Over de boeken


Een boek over het goudsmeden.

Goudsmeden is een veelzijdig ambacht. Er worden heel veel verschillende technieken gebruikt en gecombineerd. Het zou handig zijn wanneer al deze technieken bij elkaar in √©√©n boek zouden staan. Als naslagwerk, werkboek voor bij een cursus of om ge√Įnspireerd te worden om met de goudsmeedtechnieken aan de slag te gaan. Het was niet te vinden dus ben ik zelf aan de slag gegaan. 39 goudsmeedtechnieken zijn onder de loep genomen en stap voor stap uitgelegd, ondersteund met ruim 1100 foto’s. Het boek brengt de wereld van het goudsmeden in beeld. Geen opgepoetst gereedschap op de foto’s maar gewoon zoals een goudsmid werkt. Ook techniekbeschrijvingen waarbij meerdere methodes zijn uitgeprobeerd om uiteindelijk tot het gewenste resultaat te komen. Pure praktijk, zoekend naar het juiste resultaat en de juiste methode.

Ontwerpen, tekenen en maken van sieraden

In het boek Ontwerpen, tekenen en maken van sieraden wordt niet alleen behandeld hoe je ontwerpen tekent, maar ook hoe je op idee√ęn kunt komen en hoe het ontwerp gemaakt kan worden. Maar liefst 11 ontwerpen worden volledig uitgewerkt tot een sieraad. Je kijkt mee over de schouder van de goudsmid. Vanaf het begin tot aan het einde. Stap voor stap. Snelle schetsen, uitgebreide presentatie-tekeningen. Het komt allemaal voorbij. 

De uitleg van het schetsen, tekenen en maken van sieraden wordt met 448 foto’s extra uitgelegd. 

 

Ik hoop dat de boeken Goudsmeden en Ontwerpen, tekenen en maken van sieraden voor iedereen die zich met het vak goudsmeden bezighoudt, een grote bron van informatie en inspiratie zal zijn.

 

 

De auteur:

  

Na mijn middelbare opleiding heb ik de keuze gemaakt om de opleiding tot goudsmid te gaan volgen. Niet dat ik al eens met het goudsmeden te maken had gehad, maar ik zocht een opleiding waar veel handvaardigheid bij kwam kijken. Het was zonder twijfel een hele leuke opleiding waarin er vele technieken voorbij kwamen waarin ik ge√Įnteresseerd was. Gezien de duur van de opleiding was het helaas niet mogelijk om alle technieken in praktijk te brengen. In 1986 mocht ik mijn diploma ophalen. Vanuit mijn stageplaats ben ik in het vak terechtgekomen en heb bij verschillende bedrijven me verder ontwikkeld als goudsmid.

In 2003 bezocht ik op het internet vrij intensief allerlei buitenlandse fora van of over goudsmeden. In Nederland was er nauwelijks iets te vinden. Toen de volgende stap gemaakt en het initiatief genomen om een Nederlands forum te introduceren. Een goede stap want al snel waren er vele bezoekers op het forum die samen informatie uitwisselden over het goudsmeden. Weer kwamen vele technieken voorbij en ik wilde die graag in één boek bij elkaar brengen. Aan de slag ermee. De technieken werden uitgewerkt en vastgelegd op foto om daarmee het boek te kunnen gaan maken.

Het boek ontwerpen, tekenen en maken van sieraden is op verzoek van lezers geschreven. Een boek specifiek over hoe je sieraden tekent was er niet of nauwelijks. Uiteraard kom je het wel in wat boeken over goudsmeden tegen maar vaak worden er dan maar enkele bladzijdes aan besteed. Eind maart 2020 ben ik aan de slag gegaan. Een mooie tijdsbesteding tijdens de Corona-periode.  

Met veel plezier heb ik aan het boek  gewerkt. Het is in mijn ogen een uniek boek geworden. Ik hoop dat u deze mening met mij deelt.

 

      Recensies:       

copyrightvermelding:

Deze artikelen zijn verschenen in het landelijk vakblad Edelmetaal 67e jaargang 4/2012 en 76e jaargang 1/2021, uitgegeven door de Federatie Goud en Zilver

 

 

 

levering SYNTRA, Belgie:

SYNTRA Brussel

 

Op uitnodiging van opleidingscentrum SYNTRA te Brussel zijn op 11 januari 2014 de bestelde boeken afgegeven. In het gerestaureerd voormalig koninklijk pakhuis, waar SYNTRA Brussel is gevestigd, is er voor de leerlingen en docenten van de opleiding een boekpresentatie gegeven. Na afloop was  er gelegenheid om  uitgebreid over dit onderwerp ervaringen te delen.

 

 

 

 

Informatie over de boeken:

 

Goudsmeden

 

Afmeting boek:                                    26,67 x  18,41 x 22 cm

Gewicht:                                              980 gram

Aantal pagina’s:                                    297

Papier binnenwerk:                               120 grams glans,  287 pagina’s  zwart/wit, 10 pag. full-color

Voor en achterzijde:                              240 grams glans full-color

Extra beschermvel voor en achter:         Transparant

Binding:                                               Wire-O, metaalkleur

Aantal foto’s:                                        1097

ISBN                                                    978-94-6190-220-7

 

Ontwerpen, tekenen en maken van sieraden

 

Afmeting boek:                                      26,67 x  18,41 x 22 cm

Gewicht:                                                530 gram

Aantal pagina’s:                                     151

Papier binnenwerk:                                 120 grams glans,  134 pagina’s  zwart/wit, 16 pag. full-color

Voor en achterzijde:                                240 grams glans full-color

Extra beschermvel voor en achter:           Transparant

Binding:                                                 Wire-O, metaalkleur

Aantal foto’s:                                          448

 

Foto’s van de boeken:

 

[Not a valid template]