de zilverlegering tegen en zuivert het smelt van eventuele aanwezige vreemde stoffen. Het heeft niet echt veel invloed op het smelten op zich. Wel dat het mooi naar elkaar toe trekt wanneer het gaat smelten.
  Ik denk dat we het meer in de techniek van het smelten moeten zoeken.

  Smelt op bijv. een gasbetonblok. Deze zijn eenvoudig zelf in stukken te zagen. Plaats er 1 op de tafel, 1 als achterwandje en 1 als zijwandje. Eventueel bovenop nog een stuk. Zo blijft de warmte goed waar het moet zijn. Zorg voor een goede afstand van de vlam t.o.v. het zilver. De bodem van de smeltbak moet je OVERAL kersrood stoken, ook waar je het smelt straks uit gaat gieten. Stook alles goed rood! Let niet teveel op je zilver, dat gaat vanzelf mee. Wanneer het zilver gaat smelten beweeg het dan in het smeltbakje alsof je wijn of cognac in een glas laat rondlopen. Blijf het smelt bewegen. Je zult nu merken dat het steeds vloeibaarder wordt. Ga nog even door met smelten tot het smelt echt goed waterig is geworden. Dan uitgieten en snel doorgieten, niet treuzelen maar in een beweging.
  Mocht je er toch nog teveel problemen mee hebben dan help het wanneer je in een houtkoolblokje smelt. Dit blokje geeft nl. warmte terug aan het smelt en onttrekt geen warmte. Maar het zou moeten lukken met een smeltbakje van charmotteklei…

 352. Lars schreef:

  Goedemiddag,

  Ik heb een probleem met het smelten van zilver. Ik heb een hobby brander gekocht op butaan gas en een smeltbakje. Als ik het zilver probeer te smelten vloeit het wel iets uit alleen word het niet volledig vloeibaar waardoor ik het helaas niet kan gieten. Ik gebruik ook borax tijdens het smelten. Heeft u enig idee hoe ik het zilver goed vloeibaar kan krijgen?

  Mvg,
  Lars

 353. goud-smeden.nl schreef:

  Beste hr. van Doorn;

  Bij een gietijzer voor staf te gieten met een hoogte van 80 mm heb ik zelf het probleem niet aan de hand gehad. Wel met de hogere gietijzers van bijv. 160 mm. Bij deze gietijzers kan het gebeuren dat de lucht in het gietkanaal niet snel genoeg eruit kan en het smelt een gedeelte insluit. De ingesloten lucht wordt heter en kan het smelt er dan als het waren uit ploppen. Zet daarom hoge gietijzers altijd schuin met de opening naar het smeltbakje toe. Zo kan aan de achterkant van het gietkanaal de lucht weg. Met het uitgieten moet je altijd goed doorgieten maar overdrijf bij deze gietijzers niet want ook dan kan het gebeuren dat je lucht in het kanaal insluit.

 354. Jaap van Doorn schreef:

  Zo af en toe loop ik tegen het volgende probleem aan en kan geen oplossing bedenken. Bij het uitgieten van zilver in een staaf spat wel eens het gesmolten zilver uit het gietijzer. Het gietijzer is van te voren, precies zoals je het ook in je boek beschrijft, licht geolied en verwarmd voordat er uitgegoten worden. Uiteraard heb ik me beschermd met een leren lasschort en veiligheidsbril maar het is telkens weer schrikken als het gebeurd om maar niet te spreken over het materiaalverlies wat je ermee hebt. Waar ligt dit aan?

 355. goud-smeden.nl schreef:

  Hallo Tom;

  In principe kun je zilver gewoon smelten zonder borax te gebruiken. Dat werkt prima. Moet geen probleem geven wanneer je even zonder Borax zit. Borax wordt gebruikt om oxidatie met koper te verminderen/voorkomen, en gebruikt vooral bij het solderen als vloeimiddel. Wanneer je het smelten en gieten beheerst kun je het ook best wel een keer zonder. Let er wel op dat je het smelt niet onnodig heet houdt maar dat is eigenlijk altijd wel zo. In huis weet ik zo geen middeltje te vinden ter vervanging. Wel kun je het bijna overal kopen. Vraag maar eens bij de drogist en anders bij een apotheek. Wel bij een apotheker die zelf medicijnen maakt/samenstelt.

 356. Tom schreef:

  Beste Goudsmeden.nl

  Ik wil graag oud zilver smelten maar kan momenten onmogelijk aan borax komen. Zijn er huis producten die als alternatief kunnen dienen? Heb veel tot mijn bereik hier, alleen geen borax.

