Over het boek Goudsmeden


Een kast vol boeken over het goudsmeden. Daar tussen het vakboek Goud, Zilver en Edelstenen dat geschreven is door ing. J. Hammes en uitgegeven vanwege de ‚ÄúFederatie Goud en Zilver‚ÄĚ. Een van de eerste Nederlandstalige vakboeken voor de goudsmid. Uitgegeven in de tweede wereldoorlog. Het blijft altijd weer leuk in een oud boek te bladeren. Vele informatie over het vak staan er beschreven. Technieken waar nu geen of minder tijd voor is komen ruim aan bod.

Het zou handig zijn wanneer alle technieken die bij het goudsmeden gebruikt worden, bij elkaar in √©√©n boek zouden staan. Als naslagwerk, werkboek voor bij een cursus of om ge√Įnspireerd te worden om met de goudsmidtechnieken aan de slag te gaan.  Het was niet te vinden dus dan zelf aan de slag. Alle 39 goudsmidtechnieken zijn onder de loep genomen en stap voor stap vastgelegd. Het boek brengt de wereld van het goudsmeden in beeld. Geen opgepoetst gereedschap op de foto’s maar gewoon zoals een goudsmid werkt. Ook techniekbeschrijvingen weergegeven waarbij meerdere methodes zijn uitgeprobeerd om uiteindelijk tot het gewenste resultaat te komen. Pure praktijk, zoekend naar het juiste resultaat en de juiste methode. Het is en blijft een ambachtelijk beroep waarbij vaardigheid, discipline, doorzettingsvermogen en zeker ook inzicht, belangrijke aspecten zijn om het goed uit te kunnen oefenen.

Als schrijver van het boek Goudsmeden ben ik ervan overtuigd dat dit boek voor u  en iedereen die zich met dit vak bezighoudt, een grote bron van informatie en inspiratie zal zijn.

De auteur:

  

Na mijn middelbare opleiding heb ik de keuze gemaakt om de opleiding tot goudsmid te gaan volgen. Niet dat ik al eens met het goudsmeden te maken had gehad, maar ik zocht een opleiding waar veel handvaardigheid bij kwam kijken. Het was zonder twijfel een hele leuke opleiding waarin er vele technieken voorbij kwamen waarin ik ge√Įnteresseerd was. Gezien de duur van de opleiding was het helaas niet mogelijk om alle technieken in praktijk te brengen. In 1986 mocht ik mijn diploma ophalen. Vanuit mijn stageplaats ben ik in het vak terechtgekomen en heb bij verschillende bedrijven me verder ontwikkeld als goudsmid.

In 2003 bezocht ik op het internet vrij intensief allerlei buitenlandse fora van of over goudsmeden. In Nederland was er nauwelijks iets te vinden. Toen de volgende stap gemaakt en het initiatief genomen om een Nederlands forum te introduceren. Een goede stap want al snel waren er vele bezoekers op het forum die samen informatie uitwisselden over het goudsmeden. Weer kwamen vele technieken voorbij en ik wilde die graag in één boek bij elkaar brengen. Aan de slag ermee. De technieken werden uitgewerkt en vastgelegd op foto om daarmee het boek te kunnen gaan maken.

 

Met veel plezier heb ik aan dit boek gewerkt. Het is in mijn ogen een uniek boek geworden. Ik hoop dat u deze mening met mij deelt.

 

Recentie:       

copyrightvermelding:

Dit artikel is verschenen in het landelijk vakblad Edelmetaal 67e jaargang 4/2012, uitgegeven door de Federatie Goud en Zilver

 Levering SYNTRA, Belgie:

SYNTRA Brussel

Op uitnodiging van opleidingscentrum SYNTRA te Brussel zijn op 11 januari 2014 de bestelde boeken afgegeven. In het gerestaureerd voormalig koninklijk pakhuis, waar SYNTRA Brussel is gevestigd, is er voor de leerlingen en docenten van de opleiding een boekpresentatie gegeven. Na afloop was  er gelegenheid om  uitgebreid over dit onderwerp ervaringen te delen.

 

 

 

 

 Foto’s van het boek:

 

Informatie over het boek:

 

Afmeting boek:                                    26,67 x  18,41 x 22 cm

Gewicht:                                             1 kg

Aantal pagina’s:                                   297

Papier binnenwerk:                              120 grams glans,  287 pagina’s  zwart/wit, 10 pag. full-color

Voor en achterzijde:                             240 grams glans full-color

Extra beschermvel voor en achter:         Transparant

Binding:                                               Wire-O, metaalkleur

Aantal foto’s:                                        1097

ISBN                                                     978-94-6190-220-7

 

 

 Voorraad: 

 

Op dit moment zijn er voldoende boeken op voorraad.