  Vriendelijke groet,
  Tom

 357. goud-smeden.nl schreef:

  Hoi Margot;
  Het is mij niet helemaal duidelijk hoe je basisvorm eruit ziet waarvan je de mal wilt maken. Je hebt het over textiel acryl, is dit dan als stof waarmee je een afdruk in een metalen plaat hebt gewalst of iets dergelijks of is het een of elkaar gevouwen pakketje van stof waarvan de achterkant plat is…
  Ik zal het zoveel mogelijk proberen te beantwoorden..

  Het model in klei drukken en daar gesmolten zilver of goud overheen gieten gaat mischien wel maar is niet zo eenvoudig als het zo lijkt. Het wil niet graag goed uitvloeien en zal als een dikke druppel blijven liggen om de klei. Op hete klei gaat het wel al iets beter dan op koude. Ik heb het wel eens wat mee geprobeerd maar vond het niet zo’n geweldig resultaat geven.
  In het geval dat je basisvorm van materiaal is gemaakt van materiaal dat verbrand bij 300 graden. Dan kun je het in het in een cuvette ingipsen en uitbranden. Dan d.m.v. Slingergieten een origineel gieten. Van dit origineel, dat van hard metaal is, kun je dan een rubberen mal maken om daarmee naar behoefte telkens wasmodellen te maken. Deze wasmodellen boom je dan op en kunnen dan met slingergieten afgegoten worden.
  Of je gebruikt zo’n gegoten origineel om met de Delftse zandgietmethode telkens te gieten.
  Ook kun je met twee-componenten siliconen een afdruk maken. Giet, nadat deze afdruk is uitgehard, er wat gesmolten was op en laat het uitharden. Gebruik de wasafdruk dan om te slingergieten of om er een afdruk mee te maken voor de Delftse zandgietmethode.
  Wat ook nog kan is in sommige gevallen het origineel enkele keren in te smeren met zilverkleipasta, dit te laten drogen en dan uitbranden. Daarna de zilverklei doorverwarmen om het af te bakken.

  Zo zijn er meerdere opties mogelijk. Ik hoop dat je hiermee vast vooruit kunt. Heb je toch nog vragen dan hoor ik het graag
  Mvg. Addy

 358. Margot Crombeecke schreef:

  Hallo Addy,
  Ik ben druk bezig met het verzinnen van vormen en materialen om die vervolgens op maandag bij de smeltkroes te gaan gieten. Ik heb nu een paar mooie structuren gemaakt en wil daarvoor een mal maken, de achterkant is plat, dus geen 3D vormen, ik heb nu gelezen dat je die in klei kan drukken of overgieten met silicone. Wat kan ik het beste gebruiken volgens jou. Het gaat om vormen uit textiel acryl.

  Groetjes en fijne paasdagen
  Margot

 359. goud-smeden.nl schreef:

  Wanneer je net bent begonnen met het goudsmeden zou ik nog niet teveel gereedschap aanschaffen. Er is van alles te koop maar je hebt in het begin nog niet zo heel veel nodig. Ik ga er vanuit dat je het gereedschap bedoeld om thuis mee vooruit te kunnen werken, zeg maar het handgereedschap. In ieder geval een beugelzaag. Koop niet een beugelzaag waarmee gefiguurzaagd wordt. Deze hebben een te lange bocht. Dat zwabbert te veel. Verder heb je uiteraard ook ijzerzaagjes nr. 3 en nr. 0 nodig voor je beugelzaag. Een vijlplankje, tangetjes zonder ribbeltjes aan de binnenkant (Schenentang, spitsbektang, platbektang en een rondbektang), een halfronde vijl kap 1, naaldvijltjes, halfronde schuurlatjes en losse vellen met grofte ca.500, een kraspen met het liefst aan de achterzijde een bruneerstaaltje. Verder is een handzaam kleine boormachine wel handig om te hebben en boortjes van 0,7 mm met een schachtmaat van 2,35 mm. Wanneer je dit hebt kun je thuis best al wat vooruit

 360. Diana schreef:

  Omdat ik pas ben begonnen met de cursus, vraag ik me af wat voor gereedschap ik het beste aan kan schaffen om thuis wat “huiswerk” te kunnen maken.

 361. goud-smeden.nl schreef:

  Beste Hr. Hans Bos;

  Bij het gebruik van een Little Torch ( ook wel een microflame genoemd) is het inderdaad, dat er zuurstof i.p.v. lucht bij de vlam toegevoegd moet wordt. De gedachten om voor de zuurstoftoevoer een zuurstofconcentrator te gaan gebruiken is prima. Wanneer een zuurstofconcentrator medisch gebruikt wordt draait deze dag en nacht en moet tot meer dan 98 % zuiveren zuurstof filteren uit de lucht. Zorg er dus voor dat er altijd voldoende aanvoer van verse lucht is. Wanneer de Zuurstofconcentratoren minder zuiveren zuurstof afgeven is dat nog steeds geen probleem voor de Little Torch. Een ideaal afgestelde vlam heeft meer dan overcapaciteit. Bij navragen hierover is mij verteld dat alles nog prima blijft functioneren zels wanneer de zuurstof die de concentrator afgeeft een zuiverheid heeft van 65%. Dan is er nog steeds geen probleem. Wanneer het ooit toch zover is dat u denkt van… de vlam is niet meer i.o. dan is het zaak eerst de filter te vervangen van de zuurstofconcentrator. Maar dat zal, bij normaal gebruik, best wel nog een heel tijdje kunnen duren. Wij hebben nl. een heel ander gebruik dan patienten, die ongeveer na 9-12 maanden het filter moeten vervangen. Informeer even bij de leverancier van de brander of u tussen de slangen, vlammendovers moet plaatsen.

 362. Hans Bos schreef:

  beste heer van der Ven,
  Op dit moment werk ik met een Sievert brander. Graag daarnaast zou ik ook willen gaan werken op een Little Torch van Smith. Mijn vraag is of een zuurstofconcentrator (voldoet) in combinatie met propaangas. Daarnaast welke veiligheidseisen moet ik in acht nemen. Ik begrijp dat er ook met een zuurstoffles kan worden gewerkt maar ik wil eigenlijk geen verplichtingen zoals abonnement van huren e.d..
  wat adviseert u mij er van uitgaande dat de zuurstofconcentrator dezelfde mogelijkheden biedt.
  Ik hoor graag van u.

  Alvast bedankt.
  Hans

 363. goud-smeden.nl schreef:

  Dat klopt. Door boorzuur te gebruiken wil het soldeer iets minder goed uitvloeien. Breng gewoon nog wat extra Borax aan op de plek waar het soldeer niet wil vloeien en je zult zien dat het dan wel gaat. Let wel op dat er geen stenen in het werkstuk zitten. Door opnieuw (koude) Borax aan te brengen kunnnen aanwezige stenen knappen. Zitten er stenen in en moet er borax extra worden toegevoegd, laat het werkstuk dan eerst aan de lucht afkoelen, breng dan het borax aan en verwarm het dan weer.

 364. Robert Haselaars schreef:

  Ik wilde graag de volgde vragen;
  Tijdens het maken van een hanger worden bepaalde onderdelen voorgepolijst. Tijdens het afsolderen van de hanger breng ik voldoende boorzuur aan op het werkstuk. Ik heb de indruk dat dit het uitvloeien van het soldeer bemoeilijkt. Is dat inderdaad zo of lijkt dat maar?

 365. goud-smeden.nl schreef:

  Beste hr. Nieuwenhuis

  Zeer waarschijnlijk zijn dit verontreinigingen in het smelt. Goud is veel zwaarder dan de eventueel aanwezige verontreinigingen. Deze verontreinigingen zullen na het gieten aan de buitenkant van het goud geconcentreerder aanwezig zijn. Vooral in de gietkop. Het kan ook zijn dat de verontreinigingen iets of wat aan de zijkant van de gietstaaf zit. Dit toont zich door kleine, vooralsnog ondiepe scheurtjes in het materiaal. Je kunt proberen de rand van de gietstaaf met een microflame te smelten. De verontreinigingen verbranden dan uit het smelt. Anders zit er niets anders op dan de staaf opnieuw helemaal weer te smelten met zout of smeltpoeder toegevoegd. Nog een optie is om bij de plek waar de scheurtjes ontstaan, wat materiaal weg te vijlen.

 366. Jacob Nieuwenhuis schreef:

  Beste hr. v.d. Ven

  Ik heb een vraagje over het volgende probleem. Na het gieten van goud in staafvorm heb ik het materiaal voorgesmeed en gegloeid. Daarna ben ik in octogone vorm gaan walsen. Tijdens dit walsen ontstaan er aan de randen van de octogoondraad op sommige plaatsen kleine scheurtjes. Hoe kan dat?